Uddeling af overskudsmad til trængte borgere i julen slog rekord

Maduddelingen i Bella Center var den allerstørste i landet.

Maden lå fremme på borde, som de ventende kunne tage fra i Bella Center. 1.200 mennesker kom forbi for at få overskudsmad. Foto: Privatfoto

Foto: TV 2 Lorry

Foto: TV 2 Lorry

1 af 3

Hillerød, Helsingør, Frederikssund, Køge, Greve, Albertslund, Glostrup, Ballerup, Herlev, Lyngby, Hvidovre, Roskilde og København.

I hele 13 byer i Hovedstadsområdet blev der uddelt overskudsmad i dagene op til jul af organisationen Stop Spild Lokalt.

Læs også Online supermarked donerer overskudsmad til dyrene i Zoo

I Hovedstadsområdet uddelte organisationen i alt 140 tons mad den 23. og den 24. december.

På de fleste uddelingssteder har man fordoblet mængden af uddelt mad i forhold til sidste år, lyder det fra stifteren af organisationen Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen.

Folk stod med tårer i øjnene og fortalte, hvor meget det betød.

Rasmus Erichsen, stifter af Stop Spild Lokalt

Han kørte selv rundt til uddelingsstederne i juledagene, og her mødte han mange taknemmelige personer.

- Jeg fik mange krammere, og folk stod med tårer i øjnene og fortalte, hvor meget det betød for dem. Den ekstra mad gjorde, at de fik mere oversskud i julen, så de kunne give en ekstra gave til deres børn eksempelvis, siger han til TV 2 Lorry.

1.200 fik mad i Bella Center

Det sted, hvor der blev uddelt allermest mad, var i Bella Center på Amager. Her gav man hele 40 tons mad væk både den 23. om aftenen og den 24. december om morgenen. Det er dobbelt så meget som sidste år.

Ifølge Susanne Jacobsen, der var koordinator på uddelingen i Bella Center, havde man 1.200 mennesker igennem for at modtage mad i de to dage.

De ventende personer måtte stå i kø for at få overskudsmad udleveret. Foto: Privatfoto

Læs også 70.000 måltider om dagen: Forskere skal nu undersøge københavnsk madspild

- Det hele gik rigtig fint, men der kom flere, end vi havde forventet. Så den 23. måtte vi desværre sende omkring 100 stykker hjem og bede dem komme tilbage dagen efter, da vi ikke havde tid til at uddele mere mad, siger hun. 

Susanne Jacobsen anslår, at hun i alt havde 400 frivillige i gang med enten at dele mad ud, hente maden fra supermarkederne eller hjælpe med at læsse det.

01:56

TV 2 Lorry besøgte Bella Center den 23. december, inden uddelingen gik i gang.

Luk video

Store ambitioner

På landsplan delte organisationen 340 tons mad ud i år. Det er 80 tons mere, end det organisationen uddelte sidste år. Det både glæder og ærgrer Rasmus Erichsen: 

Læs også Hassan hjælper hjemløse: Spis gratis på min restaurant

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at der er så meget overskudsmad at uddele, men det skyldes også, at vi har fået flere butikker med i år, siger han.

Maden kommer fra supermarkedskæder som Coop, Aldi, Netto og Føtex.

Til påske går organisationen igen i sving med uddeling af overskudsmad.

Men ambitionen på den lange bane er meget større end maduddelinger nogle gange om året: 

Læs også Kæmpe succes udvider med ny butik: Her åbner den næste Wefood

- Inden for de næste tre år er målet, at vi vil åbne madoaser i hver by i Danmark, hvor vi kan dele gratis mad ud hver dag, siger Rasmus Erichsen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?