”Grøn og ildelugtende” ribeye var dråben – nu er restaurant i omsværmet nordsjællandsk ferieby politianmeldt

Restaurantejer siger, han aldrig ville servere fordærvet kød for sine kunder.

'Papillon' er fransk og betyder sommerfugl.

Men lige så smukke de flyvende insekter kan se ud, omtrent lige så ulækkert var det syn, der mødte Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg på restauranten med samme navn - Le Papillon i den nordsjællandske badeby Liseleje, hvor befolkningstallet stiger voldsomt i sommersæsonen på grund af de mere end 8.500 sommerhuse på kyststrækningen i Halsnæs Kommune.

- Følgende er konstateret: I køleskab i køkken konstateres en sur lugt, når det åbnes. Der opbevares en åben ribeye, denne er grøn på overfladen og ildelugtende, lyder fødevarekontrollens lidet flatterende beskrivelse i kontrolrapporten.

Her kan man desuden læse, at der i samme køleskab blev fundet "to pakker gris og kalv" med sidste anvendelsesdato den 5. maj. Men eftersom kontrolbesøget fandt sted den 20. maj, var disse altså mere end to uger for gamle.

- Virksomheden havde følgende bemærkninger: ’det smider jeg ud, og jeg ville jo aldrig servere det for kunderne,’ står der i rapporten.

Men det rokkede ikke ved fødevarekontrollen, som kvitterede med at politianmelde restaurant Le Papillon.

quote De er for dumme og fatter ikke en meter

Ole Ploug, indehaver af restauranten Le Papillon

Le Papillon bliver drevet af ægteparret Ole og Aase Ploug. Ole Ploug er 73 år og, som han selv formulerer det, "født ind i restaurationsbranchen." 

Han mener derfor at have stor erfaring med, hvordan man driver en fødevarevirksomhed efter alle kunstens regler.

- Det har jeg slet ikke nogen problemer med. Jeg ved, hvordan tingene skal være, siger han til TV 2 Lorry.

Restaurantejer: - De fatter ikke en brik

Ole Ploug fortæller, at miseren med den grønlige bøf skyldes, at to køleskabe var gået ned, og restauranten havde derfor stoppet alle fødevarer ind i et andet køleskab.

- Så lå der i en bakke en entrecote, jeg lige havde åbnet et par dage forinden. Der lå noget saft på den, som var blevet lidt grønligt. Det er bare det og ikke spor andet, siger Ole Ploug og tilføjer, at de to pakker med hakket grise- og kalvekød var til eget privat brug.

- Det var noget, jeg havde købt i Fakta og skulle lave krebinetter af. Men jeg havde overset det stadig lå i køleskabet. Og det blev hun (kontrollanten, red.) fuldstændig trekantet over.

Ole Ploug er i det hele taget meget uforstående over for Fødevarestyrelsens håndtering af sagen.

- Det er jo ikke noget, vi ville servere for folk. Det ville jo være at skyde sig selv i foden. Men det fatter de ikke en brik af. Jeg har prøvet at forklare dem det hundrede gange nu. Jeg ved ikke, om der er restauranter, der kan finde på at servere sådan noget, men vi gør det i hvert fald ikke her. Og det har vi heller aldrig gjort. For ellers ville vi sgu ikke have været her i 25 år, siger Ole Ploug, der tidligere har annonceret med alt fra thaimassage til gratis fitness i sin restaurant for at lukke kunder til.

Le Papillon ligger i hjertet af den nordsjællandske sommerhusby Liseleje.
Le Papillon ligger i hjertet af den nordsjællandske sommerhusby Liseleje.
Foto: Google - street view

Kunne ikke fremvise egenkontrol

Det fremgår yderligere i kontrolrapporten, at Fødevarestyrelsen fandt en bakke med 30 æg, som var købt i stalddørssalg uden salmonellakontrol og kvalitetssortering, stående på et køkkenbord.

- Ejer fjerner æg og oplyser, at disse er til privat brug, og at der i køleskabet er en bakke med indkøbte æg fra dagligvarebutik til virksomhedsbrug. Forholdet vurderes under de foreliggende omstændigheder som en bagatelagtig overtrædelse, står der i rapporten.

Som et andet og mere væsentligt kritikpunkt anfører Fødevarestyrelsen, at Le Papillon ikke kunne fremvise resultater for restaurantens egenkontrol, hvilket er i strid med reglerne.

Restauranter skal have et system til løbende at sikre, at maden, de sælger, er i orden, så lovgivningen bliver overholdt, og maden ikke er sundhedsskadelig. 

Det system kaldes egenkontrol og indebærer blandt andet, at der skal holdes øje med temperaturen ved opvarmning og nedkøling af fødevarer, tjek på sikring mod skadedyr, og at personalets hygiejne skal være i orden.

I kontrolrapporten står det anført, at restauranten havde følgende bemærkning:

- 'Vi er skiftet til et nyt år og har derfor pakket egenkontrollen ned for 2020, og den kan vi ikke finde frem lige nu,' står der i rapporten.

Over for TV 2 Lorry uddyber restaurantejer Ole Ploug:

- Det var egenkontrollen fra sidste år, de spurgte efter, og den havde jeg ikke lige liggende på det tidspunkt. Men den, vi kører med her til dagligt, ligger frit fremme. Og der bliver noteret i den, som der skal. Vi har også lige haft et par damer på i fjorten dage, der har gjort hovedrent i køkkenet. Så vi gør alt for, at alt er i orden. Bortset fra at vi godt nok har det problem med de to køleskabe, der må kasseres, siger han.

Sur smiley ødelægger forretningen

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse, at det er altid er den enkelte virksomheds ansvar, at tingene er i orden, og at lovgivningen overholdes. Og da dette altså ikke var tilfældet med egenkontrollen på Le Papillon, udløste det en såkaldt indskærpelse, hvilket svarer til en advarsel, og som medfører to gebyrbelagte, opfølgende kontroller.

Ifølge Ole Ploug er Fødevarestyrelsen mere end velkommen til at vende tilbage.

- Jeg har tænkt mig at ringe til dem og sige, de godt kan komme igen. For jeg gider ikke se på den der åndssvage sure smiley. Den ødelægger forretningen og vores omdømme, og det er vi ikke interesseret i, siger han.

Har brudt reglerne tre ud af fire gange

I kontrolrapporten står det yderligere beskrevet, at Le Papillon har fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af de seneste fire kontrolbesøg. 

- Det giver Fødevarestyrelsen mulighed for at tage skærpede sanktioner i brug under visse forudsætninger, skriver styrelsen i sin rapport.

Og det får altså Ole Ploug helt op i det røde felt.

- De er for dumme og fatter ikke en meter. De tror, at andre mennesker ikke kan tænke selv og selv sørge for at være ansvarlig for de ting, de laver og gør. De kan komme og kontrollere os og sige, at det og det ikke er okay og så videre. Men det der med den der løftede pegefinger hele tiden, og at de jagter én, det er sgu ikke okay, siger han.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Fødevarestyrelsen, som oplyser, at de ikke kan kommentere på konkrete sager, hvor der er indgivet politianmeldelse. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik