Stop med at smide "numseklude" i toilettet

Forsyningsselskab plages af tilstoppede kloakpumper og minder borgerne om, at toilettet ikke er beregnet til alle mulige typer affald.

Foto: Fors A/S

Alt for mange putter alt for meget i toiletterne - ting, som aldrig skullet have været der. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

1 af 2

Forhåbentlig sidder du ikke og spiser, mens du læser dette.

For hvis du er sart, så skal du måske vente med at læse videre - eller stille maden lidt væk.

Læs også Når du er på tønden, er du med til at gøre Hovedstaden CO2-neutral

Forsyningsselskabet Fors A/S, der dækker Roskilde, Lejre og Holbæk kommuner har rettet en indtrængende appel til deres kunder på Facebook efter endnu en episode med tilstoppede pumper i kloakkerne.

Husk altid: Kun tre ting i toilettet – tis, lort og toiletpapir.

Fors A/S på Facebook

Appellen handler om, at kunderne kun skal bruge deres toilet til tre ting: Tis, lort og toiletpapir.

- Og det er desværre ikke det, vi ser. Vi ser alt fra trusser til tænder. Og det allerværste er de vådservietter, folk bruger. De ender som en slags trevler, der ligner hår. Og når en glasfiberagtig tråd fra en vådserviet sætter sig fast - enten i en pumpe eller i selve kloakrøret - så sætter nummer to sig hurtigt fast derefter, og så stopper det hele ret hurtigt, forklarer John Metzsch, der er spildevandschef i Fors A/S.

Læs også Kæmpetunnel skal sikre mod skybrud – borgere frygter for badestrand

Otte mand i arbejde

I Fors A/S område er der i alt 1.200 spildevandspumper, og det sker ofte - alt for ofte, at de bliver tilstoppede.

- Jeg har otte mand, der ikke laver andet. Og de skal to mand afsted hver gang - det koster mellem 3.000 og 4.000 kroner per gang, når de skal rense en pumpe, fortæller spildevandschefen.

Læs også Hæld ikke fedt i kloakken - det kan blive dyrt og tiltrækker rotter

Vådservietterne udgør et særlig ondartet problem. Selv om servietterne virker papiragtige, så går de nemlig ikke i opløsning på samme måde som toiletpapir.

- Når man tørrer en barnenumse, så kommer der jo afføring på vådservietten. Og så er der mange, der vælger at smide det i kloakken, for så er det jo væk. Det er nok kun en tanketorsk, og det står også på pakkerne, at servietterne ikke må komme i toilettet - men det står ikke med store bogstaver, siger John Metzsch.

Toilettet skjuler pinlige uheld

Og ud over vådservietterne er der også mange andre ting, der ender i toiletter, hvor de aldrig skulle have været.

Læs også Bibelsk plage hærger husejere: Tusindvis af kloakfluer invaderer både ude og inde

Det er ofte underbukser. Når folk har haft et uheld, så smider de det i toilettet.

Men heller ikke hygiejnebind hører til der. For når bomulden er væk, så er der et lille stykke plastik tilbage - det kan ende i naturen, lyder det fra spilevandschefen.

Dermed tillader vi os at gentage opfordringen fra forsyningselskabet. Husk - toilettet er beregnet til tre ting: Tis, lort og toiletpapir.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik