Husejere risikerer at få en regning, hvis de ikke selv klipper hækken

En tommelfingerregel siger, at man skal klippe sin hæk efter Sankt Hans. Det har det som bekendt været – og nu skal haveejerne rubbe neglene, lyder opfordringen i flere kommuner.

Har du en hæk eller busk, som grænser op til en sti, et fortov eller en vej?

Så er det måske ved at være på tide, at du som minimum får hovedet ud af busken og kaster et blik på din beplantning udefra.

Sagen er nemlig den, at det er ved at være tid til at finde hækklipperne eller -saksen frem for at undgå, at hækken fylder for meget.

Nu tænker du måske ”jaja – jeg når det nok. Hvad sker der ved, at den fylder lidt. Det behøver vel ikke være lige nu?”

Og dér, kære læser, tager du fejl.

Juni måned er traditionen tro den måned, hvor hække og buske på disse breddegrader får vokseværk i en sådan grad, at selv den ellers skarpt klippede liguster får strithår og bløde former.

Lad det være klart med det samme: Du bestemmer selv, hvordan din hæk eller busk ser ud.

Men hvis de fylder ud over stien, fortovet eller vejen, skal den klippes – og det kan næsten kun gå for langsomt.

SÅDAN ER HÆK-REGLERNE MOD VEJEN

Hvis du har en hæk eller anden beplantning, der står i skel, får du som udgangspunkt travlt med beskæringen. For hegnsloven siger, at hegn og hæk ikke må overskride skellinjen.

Eneste undtagelse er, hvis overskridelsen sker højt oppe over fortovet, hvor der er mere end 2,80 meter fra jorden op til grenene og mindst 1 meter fra grenenes spids til vej eller cykelsti. Hvis beplantningen hænger ud over kørebanen, skal der være minimum 4,25 meters frihøjde.

Der kan være små forskelle på den krævede frihøjde fra kommune til kommune. Er du i tvivl om, præcis hvilke regler der gælder for din bolig, kan du finde informationen på din kommunes hjemmeside.

Kilde: Videnscentret Bolius

Park- og vejfolket i de kommunale embedsværk er nemlig klar til både at irettesætte og skride til handling, hvis du ikke får styr på beplantningen. På din regning vel at mærke.

I Brøndby kommer kommunen med en venlig henstilling til haveejerne på Facebook, hvor de opfordres til at finde hækklipperen frem.

- Det er nu, det er tid til at tæmme din hæk, hvis den breder sig ud over fortov og sti. Tak fordi du klipper din hæk, så skilte er synlige og så fortove og sti kan benyttes i fuld bredde – og for at du holder fortovet rent for ukrudt og affald, skriver kommunen.

Ifølge Bolius har en lang række kommuner i hovedstadsområdet problemer med de private haveejeres beplantning.

Det gør sig blandt andet gældende i Herlev Kommune, hvor det understreges, at det er kommunens pligt at påtale manglende hækklipning for borgerne.

I Hørsholm Kommune er der allerede blevet sendt 20 såkaldte ”hækkebreve” afsted, hvor grundejere får en henstilling til at klippe deres hæk, så den ikke er til gene for andre.

I 2020 sendte hele 104 hækkebreve afsted, oplyser kommunen til Bolius.

Bliver der ikke reageret - og hækken ikke klippet - kan det ende med, at kommunale folk selv må finde hækkeklipperen frem, og så får grundejeren tilsendt en regning. 

Det betyder dog ikke, at man får en skyhøj rudekuvert for arbejde til overpris i postkassen.

Hvis Materielgården i Hørsholm Kommune rykker ud, koster det markedsprisen at få klippet hækken, træet eller anden beplantning, der generer trafiksikkerheden eller fremkommeligheden. 

Også i Herlev Kommune betaler man kun den udgift, kommunen har til selve beskæringen, og ingen administrationsomkostninger, lyder det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik