Cyklistforbundet: Politiet skal infiltrere cykeltyvenes netværk

Politiet har nedprioriteret opgaven med cykeltyverier, og derfor bliver næsten ingen cykeltyve fanget. Nu opfordres politiet til at starte et regulært efterretningsarbejde på området.

Det dur ikke, at cykeltyve og hælere har næsten frit spil, fordi politiet stort set ikke prioriterer cykeltyverier.

- Det er jo dybt problematisk, at der sker et åbenlyst salg af tydeligvis stjålne cykler, uden at politiet kommer efter forbryderne, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

TV 2 Lorry har de seneste dage afsløret, hvordan massevis af stjålne cykler sættes til salg på Facebook, og politiet har forklaret, at de af ressourcemæssige grunde ikke vil prioritere betjente til klassisk efterforskningsarbejde til sager om cykeltyverier.

- Det her er jo et vink med en vognstang til politiet om, at nu skal der sættes ind på det her område, for det er ekstremt krænkende for retssikkerheden, at der er noget organiseret kriminalitet, som øjensynligt får lov til at ske helt åbent, siger Klaus Bondam.

quote Politiet skal infiltrere tyvenetværkene og prøve at identificere de gerningsmænd, der står bag mange cykeltyverier

Klaus Bondam

Derfor foreslår Cyklistforbundet nu, at politiet griber opgaven helt anderledes an, og sætter gang i en regulær efterretningsindsats, hvor politiet forsøger at infiltrere cykeltyvene og hælernes netværk.

- Jeg tror ikke, at det her handler om sådan noget traditionelt politiarbejde, hvor betjente skal ud og se på gerningsstedet. Det her handler i stedet om et regulært efterretningsarbejde, hvor politiet skal infiltrere tyvenetværkene og prøve at identificere de gerningsmænd, der står bag mange cykeltyverier, siger Klaus Bondam.

Politiet prioriterer ikke cykeltyverier

På landsplan blev der sidste år anmeldt 46.212 cykeltyverier, hvortil der blev rejst 584 sigtelser. Problemet med cykeltyverier er størst i hovedstadsområdet, hvilket betød, at 61 procent af alle anmeldte cykeltyverier skete i TV 2 Lorrys sendeområde.

I Region Hovedstaden blev der anmeldt 26.854 cykeltyverier, men her er opklaringsprocenten samtidig landets dårligste. Derfor blev det til bare 191 sigtelser, eller hvad der svarer til en sigtelse for hver 141 cykeltyverier.

- Det er da brandærgerligt, at vi ikke har ressourcer til at efterforske cykeltyverier i højere grad. Men i forhold til den brede vifte af forbrydelser, der foregår, har man kigget på, hvad giver så mening at bruge ressourcer på, og der er cykeltyverier desværre ikke særlig højt oppe på listen, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Bangsgaard.

Alene i Københavns Kommune blev der sidste år anmeldt 15.825 cykeltyverier, og det ville dermed også være en forholdsvis stor opgave, hvis politiet skulle ud til hvert enkelt gerningssted.

- Vi har vurderet, hvad skal der bruges af ressourcer på den her opgave, og der må vi sige, at det almindelige cykeltyveri, der er simpelthen for få spor til, at det kan betale sig at sende en patrulje med to mand ud for at konstatere, at her mangler en cykel, siger Jesper Bangsgaard, der dog samtidig erkender, at politiets manglende indsats på området kan have indflydelse på, hvor mange cykler der bliver stjålet.

- Det er klart, at jo mindre risiko der er forbundet med en forbrydelse, jo større vil tendensen måske være til ikke at tænke over konsekvensen, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Bangsgaard.

quote Jeg synes, at politiet skal ringe over til deres kolleger i London Metropolitan Police, som rent faktisk har gjort det her og har optrevlet en del af det her, og det har ført til markant fald i cykeltyverier

Klaus Bondam, Cyklistforbundet

Cyklistforbund vil have politiet til at indføre engelsk model

Cyklistforbundet vurderer, at en stor del af tyverierne kan stoppes, hvis både tyve og hælere ved, at der er en overhængende risiko for at blive fanget på grund af et politimæssigt efterretningsarbejde.

- De kriminelles tankemåde må være, at går den så går den, og går det, at det sker så åbenlyst, ja så kan jeg jo gøre det mere og mere, og det er netop derfor, politiet skal slå hårdt ned for det her, siger Klaus Bondam.

- Jeg synes, at politiet skal ringe over til deres kolleger i London Metropolitan Police, som rent faktisk har gjort det her og har optrevlet en del af det her, og det har ført til markant fald i cykeltyverier, siger Klaus Bondam.

Cyklistforbundet forventer ikke, at man kan slippe helt fri for cykeltyverier, men alene det at få mængden nedbragt, vil gøre en stor forskel, for de der er afhængige af deres cykler.

- Jeg tror, at hvis man laver en stærk koordineret efterforskningsindsats, og at man klart og tydeligt får gjort opmærksom på, at det her er strafbart, at der er nogle omkostninger forbundet med det, så er jeg ret overbevist om, at vi får dæmmet op for det.

Klaus Bondam anerkender, at politiet kæmper med begrænsede ressourcer, men han mener ikke, at det skal betyde, at vi bare skal leve med at massevis af cykeltyverier ikke bliver opklaret.

- I en retsstat som Danmark er det politiets opgave at opklare kriminalitet, og det er politikernes opgave at sikre, at politiet har de ressourcer, de skal bruge for at løse opgaven. Så hvis undskyldningen er manglende ressourcer, så er det at vi skal trinet op, og sige til politikerne, at vi gerne vil have, at de sætter politiet i gang med det her, siger Klaus Bondam.

Hovedstadsområdet er hårdt ramt af cykeltyverier og sigtelsesprocenten er på sølle 0,71. Det betyder, at det bliver rejst én sigtelse, for hver gang der bliver stjålet 141 cykler.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik