TV 2 Lorry fandt Tobias' stjålne el-ladcykel: Jeg er skideirriteret og trist

Der blev sidste år anmeldt 28.314 cykeltyverier i TV 2 Lorrys sendeområde. Det svarer til 61 procent af alle cykeltyverier i Danmark.

- El-ladcyklen har betydet, at vi har kunnet kommet nemmere ud af døren om morgenen til både vuggestue, børnehave og arbejde, og den har betydet noget frihed for os til at være familie sammen i weekenderne.

Tobias Buch husker med glæde tilbage på den Winther Cargoo el-ladcykel, som han og resten af familien købte for godt et år siden. Cyklen har tjent familien godt. Men de glade minder bliver udskiftet med panderynker, da vi viser ham, hvor cyklen er endt. Med skjult kamera har TV 2 Lorry nemlig fået den tilbudt, efter en hæler har sat cyklen til salg på Facebook.

- Han har min cykel, og den er stjålet, siger Tobias Bach, da han ser videoen, hvor TV 2 Lorry konfronterer hæleren med hans ugerning.

- Jeg er trist over, at den nu står der og ikke holder ude i vores garage. Det er da skideirriterende, for det er jo mit transportmiddel. Det er jo et valg, vi har truffet, at vi vil køre på den, kontra offentlig transport eller en ekstra bil, siger Tobias Bach.

Tobias Bach gav 38.000 kroner for el-ladcyklen, da familien sidste sommer købte den fra ny. TV 2 Lorry fik den tilbudt til 5.000 kroner.

- Det er godt nok billigt. Der er nogen, der får sig en god ladcykel til billige penge. Det kan jeg da godt, nej, det ved jeg faktisk alligevel ikke, om jeg kan unde dem, siger Tobias Bach, som vi fandt frem til igennem cyklens stelnummer.

Tobias Bach ser optagelser af det møde, TV 2 Lorry havde med den hæler, der forsøgte at sælge os den cykel, Tobias Bach havde fået stjålet en måneds tid før.
Tobias Bach ser optagelser af det møde, TV 2 Lorry havde med den hæler, der forsøgte at sælge os den cykel, Tobias Bach havde fået stjålet en måneds tid før.
Foto: Martin Kiil

Hæler med mange bortforklaringer

Vi har fundet el-ladcyklen på Facebooks handelsplatform Marketplace. Den stod annonceret sammen med tusindvis af andre brugte cykler. Mange cykler bliver hver dag solgt af hæderlige folk, der har fået ny cykel. Men en anden og forholdsvis stor del af opslagene virker for gode til at være sande. Det er et af de opslag, vi reagerer på, og som fører os til et møde med hæleren foran et lejlighedskompleks på Amager.

- Det er kun, fordi min mor skal af med den rigtig hurtigt. Hun bruger den ikke rigtigt, lyder det fra hæleren, da vi spørger ham, hvordan han kan sælge en så dyr cykel så billigt.

quote Jeg er trist over, at den nu står der og ikke holder ude i vores garage. Det er da skideirriterende

Tobias Bach

I Facebook-opslaget stod, at cyklens batteri er blevet stjålet, men da vi spørger til det ved mødet, så har hæleren alligevel et, men som dog er gået i stykker.

- Jeg har et, men det er i stykker, det virker slet ikke, men hvis jeg fikser det, kan jeg godt skrive til dig. Det kan jeg sagtens. Det er intet problem, lover hæleren, da vi foregiver at ville købe cyklen.

Vi slår på stedet cyklens stelnummer op i politiets cykelregister, og her kan vi se, at cyklen er meldt stjålet. Samtidig giver vi os til kende som værende fra TV 2 Lorry, og pludselig ændrer hæleren forklaring.

- Jeg har ikke noget med cykeltyverier at gøre, siger han.

Nu fortæller han, at det alligevel ikke var morens cykel, men at han køber brugte cykler på Den Blå Avis for at sælge dem videre med fortjeneste på Facebook.

- Men når jeg køber dem, så er de ikke meldt, påstår hæleren.

quote Jeg er forbløffet over, hvor åbenlyst det er, at de kan sælge cyklerne, uden at der er nogen, der går ind og stopper det

Tobias Bach

Forbløffet over åbenlys handel med stjålne cykler

Den forklaring giver Tobias Bach dog ikke meget for. Cyklen blev meldt stjålet få timer efter at den forsvandt fra cykelparkeringen ved Taastrup busterminal, og først en lille måned efter blev den sat til salg på Facebook.

Da Tobias Bach ser det opslag, som vi reagerede på på Facebook, bliver han forarget. For selvom det ikke står skrevet sort på hvidt, så fremgår det ret tydeligt, at cyklen må være stjålet. Ligesom det er tilfældet for mange andre cykler på Facebook Marketplace, så er prisen simpelthen alt for lav i forhold til cyklens reelle værdi.

Køberne kan få klækkelige rabatter, hvis de køber cykler på Facebook. Men man skal være på vagt, for en stor del af cyklerne er stjålne. Cyklen i denne annonce blev for lidt over et år siden solgt lovligt til 38.000. For halvanden måned siden blev den stjålet, og en hæler forsøgte via Facebook at sælge den til TV 2 Lorry for 5.000 kroner.
Køberne kan få klækkelige rabatter, hvis de køber cykler på Facebook. Men man skal være på vagt, for en stor del af cyklerne er stjålne. Cyklen i denne annonce blev for lidt over et år siden solgt lovligt til 38.000. For halvanden måned siden blev den stjålet, og en hæler forsøgte via Facebook at sælge den til TV 2 Lorry for 5.000 kroner.
Foto: Screendump - Facebook.com

- Jeg er forbløffet over, hvor åbenlyst det er, at de kan sælge cyklerne, uden at der er nogen, der går ind og stopper det eller lukker den slags sider, siger Tobias Bach.

Da el-ladcyklen blev stjålet var den låst fast med to forsikringsgodkendte låse. Den store kædelås har Tobias efterfølgende haft med til en cykelsmed, der vurderede, at kædelåsen var blevet skåret over med en vinkelsliber.

Frygter at ny cykel også bliver stjålet

Udover den billige stjålne Winther el-ladcykel, så kunne vi på Facebook se, at hæleren vi mødte ugen forinden havde haft to andre elcykler til salg til henholdsvis 6.000 og 10.500 kroner. Han erkender, at han har solgt begge cykler, men han afviser, at de også skulle være stjålne.

- Jeg kan sværge ved guds navn, jeg kan sværge ved alt, jeg kan sværge ved mit eget liv, at jeg aldrig nogensinde har købt eller stjålet en cykel - aldrig nogensinde, siger han, mens han står og fremviser os en stjålen el-ladcykel.

Hvad gør du med cyklen nu, jeg køber den ikke?

- Jeg lægger den tilbage, og så melder jeg den selv, siger hæleren

Så den får politiet nu?

- Ja, bekræfter hæleren og cykler afsted med Tobias Bachs el-ladcykel.

Selvom det nu er tre uger siden, vi mødte hæleren, så oplyser politiet til TV 2 Lorry, at de endnu ikke har modtaget el-ladcyklen. Til gengæld kan vi se på Facebook, at el-ladcyklen nu står registreret som værende solgt. Vi kan også se, at hæleren i mellemtiden har haft mindst 11 cykler samt tre batterier til elcykler til salg.

I mellemtiden har Tobias Bach igen været en tur ved cykelhandleren. For forsikringspengene har familien købt en ny el-ladcykel, men efter at have set hvordan markedet med stjålne cykler fungerer på Facebook, så frygter de, at den nye cykel også snart forsvinder.

- Jeg kan næsten sige mig selv, at den bliver stjålet igen inden måske et år eller to, og det er da irriterende, at man ikke kan have sin cykel i fred, siger Tobias Bach.