Symfoniorkester reddes fra besparelser: "En glædens dag", siger musikchef

Siden 2016, da VLAK-regeringen indførte årlige to-procents-besparelser på dele af kulturområdet, har Copenhagen Phil kæmpet for kvalitet og nægtet at gå på kompromis. Nu fjernes besparelsen, og symfoniorkestret tilføres to millioner årligt i ny finanslov.

02:14

Se Copenhagen Phil optræde i Københavns Metro ved et pop-up event i 2017.

Arkivfoto: Copenhagen Phil spillede i 2017 med rockbandet Mew i Konservatoriets Koncertsal. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

1 af 2

Finansloven for 2020 er vedtaget, og her står det klart, at der er godt nyt i vente til det danske kulturliv.

En af de kulturinstitutioner, som er rigtig glade for finanslovsaftalen, er symfoniorkestret Copenhagen Phil.

Det er en glædens dag og et stort skridt i rigtige retning

Peter Lodahl, musikchef for Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester

- Det er glædeligt, at der er partier, der vælger at prioritere kulturen. Det er en glædens dag og et stort skridt i rigtige retning, siger symfoniorkestrets musikchef, Peter Lodahl, til TV 2 Lorry.

Finansloven 2020 byder nemlig på et besparelsesstop i Copenhagen Phil, som samtidig vil modtage to millioner kroner ekstra i støtte årligt.

Læs også DF vil nedlægge symfoniorkester: "Vi er ikke et københavner-orkester"

Kulturen tilbage på finansloven

Mens den hedengangne VLAK-regering gennem flere år har sparet massivt på kulturen gennem finansloven, har den socialdemokratiske regering og støttepartierne nu vedtaget en finanslov, der får kulturinstitutioner i hele landet til at ånde lettet op.

Én af de kulturinstitutioner er Copenhagen Phil, der siden 2016 har været underlagt en årlig besparelse på to procent i statsstøtten gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Daværende kulturminister Mette Bock, (LA), begrundede sparekniven over Copenhagen Phil med, at borgerne i hovedstadsområdet allerede havde nem adgang til kulturtilbud – modsat borgere i andre landsdele.

Det er nemt at se på et regneark, hvor man kan spare penge væk. Men det står ikke mål med virkeligheden, hvis man vil bevare høj kunstnerisk kvalitet

Peter Lodahl, musikchef for Copenhagen Phil - hele Sjællands Symfoniorkester

Pengene, i alt otte millioner kroner af den statslige bevilling over fire år, blev dermed streget fra det sjællandske symfoniorkester for i stedet at blive fordelt blandt symfoniorkestre i den vestlige del af Danmark.

Det har blandt andet betydet, at orkestret måtte skære ned i størrelse, opsige flere musikere og afholde færre koncerter.

Finansloven på kulturområdet i tal

 • Omprioriteringsbidraget annulleres fra næste år, hvilket svarer til, at planlagte besparelser på 764 mio. kr. i perioden 2020-2023 ikke gennemføres.
   
 • Der afsættes 2 mio. kr. årligt i 2020 og frem til symfoniorkesteret Copenhagen Phil, som kommer ud over afskaffelsen af omprioriteringsbidraget på orkestrets bevilling.
   
 • Der afsættes 8 mio. kr. i 2020 til Danmarks Underholdningsorkester, herunder til orkestrets pædagogiske læringsprojekter for folkeskolen.
   
 • Der afsættes 2 mio. kr. i 2020 til styrkelse af KVINFO’s videncenter.
   
 • Der afsættes 1,5 mio. kr. i 2020 til den digitale ordbog ’Den Danske Ordbog’

Kilde: Kulturministeriet

Se mere

Musikchef ser ekstra millionstøtte som kompensation

Men nu er det slut med besparelserne.

Det omdiskuterede omprioriteringsbidrag på det danske kulturliv fjernes fra 2020, og i den nye finanslov har regeringen og de røde partier tilmed besluttet, at Copenhagen Phil får en ekstrabevilling på to millioner kroner årligt fra 2020 og frem.

- Det skal nok ses som kompensation for det store slag, vi tog med den forrige regering, siger Copenhagen Phils musikchef Peter Lodahl og tilføjer:

- Vi kan måske se på de to millioner kroner som et tegn på, at man ønsker at komme os i møde, og at man vil geninvestere i kulturen.

Musikchef for Copenhagen Phil Peter Lodahl er, foruden stillingen som musikchef, operasanger. Han kom til posten i sommeren 2019 efter Uffe Savery. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Copenhagen Phil ved endnu ikke præcis, hvordan pengeindsprøjtningen kommer til at udmønte sig i orkestret – og Peter Lodahl påpeger, at de ny-tilførte midler ikke svarer til den bevilling, den tidligere regering allerede har skåret væk.

- Jeg vil sige, at vi håbede på at blive kompenseret helt. Men det er en rigtig pæn håndsrækning (de to millioner kroner, red.). Nu håber jeg, at vi kan sikre ansættelser i orkesteret fremover, så vi får et endnu mere stabilt orkester, som er grundkernen i vores musik, siger musikchefen til TV 2 Lorry.

Læs også 5.000 underskrifter: Sjællændere kæmper for symfoniorkester

Men er det ikke nogle gange fornuftigt at se på, om man kan effektivisere institutioner, der får så meget statsstøtte som jer?

- Jo, set fra regnearks-perspektivet kan man sige, at du har helt ret. Men ikke altid i virkeligheden – og ikke i orkestergraven, siger Peter Lodahl.

Et symfoniorkester kan sammenlignes med et fodboldhold, forklarer han. Så hvis man skal og vil spare ti procent, kan man måske fjerne en spiller fra banen – men så spiller holdet ikke lige så godt længere. På samme måde forholder det sig med et stort orkester.

- Det er nemt at se på et regneark, hvor man kan spare penge væk. Men det står ikke mål med virkeligheden, hvis man vil bevare høj kunstnerisk kvalitet, lyder det fra musikchefen.

Læs også Symfoniorkester får penge af Frederiksberg: Af hjertet tak

- Et klart signal om, at man ønsker os i dansk kultur

På bundlinjen er ambitionen fortsat, at symfoniorkestret skal være blandt verdens bedste. En kvalitet orkestret har bevaret på trods af sparekniven, som ifølge musikchefen også har haft nogen gavn.

- Hvis man skal hive noget positivt ud af besparelserne, så er det måske, at orkestret er blevet skarpere. Vi har ikke haft råd til at lave fejltrin. Så hvis vi holder fast i det og får en tiltrængt upgrade, så går vi nogle gode år i møde, tror jeg.

- Det her (de to millioner kroner årligt og fjernelsen af den årlige to-procents-besparelse, red.) er hvert en håndsrækning og et klart signal om, at man ønsker os i dansk kultur som en stærk spiller, der leverer. På den måde kan man se det som en belønning af, at vi har leveret, siger Peter Lodahl.

Med finanslovsaftalen, som regeringen har indgået med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, annulleres alle de planlagte besparelser fra 2020.

Besparelserne på kulturområdet ville i perioden 2020-2023 have udgjort i alt 764 millioner kroner, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Baggrund om omprioriteringsbidraget

Den daværende V-regering indførte i 2016 besparelser på 2 pct. årligt på driftsbevillinger på kulturområdet – herunder museer, teatre, kunstneriske uddannelser og folkehøjskoler.

 

I 2019 udgør omprioriteringsbidraget på kulturen 79,2 mio. kr. (ekskl. Kulturministeriets departement og Slots- og Kulturstyrelsen).

 

Kilde: Kulturministeriet

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?