Nogle bilister ser rødt, når de møder cyklister - men hvor kommer vreden fra?

Konflikter mellem cyklister og bilister kommer igen hvert år. TV 2 Lorry har forsøgt at komme til bunds i den evige debat mellem trafikanterne.

Motionscyklister fylder for meget på landevejen, klager bilisterne.

Bilister opfører sig uansvarligt, når de passerer os, klager motionscyklisterne.

Den evige konflikt mellem de to trafikanttyper synes uden ende, mener chefkonsulent hos FDM, der er bilejernes forening, Dennis Lange.

- Det er det samme hvert år, når sæsonen byder motionscyklisterne ud på vejene. Vi hører det fra vores medlemmer hver sæson, og overordnet set er problemet det samme, som det altid har været, siger han til TV 2 Lorry.

Forleden kom den tilsyneladende evige konflikt på ny til syne i et kommentarspor til et af TV 2 Lorrys Facebookopslag.

I opslaget var et link til en artikel om en gruppe motionscyklister, der nær var blevet kørt ned, da de havde forvildet sig ind i et militært område. 

Livgarden kom derfor med et velmenende opråb om, at trafikanter skulle være mere opmærksomme.

Samtidig tillod flere bilister at sende hadefulde kommentarer til cyklisterne i TV 2 Lorrys kommentarspor. Her skrev brugere kommentarer som ’’kør lortet ned’’.

På baggrund af de truende kommentarer konfronterede TV 2 Lorry nogle af brugerne, der havde skrevet dem.

En bruger fortalte eksempelvis, at han mente, at cyklisterne behøver en røvtur (et styrt, red.), før de kan lære at cykle ordentligt.

- De fortjener vitterligt en røvtur. Mange af dem er uden for pædagogisk rækkevidde. De må smage asfalten og lære det på den hårde måde, sagde han til TV 2 Lorry.

Bilister vs. cyklister

Ifølge Dennis Lange fra FDM opstår konflikterne ofte, når parterne møder hinanden ude på vejene.

- Det er et problem, der opstår i et krydsfelt af cyklister, der ikke er gode nok til at overholde loven, og bilister, der mister besindelsen og bliver vrede. Så opstår der noget, der ikke altid er så godt, siger han.

Det udsagn kan Michael Egebjerg Hansen skrive under på. 

Han er formand for cykelklubben CC Hillerød og har flere gange befundet sig midt i den evige landevejskonflikt.

- Når vi kører på landevejene, oplever vi nogle gange, at bilister blæser forbi med 80 eller 90 kilometer i timen. Andre gange kører de forbi med hornet i bund eller prøver at ramme os med sprinklervæske, fortæller han.

Hvorfor tror du, at de her konflikter opstår?

- Bilisterne bliver vrede over, at de ikke kan komme forbi, selvom vi kører en og en eller to og to. Så ser de ikke, at her er der nogle, der er ude og dyrke deres sport. De store Tour de France-ryttere, som vi hepper på i fjernsynet, startede jo også her, svarer han.

Kan du forstå bilisternes vrede?

- Jeg kan sagtens forstå deres vrede, hvis folk ikke cykler efter færdselsloven. Derfor forsøger vi altid at kigge indad og køre, som vi skal. Vi opdrager vores medlemmer til at køre efter loven. Vi skal have lov til at udøve vores sport, og det skal naturligvis gøres, så der er plads til alle, svarer formanden.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Hvad siger færdselsloven?

Stress, fejl og mangel på empati

Jens Einar Jansen er psykolog, ph.d. og har blandt andet forsket i vredeshåndtering, og han har flere bud på, hvorfor cyklister og bilister ender som trafikale fjender.

- Som bilist bliver man frustreret over manglende fremdrift, hvis man skal køre bag en cyklist. Vi er i forvejen stresset i trafikken, og det fører let til vrede. En anden ting, vi reagerer på, er, hvis andre laver fejl i trafikken, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Vi tager det personligt, hvis der bliver lavet fejl. Så hvis cyklisterne fylder for meget, kan nogle tænke, at de gør det med vilje for at genere en, og igen reagerer vi med vrede.

Dennis Lange fra FDM er enig i, at nogle bilister er for hurtige til at hidse sig op, når de møder lycra-klædte cykelmotionister på deres vej.

- Når man som bilist møder cyklister, der ikke trækker ind til siden eller bruger cykelstien, så giver det frustrationer. Det kan give trælse og endda farlige situationer. Du kan opleve forsinkelser, fordi cyklisterne fylder for meget. Hvis man endda oplever det dag ind og dag ud, så bliver man frustreret, siger han.

Herfra kan der på kort tid opstå en konfrontation mellem parterne, forklarer Jens Einar Jansen.

- Når man er vred, kan man få tunnelsyn og miste rationelle evner som at sætte sig i den andens sted. Man får et firkantet syn på den anden og tildeler ham eller hende labels, og man tillader sig selv at blive vred. Så er det, man kommer til at gøre nogle ting, man ellers aldrig ville gøre, og det kan gå ud over sikkerheden, siger Jens Einar Jansen.

Derudover pointerer han også, at personlighed spiller en rolle, når der opstår konflikter.

- Det er klart, at hvis man i forvejen har en tendens til at blive vred, så har man det også i trafikken, siger han.

Og det bakker et dansk studie fra 2017, der beskæftiger sig med netop vejvrede, ham op i.

Her blev 2000 danskere adspurgt til deres vejvrede. Studiet viser, at bilister er mere verbale aggressive end cyklister, kvinder er mindre fysisk aggressive end mænd og ældre trafikanter er mest konstruktive i deres reaktioner.

Hvem er skurken i landevejsduellen?

Jens Einar Jansen forklarer, at det kan være lettere for bilister at hidse sig op i trafikken, da de er beskyttet i bilen.

- Man føler sig mere tryg i bilen, og så er det nemmere at blive vred. Det kan sammenlignes med, når folk skriver ting på internettet, som de aldrig ville sige i virkeligheden, fortæller han.

Ifølge Dennis Lange er ingen af parterne hævet over hinanden.

- Bilisterne reagerer, når cyklisterne ikke kører ordentligt, så det er en kombination af dårlig opførsel fra begge parter, når konflikterne opstår. Grundlæggende så jeg gerne, at cyklister var bedre til at overholde loven. Men jeg vil også sige, at bilister skal være bedre til at trække vejret og være tålmodige, når de møder motionscyklister på deres vej, siger han.

Jens Peter Hansen er landsformand for Cyklistforbundet, og han erkender, at nogle cyklister ikke altid overholder reglerne på landevejen.

- Jeg cykler selv en del, og har cyklet på hold også, og der har jeg oplevet, at der er nogle, der ikke kan finde ud af det. Så ligger de og flagrer ude på vejen, siger han.

Men han slår fast, at motionscyklister ikke adskiller sig fra andre trafikanter, når det gælder lovlydighed.

- De er lige så gode til at overholde reglerne, som alle andre trafikanter. Så kan man ikke undgå, at der er nogen, der ikke overholder reglerne, siger han og fortsætter:

- Men når der opstår en konflikt, så er det fordi, der er en, der tager initiativ til den. Der skal være plads til os alle på vejene. Som cyklist skal man køre ordentligt i en tæt linje, og som bilist skal man have mere tålmodighed.

Evig konflikt eller kærlig forsoning?

Flere er kommet med bud på, hvordan konflikterne på landevejene mindskes fremover. Hos Cyklistforbundet mener de, at færdselsloven skal opdateres.

- Vi hører fra flere af vores medlemmer, at bilisterne ikke giver nok plads, når de passerer dem. Derfor ser vi gerne, at der indføres en lov, der siger, at der skal være en halvanden meter til cyklisten, når bilerne kører forbi, siger Jens Peter Hansen.

Den holdning er de ikke ene om. 

I marts skrev TV 2 Lorry om en gruppe motionscyklister, der stillede et borgerforslag om samme lov.

Borgerforslaget har i dag 7.434 støtter. Dermed mangler der stadig over 42.000 støtter, før det bliver taget op i Folketinget.

FDM ser dog ikke lovforslaget, som en holdbar løsning.

- Vi er ikke tilhængere af en lov, hvor det er umuligt for bilister at vurdere, om der er en halvanden meter. Samtidig er det umuligt for politiet at måle, siger Dennis Lange.

En ting er de to organisationer dog enige om. Der skal være plads til alle på vejene.

- Det kræver kulturforandring og oplysning, siger Jens Peter Hansen.

Og FDM stemmer i.

- Grundlæggende tror vi på, at problemet skal italesættes mere for at mindske konflikter fremover, siger Dennis Lange.

Derfor er de to organisationer i år gået sammen med Transportministeriet, Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik om en ny kampagne, der skal oplyse trafikanterne om at passe på hinanden på vejene.

Kampagnen hedder ''Vi Deler Vejen'' og målet er, at antallet af ulykker med cyklister falder.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

Klik på billederne og lær kampagnens fire hovedpunkter at kende

Hold afstand1

1. Hold afstand

1. Hold afstand

​​​​​​Som bilist skal du holde god afstand, når du passerer en cyklist på landevejen. Vejdirektoratet anbefaler en afstand på 1,5 meter mellem bilist og cyklist.

Hold til højre1

2. Hold til højre i vejbanen

2. Hold til højre i vejbanen

​​​​​​Som cyklist skal du holde til højre i vejbanen og køre en-og-en, når der kommer en bil, som vil overhale. Vejdirektoratet anbefaler en afstand på 1,5 meter mellem bilist og cyklist.

Vent til der er plads1

3. Vent til der er plads

3. Vent til der er plads

Vejdirektoratet anbefaler, at bilister overhaler med 1,5 meters afstand. Er det ikke muligt, må de vente til modkørende biler er kørt forbi.

Flet ind som en lynlås

4. Flet ind som en lynlås

4. Flet ind som en lynlås

Hvis I kører flere sammen, og der kommer en bil bagfra, så flet ind med lynlåsmetoden og kør en-og-en sammen. Bilister bør holde 1,5 meters afstand til cyklisterne. 

Ifølge psykolog og ekspert i vredeshåndtering, Jens Einar Jansen, er kampagnen et godt initiativ, der også kommer med de samme råd, som han selv ville give.

- Problemet forsvinder nok aldrig helt, men det er vigtigt og godt at snakke om det. De fleste mærker tydelige forandringer, når de snakker om deres vrede, siger han.

Hvad vil du sige til bilisterne og motionscyklisterne?

- Husk på, at alle laver fejl, og de færreste er ude på at genere andre. Vrede er en naturlig følelse, og det er okay at blive vred. Det er måden, man reagerer på sin vrede på, man skal fokuserer på, så man ikke får startet en konflikt, svarer han.

Nedenfor kan du blive klogere på gode råd til både cyklister og bilister.

Gode råd til cyklister

1

Gør dig synlig

2

Kør på række

3

Hold til højre i vejbanen

Gode råd til Bilister

1

Vær opmærksom

2

Hold afstand

3

Hold også 1,5 meter, når der er bred kantbane

4

Lastbiler bør holde ekstra afstand

5

Tæl til ti

6

Sænk farten