Toilettets dag: Dette må du ikke forsøge at skylle ud

Den 19. november er toilettets dag. Den internationale fejring af World Toilet Day skal hjælpe os til at huske hvad der må og IKKE må komme i toilettet.

Der er kun tre ting som skal i toilettet, og det skal international mærkedag hjælpe os med at huske på. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er måske ikke alle, som kender den lidt oversete mærkedag,der fejres den 19. november.

Men tirsdag er international toiletdag.

Dagen fejres med at sætte fokus på toilettet, som for mange er en selvfølge, og passe godt på kummen.

For selvom de fleste kender reglerne for, hvad der må puttes i toilettet, finder HOFOR, der er hovedstadsområdets forsyningsselskab, fra tid til anden de mærkeligste ting i rensningsanlæggene.

Læs også Stop med at smide "numseklude" i toilettet

Lort, pis og papir

Og det kan give problemer både for dit toilet og for kloakken.

- Af mærkeligste ting vi har fundet i vores anlæg, er gebisser og strømper, og det siger sig selv, at det ikke må skylles i toilettet. Ja, selv vatpinde og vådservietter kan være skyld i, at vores tekniske anlæg fejler, fortæller Johnny Pedersen, sektionsleder i HOFORs spildvandsafdeling.

Han minder om at det er tre ting, ting som skulle være til at huske for de fleste, som må komme i toilettet:

Af mærkeligste ting vi har fundet i vores anlæg, er gebisser og strømper

Johnny pedersen, sektionsleder i HOFOR

- Lort, pis og papir. Holder du dig til de tre ting, så vil dit toilet, din kloak, og spildevandsmedarbejder forblive glade.

Vær god mod dit toilet – og din pengepung

Hos HOFOR oplever man ofte, at folk skyller alt fra vatpinde til papaffald i toilettet, men selv hår fra børsten kan forårsage så store klumper, at kloakkerne stopper til.

Og ifølge HOFOR kan det ende i en dyr regning for toilettets indehaver.

Øget rensning af kloakker og rør samt reparation af pumper, når der skylles mere end det nødvendige ud i toilettet, resulterer i ekstra udgifter som rammer alles netværkets brugere.

HOFOR

  • HOFOR står for vandforsynling og for at lede spilde- og regnvand væk i Hovedstadsområdet: Albertslund, Brødnby, Dragør, Herlev, Hvidovre, København, Rødovre og Vallensbæk.
  • I HOFORs forsynningsområde løber omkring 3.000 km kloakrør under jorden.
  • Tæt på 400.000 toiletter er der at finde i HOFORs forsyningsområde.
  • Seks gange i løbet af et døgn trykker en dnasker i gennemsnit på skyl-knappen på toilettet.

 

Kilde: HOFOR

Se mere

Fokus på overset sundhedsproblem

FN udnævnte  i 2013 den 19. november til at være verdens toiletdag. Måske er det noget, som får de fleste til at trække på smilebåndet, men tanken bag er bundalvorlig.

World Toilet Day blev vedtaget for at sætte fokus på alvoren i at der på verdensplan er flere end to milliarder mennesker, som lever under så kritisable sanitære forhold, at sygdomme spredes med hast, og er med til at gøre mennesker alvorligt syge.

Læs også Hofor: Wc'et er kun til lort, pis og papir!

FN vurderer, at toiletter til hele verdens befolkning ville kunne redde flere end 200.000 børn hvert år.

Selvom de fleste danskere har eget toilet, og ikke har de samme udfordringer som nogle af de fattigste lande i verden, skal mærkedagen minde os om at vi skal passe på naturen, toilettet, og vores pengepung. og huske at holde os til lort, pis og papir.

I toilettet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik