Misbrugt på nettet: Så mange falske profiler sletter Facebook

Niklas Roars ansigt bliver brugt af falske profiler på de sociale medier. Antallet af falske profiler på Facebook løber op i flere milliarder årligt, vurderer den sociale medie-gigant selv.

Niklas Roar fra København oplever at billeder og video af ham og hans familie bliver brugt på falske profiler på sociale medier. Og det vrimler med falske profiler på verdens største sociale medie, Facebook, lyder det fra den sociale medie-gigant selv.

Facebook har i årets første tre måneder lukket 1,7 milliarder falske profiler. Det svarer til, at cirka 18,5 millioner profiler er blevet slettet om dagen.

Sammenlignet med tilsvarende periode i 2019 er der dog tale om et fald. Her slettede Facebook i  årets første kvartal 2,2 milliarder falske profiler. I alt blev der slettet 6,5 milliarder falske profiler af Facebook i 2019.

Det fremgår af den såkaldte enforcement report, som Facebook har offentliggjort.

Facebook oplyser i rapporten, at 99,7 procent af de falske profiler, der blev fundet i første kvartal af 2020, blev fundet og slettet af Facebook, før brugerne indrapporterede dem.

Det er dog ikke tilfældet med Niklas Roar fra København.

Niklas Roar oplever at digitale svindlere bruger billeder af ham og hans familie på falske profiler på bl.a. Tinder og Instagram – og på videoer, hvor han bliver brugt til at lokke tyske kvinder til at sende penge.  Niklas føler sig magtesløs, for der er ingen hjælp at hente fra techgiganterne og heller ikke fra politiet

Som TV 2 Lorry torsdag kunne fortælle, har den 43-årige familiefar været udsat for omfattende identitetstyveri, hvor hans billeder er blevet misbrugt af stribevis af falske profiler på blandt Facebook og billeddelingstjenesten Instagram, som også er ejet af Facebook.

Ifølge organisationen Digitalt Ansvar er identitetstyveri på sociale medier et voksende problem i Danmark, fordi det ikke er ulovligt, og organisationen vil derfor have de danske politikere til at gå den eksisterende lovgivning efter i sømmene. 

Falske profiler udgør fem procent

Facebook estimerer, at falske profiler udgjorde cirka fem procent af alle deres aktive månedlige brugere i løbet af 4. kvartal i 2019 og 1. første kvartal i 2020.

Facebook oplyser i rapporten, at mange af de falske profiler oprettes som led i spam-kampagner og er økonomisk motiverede.

En stor del af de falske profiler bliver allerede blokeret under selve oprettelsen, men de tæller ikke med i opgørelsen. Mange millioner af de falske profiler, som faktisk bliver oprettet, bliver slettet i løbet af få minutter, skriver Facebook i rapporten.

Facebooks egne spilleregler: