GPS-sporing i Andreas' stjålne cykel førte til formodet hælercentral: Politiet afviste at komme

Opklaringen af en en række forbrydelser blev nærmest serveret på et sølvfad, men alligevel afviste politiet ad tre omgange, at sende en patrulje afsted.

Andreas Lynnerup har igennem tiden fået stjålet mange cykler, så da han investerede 35.000 kroner i en el-ladcykel, så fik han indbygget en GPS-sporingschip i cyklen, så han altid ville kunne finde frem til den, hvis nogle skulle forsøge at stjæle den.

- Når det er så dyr en cykel, så vil jeg gerne gøre lidt ekstra for, at den ikke bare lige forsvinder. Og selvom jeg kun nåede at have cyklen i under et år, så har jeg faktisk én gang været inde og hente den i en anden baggård, da nogen havde stjålet den, og hvor jeg kunne se, at de bare havde stillet den to blokke væk, siger Andreas Lynnerup.

Se indslag om Andreas Lynnerup, der trods klare spor ikke kunne få hjælp af politiet til at finde frem til hans 35.000 kroner dyre el-ladcykel.

Men en morgen da Andreas skulle ud at cykle, var el-ladcyklen mere end bare et par blokke væk.

- Den cyklede faktisk stadigvæk, da jeg opdagede, at den var væk. Jeg kunne se live på GPS´en, at den var på vej ud af Amagerbrogade, så jeg tænkte straks, at det da ville være lige til højrebenet for politiet at fange tyven på fersk gerning, fortæller Andreas Lynnerup.

quote Jeg synes bare hele oplevelsen har været irriterende

Andreas Lynnerup

Men da han ringede til politiet, blev han slemt skuffet.

- Jeg fik at vide, at der ikke var ressourcer til at sende en patruljevogn ud for at kigge efter den, og det synes jeg altså er tyndt.

- Jeg kan godt forstå, at man ikke kan finde alle stjålne cykler, for det ville jo tage en evighed, men at man ikke kan tage de nemme, som jeg vil sige denne her var, det er altså tyndt, siger Andreas Lynnerup.


Politiet opfordrer Andreas til selv at konfrontere tyven

Heldigvis, så fortsatte GPS-trackeren i cyklen med at sende signaler, så Andreas Lynnerup ringede igen senere, for at fortælle politiet, at cyklen nu var parkeret i en baghave ved en villa i Dragør.

- Jeg kan ned i detaljer se, hvor cyklen står. Den er midt inde i gården, siger Andreas Lynnerup, der på kortet også kan se, at der er en mur hele vejen rundt om gårdhaven.

Men i telefonen får han endnu engang at vide, at politiet ikke har ressourcer til at køre ud til cyklen.

- De beder mig sådan set om, at hvis jeg selv har lyst til det, de kræver det ikke, men de siger, at hvis jeg selv har lyst til det, kan jeg bare selv tage ud og lede efter min cykel og konfrontere cykeltyven, og så vil de nok komme, hvis jeg stod med personen. Men det er lidt over stregen til mit temperament, det synes jeg er politiets opgave, og ikke civile borgeres opgave, fortæller Andreas Lynnerup.

quote Når en stjålen cykel bliver lokaliseret, og den befinder sig på et offentligt tilgængeligt sted, beder vi som udgangspunkt ejeren om selv at forsøge at tage cyklen tilbage

Københavns Politi

I Cyklistforbundet er de foruroligede over, at politiet opfordrer Andreas Lynnerup til selv at konfrontere en kriminel.

- Det er helt grænseoverskridende for mig at høre, for det kan jo ikke være sådan, at når vi borgere bliver udsat for noget kriminelt, at vi så selv skal gå ud og håndhæve det, altså udøve en form for selvtægt, siger Klaus Bondam, der er direktør i Cyklistforbundet.

- Vi har politiet til at sikre, at den slags sker ordentligt, så nej selvfølgelig skal man ikke gå ud og lave civile anholdelser eller udøve anden form for selvtægt, og i øvrigt udsætte sig selv for den fare, der ligger i det. Jeg vil saftsuseme ikke, hvis risikoen er, at jeg kan få en ordentlig gang bøllebank, det har jeg eddermame ikke lyst til, siger Klaus Bondam.

- Det er næsten en lille smule sørgeligt, at vi nu skal minde politiet om, at selvtægt det er ikke noget, vi hylder i en retsstat, siger Klaus Bondam.

GPS´en fra cyklen førte til formodet hælercentral

Godt træt af politiets manglende indsats og frustreret over at have mistet sin cykel, så tog Andreas Lynnerup efter et par uger alligevel modet til sig, og kørte ud til adressen i Dragør.

Muren rundt om baghaven gjorde, at han ikke kunne se hans egen cykel, men gennem en port kunne han se en masse adskilte elcykler.

- Der bor tydeligvis nogen, der ikke ved, hvad der er mit og dit, for der lå simpelthen et bjerg af elcykler derude, og der stod otte gasgrills omme bag skuret, og så tænker jeg bare, hvem skal bruge otte så store Weber gasgrills? Dem må der også være nogen, der mangler, forklarer Andreas Lynnerup.

Så du tænker, at det er en eller anden form for hælercentral?

- Det tænker jeg umiddelbart, ellers er der nogen, der har mange gasgrills, og mange halve cykler, og det er da pudsigt, at min cykel også skulle derud, siger Andreas Lynnerup.

- Jeg kan jo se på GPS´en, at min cykel cyklede direkte derhen, så derfor tænker jeg ikke, at det er beboernes egne cykler, der ligger der, så jeg tænkte straks, at politiet her ville kunne opklare en hel stribe cykeltyverier.

- Så da jeg er derude, ringer jeg igen til politiet og spørger, om der ikke er nogen, der kan komme ud og give en hånd, men får igen det samme svar, at det er der ikke ressourcer til, siger Andreas Lynnerup.

Cyklistforbundet har længe været frustreret over politiets manglende indsats overfor cykeltyverier, og Andreas Lynnerups historie understreger for forbundet, at prioriteringerne i politiet må laves om.

- Det er dybt krænkende for retsbevidstheden, at politiet afviser ham gang på gang. Altså hvis vi som borgere henvender os til politiet, så har vi jo også en absolut rimelig forventning om, at vores henvendelse bliver taget seriøst, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Københavns Politi vil ikke forholde sig til Andreas Lynnerups cykel

Københavns Politi vil ikke interviewes om deres prioriteringer, og de vil heller ikke i medierne forholde sig til den konkrete sag, men de skriver i en mail, at de altid vurderer, hvor de bedst kan bruge deres ressourcer.

- Når vi får en anmeldelse, vurderer vi altid, om vi kan sende en patrulje i den konkrete situation. Det afhænger især af, om vi samtidig har sendt patruljer til andre akutte og alvorlige opgaver som for eksempel røverier og voldssager, skriver Københavns Politi i en mail til TV 2 Lorry.

- Når en stjålen cykel bliver lokaliseret, og den befinder sig på et offentligt tilgængeligt sted, beder vi som udgangspunkt ejeren om selv at forsøge at tage cyklen tilbage. Hvis den befinder sig på privat grund, eller hvis der er mistanke om, at gerningsmanden stadig befinder sig ved cyklen, kan vi sende en patrulje, hvis det er muligt i situationen, skriver Københavns Politi videre.

Politiet skal tage cykeltyverier alvorligt

Sidste år blev der anmeldt 17.932 cykeltyverier i Københavns Politikreds, mens der blot blev sigtet 137 formodede gerningsmænd.

Politiet vurderer, at organiserede kriminelle står bag en væsentlig del af tyverierne. Derfor opfordrer Cyklistforbundet nu både politiet og politikerne på Christiansborg til at oprette en regulær cykelenhed i politiet, der skal tage problematikken alvorligt.

- Politiet skal sætte gang i et regulært efterretningsarbejde og med streg under efterretningsarbejde, for nu er det jo altså endnu engang blevet dokumenteret, at det er organiseret kriminalitet, der er tale om, og det kræver altså et regulært efterretningsarbejde at gå ind og optrevle det, finde ud af hvordan systemet virker, hvordan edderkoppespindet er i det her, og så få sat en stopper for det, siger Klaus Bondam.

- For hvis man fra politisk side, og det er jeg ikke et sekund i tvivl om, gerne vil have flere til at vælge cyklen til på grund af klimaet, på grund af folkesundheden, på grund af mobiliteten, ja, så skal du også som cyklist føle, at der bliver taget hånd om din retsbevidsthed i forbindelse med cykeltyverier, siger Klaus Bondam.

Andreas Lynnerup har droppet af eje en cykel

Andreas Lynnerup forstår godt, at der kan være politimæssige opgaver, der er vigtigere end cykeltyverier og som kræver politiets øjeblikkelige opmærksomhed. Han undrer sig dog over, at det tilsyneladende var tilfældet alle tre gange, han havde brug for politiets hjælp.

- Når man kan se på GPS´en, at der er nogen, der kører på min cykel, så er det jo her og nu, politiet skal rykke, og der kan det da godt være, at der ikke lige er tid, og så er det jo fair nok.

- Men at køre ud på den adresse som jeg giver dem, hvor cyklen holder parkeret, det burde de jo bare kunne lægge ind i kalenderen og sige på næste tirsdag, der er der en patrulje, der bruger en halv time på at tage ud og kigge, og så kan de jo selv vurdere, om der er noget at komme efter, siger Andreas Lynnerup.

quote Nu er det blevet sådan, at det med cykler ikke længere er noget for mig. Jeg har en bil i forvejen, så nu bruger jeg bare den i stedet for

Andreas Lynnerup

Andreas Lynnerups cykel blev stjålet i august, og han tog selv ud på adressen og kontaktede altså politiet for tredje gang i midten af september. Men først da TV 2 Lorry kontakter politiet for at spørge ind til sagen i midten af november, gør de noget ved sagen.

- Det fremgår af TV 2 Lorrys oplysninger, at der er oplysninger i sagen, vi ikke har registreret. Derfor har vi nu taget kontakt til anmelderen, skriver Københavns Politi en mail til TV 2 Lorry.

For Andreas Lynnerup er håbet om at få cyklen retur dog allerede kørt, og oplevelsen hvor politiet ikke har hjulpet ham, selvom han ved at indsætte en GPS i cyklen havde gjort opklaringen let, har fået ham til at opgive at kunne have en cykel.

- Jeg synes bare hele oplevelsen har været irriterende, og det er da også irriterende, at jeg nu ikke gider købe en cykel igen. Men nu er det blevet sådan, at det med cykler ikke længere er noget for mig. Jeg har en bil i forvejen, så nu bruger jeg bare den i stedet for, siger Andreas Lynnerup.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik