Ufrivillige prutter og afføring - nyt projekt bekæmper tabubelagt lidelse

Op mod 200.000 mennesker i Danmark har problemer med at holde på luft og afføring. Nogle af dem kan snart få hjælp i et nyt projekt af Københavns Kommune.

Du kender det måske selv – at du lige kommer til at slippe en lille vind i supermarkedet eller i kantinen i frokostpausen.

For nogle mennesker sker det dog så ofte, at en lille prut eller afføring slipper ukontrolleret ud, at det kan være hæmmende i hverdagen.

Faktisk antages det, at omkring 100.000-200.000 danskere lever med analinkontinens, som problemet også kaldes.

Især kvinder har problemer med kontrol over tarmen, hvilket skyldes fødselsskader. Omkring hver tiende kvinde over 20 år har oplevet problemer med afføring en gang hver måned. 

Et nyt projekt i Københavns Kommune skal hjælpe nogle af de kvinder, som rammes af analinkonsistens.

En af dem, der tidligere har haft mange problemer manglende kontrol over sin afføring, er 53-årige Maria Agdrup Hüche.

For 30 år siden var hun ude for en trafikulykke, som gjorde hende ude af stand til at kontrollere sin urin og afføring. Og det påvirkede hele hendes liv. 

- Jeg var så bange for at blive opdaget. Jeg gik ikke nogen steder, og jeg ville bare have lov til at grave mig ned. Det kræver enormt meget energi, og det gik ud over mit sociale liv. Det er så invaliderende socialt, og det er uanset, hvor stort problemet er, siger Maria Agdrup Hüche.

København Kommunes nye projekt består af et kursus, hvor kvinder kan få viden om deres lidelse, og de får helt konkrete redskaber til at håndtere den. Blandt andet modtager de bækkenbundstræning af en fysioterapeut, og de får blandt andet fibertilskud med hjem i en goodiebag. 

Hjælper halvdelen af patienterne

Flere kvinder har allerede fået hjælp til at leve et mere normalt liv med analinkontinens.

Københavns Kommune samarbejder med Gastroenheden på Amager og Hvidovere Hospital om projektet. Gastroenheden behandler patienter med forskellige typer af mave-tarmsygdomme, og de har allerede holdt flere kurser, hvor folk har kunnet få hjælp til at leve med deres lidelse.

Over halvdelen af kursusdeltagerne på Gastoenheden på Amager og Hvidovre Hospital har oplevet, at kurset har hjulpet på deres livskvalitet.

- Det er helt rørende godt, som folk har taget imod det. Mange tror ikke, der er noget at gøre, og mange tror, det skal være sådan resten af livet. Så de er jo enormt lettede over, at der er noget at gøre. Det at møde nogle andre, der har de samme udfordringer, og at få noget hjælp, det har været godt, fortæller Cecilie Caspersen, der er projektkoordinator for Gastroenheden på Hvidovre Hospital.

Maria Agdrup Hübe har ikke deltaget i et kursus, og for hende skulle der en operation til, før hun kunne slippe af med sine problemer. Hun er dog overbevist om, at et kursus er en fantastisk mulighed.

- Det ville have hjulpet mig ved at gøre mig klar over, at der var nogle muligheder. Lige i mit tilfælde ville et kursus ikke kunne hjælpe mig alene, men jeg ville kunne få noget mere info om det. Og det at møde nogle andre, der lever med samme udfordringer, det er også meget givende, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Analinkontinens

  • Analinkontinens er problemer med at holde på luft eller afføring.
     
  • ​​​​​Omkring 2% af den voksne befolkning lider af analinkontinens, hvor der er problemer med afføring. 
     
  • Problemet er mere hyppig blandt ældre end yngre personer. 10% af de ældre har analinkontinens. 
     
  • Omtrent hver tiende kvinde over 20 år har en eller flere gange oplevet problemer med afføring en gang om måneden.
     
  • 10% af de ældre har analinkontinens. 
     
  • Det anslås, at omtrent 10% af de, der har problemer med analinkontrinens, opsøger læge.
     
  • Flest kvinder har problemer på grund af fødselsskader, men også mænd kan få problemer.

Kilde: Sundhed.dk

Tabu at gå til lægen

Analinkontinens er ofte forbundet med stor skam hos de personer, der rammes. 

Følelsen af skam oplevede Maria Agdrup Hüche også, dengang hun fik sin lidelse for 30 år siden. Skammen gjorde, at der skulle gå 10 år med problemer, før hun turde gå til lægen. Og da hun endelig tog forbi sin læge, turde hun kun fortælle om sin urininkontinens og ikke om problemerne med afføring, fortæller hun.

Skammen afholdt hende også fra at fortælle sin daværende mand om problemerne. 

- Jeg skjulte det, holdt kæft hvor var jeg god til at skjule det. 

Projektet lavet af Københavns Kommune forsøger at komme den store skam til livs. Hvor et kursus hos Gastroenheden kræver en lægeerklæring, kan kvinder tilmelde sig kurset hos kommunen uden at involvere lægen. 

-  Det er en fordel, at man ikke behøver at tale med en læge inden. Hvis nu man ikke har en god relation til sin læge, eller hvis det er meget tabubelagt for en, så er det godt, man ikke skal forbi lægen først, siger Malene Rübner-Petersen, der er udviklingssygeplejerske hos Hjemmeplejen Amager, og som er med til at gennemføre det nye projekt.

På grund af skammen mener Maria Agdrup Hübe også, at det er meget positivt, at man nu får mulighed for at undgå den ubehagelige snak med lægen. 

- Jeg synes, det er fantastisk, man ikke skal have en lægeerklæring. Det her tilbud ville absolut have gjort det nemmere for mig, for det, der var så svært, var at komme ud over stepperne og komme til lægen. Det at få muligheden for at få hjælp uden at skulle overbevise egen læge om det, det er fantastisk, siger hun. 

Projektet starter i det nye år og skal evalueres til maj. Hvis alt er gået godt, så håber Malene Rübner-Petersen, der står bag projektet, at man senere kan inddrage mænd i projektet

Også Maria Agdrup Hübe håber på, at flere efterfølgende kan få hjælp gennem et lignende kursus

- Jeg ville ønske, at mange flere kommuner ville tage det her op, siger hun. 

Det nye projekt henvender sig til alle kvinder over 18 år. De får mulighed for at deltage i et kursus, der består af tre undervisningsgange med to timers undervisning.

Kursus i analinkontinens i Københavns Kommune

  • Uddannelsen består af tre undervisningsgange med to timers undersvining.
     
  • Alle kvinder over 18 år, der bor i København, og som ikke har født inden for de sidste seks måneder, kan deltage i kurset.
     
  • Underviserne er sygeplejersker og fysioterapeuter. 
     
  • På kurset får man viden og øvelser om analinkontinens, og man møder andre kvinder med samme problemer. 
     
  • Undersvingen foregår på Amager i Sundhedshus Amager, og det er gratis at deltage. ​​​

Kilde: Københavns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik