Der var en, der var to, der var ti... Containere vinder frem som vejboder

Ved hjælp af containere leverer et ægtepar fra Amager friske økologiske råvarer til hovedstadens borgere. De håber konceptet kan bredes ud til hele Europa.

Har du også lagt mærke til de store økoskabe, der i løbet af det sidste års tid er dukket op rundt omkring i København? Det har vi, og vi har derfor taget en snak med ægteparret bag.

Et økoskab minder om en container, blot pænere og renere, og med en beklædning af træ. De store bokse bruges til levering og afhentning af friske råvarer bestilt på Økoskabets hjemmeside.

Råvarerne produceres på Amager. Her ligger Seerupgård og den drives af ægteparret Neel og Marc Seerup Hansen.

Artiklen forsætter under billedet...

Her ses Marc Seerup Hansen i selskab med det grønne guld
Her ses Marc Seerup Hansen i selskab med det grønne guld
Foto: Økoskabets instagram

De flyttede ind på gården i 2018 med et ønske om at producere økologiske råvarer. Et arbejde de hurtigt fandt ud af var meget tidskrævende. Så tidskrævende, at der knap var tid til at sælge produkterne, medmindre den resterende fritid skulle lide under det.

- Da vi startede op, skulle vi finde ud af, om vi skulle have en gårdbutik, hvor vi skulle stå og sælge hver aften og weekend, siger Neel Seerup Hansen.

Udover den manglende lyst til at afsætte samtlige aftener og weekender til at passe en gårdbutik, så var der også andre ulemper ved at sælge på den måde.

- Vi ville få et stort spild. Når man høster til sin bod, så ved man jo ikke om man for solgt det hele. Så for at reducere det spild, fandt vi på at lave en webside, altså en digital vejbod, hvor folk kan bestille på forhånd. Råvarerne holder sig jo bedre når de er i marken, fortæller Neel Seerup Hansen.

E-handel møder vejbod

Med hjemmesiden formåede Økoskabet at blande det bedste fra to verdener. Den moderne internethandel og den klassiske vejbod.

Forbrugeren bestiller de ønskede varer på Økoskabets hjemmeside. Varerne bliver herefter høstet og leveret til et økoskab nær forbrugeren, hvor denne ved hjælp af en kode selv kan hente sin bestilling.

Der er siden Maj 2021 opsat 10 økoskabe i København, men ægteparret regner med at fordoble antallet i løbet af i år.

Artiklen forsætter under billedet...

Sådan ser et økoskab ud indefra
Sådan ser et økoskab ud indefra
Foto: Økoskabets instagram

De moderne vejboder tilbyder byboerne noget, man normalt forbinder med en sommerdag på landet – friske, økologiske råvarer.

- Nu er jeg selv vokset op i en ærtemark, og de smager altså bare bedst når de er friske. Jeg spiser aldrig tre dage gamle ærter! Det er det samme med sådan noget som majs, ærter, grønkål osv. Der er bare en helt anden friskhed, når det kommer direkte fra marken, lyder det fra Neel Seerup Hansen.

Friske råvarer fra små producenter

Økoskabene er ikke kun til glæde for forbrugerne. Det gårdejende ægtepar oplever, at mange andre små fødevareproducenter også har fordel af systemet.

- Det giver jo mulighed for, at man kan starte på et lille areal og så begynde at sælge fra første høst. Normalt vil det være svært at sælge, før man har en stor produktion, man kan sælge til Føtex eller lignende, siger Neel Seerup Hansen

På Økoskabets hjemmeside kan man derfor finde dansk groede quinoa frø fra Lolland-Falster, marmelade fra Selsø-Hornsherred eller grøntsager fra en økologisk gård på Stevns.

Artiklen forsætter under billedet...

Der tages billeder af de råvarer der skal til salg på økoskabets hjemmeside
Der tages billeder af de råvarer der skal til salg på økoskabets hjemmeside
Foto: Økoskabets instagram

Udover at levere en platform hvor små økologiske producenter kan sælge deres produkter, så eliminerer økoskabet også problemet med emballage. Containerne er nemlig designet således, maden kan stå i ly, læ og sikkerhed.

-Det smarte ved at have det i en container fremfor en vejbod, det er at madvarerne er beskyttet mod vind, vejr og skadedyr, siger Neel Seerup Hansen.

Fra Amager til Europa

Ægteparret fra Seerupgård drømmer stort med deres økoskabe.

- vores målsætning er at vi skal rejse penge til sommer, og så vil vi sætte 250 af dem op over hele landet, siger Marc Neel Hansen.

Og det er ikke kun friske råvarer og produkter fra små producenter der skal sælges. Planen er at økoskabene kan benyttes som leveringssteder for andre producenter, således der spares tid og Co2 på leveringen.

- Det er et åbent system, som eksempelvis måltidskasser også kan benytte sig af. Fra på fredag begynder kødbilen (slagterkød leveret i helskæringer) at benytte skabene, og det kører gennem deres egen hjemmeside, siger Marc Neel Hansen.

Hvis drømmen om det danske marked går i opfyldelse, så håber ægteparret at kunne udbrede konceptet til hele Europa.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik