DF vil nedlægge symfoniorkester: "Vi er ikke et københavner-orkester"

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil lukke symfoniorkesteret Copenhagen Phil, men det kommer ikke til at ske uden kamp, forsikrer lokalpolitiker.

Symfoniorkesteret Copenhagen Phils dage kan være talte, efter at Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen som noget nyt ønsker en total nedlæggelse af orkesteret. Et forslag som kulturminister Mette Bock (LA) bakker op om.

quote Det er faktuelt forkert at italesætte Copenhagen Phil som et københavner-orkester, når de holder halvdelen af deres koncerter rundt om på Sjælland.

Simon Aggesen, medlem af Konservative i Frederiksberg og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Phil

Orkesterets musikchef Uffe Savery og Simon Aggesen, der er konservativ lokalpolitiker i Frederiksberg Kommune og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Phil, nægter at give sig uden kamp, og appellerer til at der kommer fakta på bordet, så debatten ikke baserer sig på urigtige oplysninger.

De langer derfor ud efter Alex Ahrendtsen, fordi DF-politikeren mener, at København ikke har brug for tre symfoniorkestre, som spiller i Koncertsalen. Han kalder det københavneri, og han vil i stedet give den statslige støtte til de øvrige fire landsdelsorkestre. 

"Det er faktuelt forkert"

- Det er faktuelt forkert at italesætte Copenhagen Phil som et københavner-orkester, når de holder halvdelen af deres koncerter rundt om på Sjælland. Samtidig spiller de næsten for fulde huse hver gang, og hvis Copenhagen Phil bliver nedlagt, så står hele Sjælland og Lolland-Falster uden et landsdels-orkester, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry.

Musikchef Uffe Savery, der også er kendt fra Safri Duo, har skrevet et tre sider langt brev til DF’s Alex Ahrendtsen, et brev som også er blevet sendt til TV 2 Lorry. Her forklarer han, at orkesteret ikke kun hører til i København, men hele Sjælland samt Lolland-Falster.

I brevet til Alex Ahrendtsen skriver Uffe Savery blandt andet:

Jeg er klar over, at du ikke bryder dig om navnet ’Copenhagen Phil’. Forklaringen bag skal ikke findes i, at orkestret er baseret i København, men er snarere et signal om, at orkestret er tidssvarende og innovativt samt på én gang både kulturbærende og nytænkende.

Navneforandringen har ikke ændret ved, at orkestret fortsat er hele Sjællands symfoniorkester (det samlede aktivitetsniveau i 2015 var ca. 56% for sjællændere og 44% for København).

DF'er ændrer ikke mening

Alex Ahrendtsen har torsdag holdt et møde med Uffe Savery og bestyrelsesmedlemmer, men dialogen har ikke fået DF’eren til at ændre mening.

- Det er min holdning, at de ikke spiller så meget uden for København. I alt tælles der 108 besøg, som også inkluderer ensembler, som er tre til syv musikere. Og så tæller de også deres børne- og ungdomskoncerter med, og det er noget som alle landsdels-orkestre også laver. Selve symfoniorkesteret spiller hovedsagligt kun i København og i Nordsjælland, siger Alex Ahrendtsen til TV 2 Lorry.

Han vil ikke kommentere på, hvad der blev sagt på mødet, men han fortæller, at begge parter har lovet hinanden at mødes igen. 

Vi uddanner de unge

Bestyrelsesmedlem Simon Aggesen glæder sig over, at der i det mindste er en dialog mellem parterne, men han giver ikke meget for definitionen af besøg rundt om i landsdelen.

- Copenhagen Phil er et orkester, som bruger tid og ressourcer på at tage ud til skoler og underviser i musik. Når man sender tre musikere ud i klasselokalerne, og viser de unge instrumenterne og musikken, så er det med til at danne og uddanne. Den vigtigste opgave må alt andet lige være at gøre klassisk musik relevant for dem der bor på Sjælland og på Lolland Falster, siger han.

Konservative Simon Aggesen vil nu tage fat i sit eget partis kulturordfører for at få mere fokus på sagen, og han opfordrer alle Copenhagen Phils ambassadører til at gå ind i kampen for at bevare det sjællandske symfoniorkester.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik