Christianshavnere råber op om uro på torv: "Frygter, at det eskalerer i et mord"

Eskalerende problemer på Christianshavns Torv har fået lokaludvalget til at bede politiet om hjælp.

Flere beboere på Christianshavn føler sig i disse dage utrygge ved at komme på Christianshavns Torv.

Det gør de, fordi en gruppe har slået sig ned på torvet, hvor de dagligt kommer op og slås, stjæler fra folk, der venter på bussen og generelt chikanerer andre mennesker.

Det skriver flere borgere i Facebook-gruppen, "Os fra Christianshavn," hvor borgerne har kommenteret en voldsom episode fra torvet 24. oktober. Her var politiet, i følge borgerne, talstærkt til stede, fordi der var opstået uro på torvet.

quote Vi frygter, at det eskalerer i et mord, for det er meget voldsomme slåskampe

Thomas Telner, medarbejder, Christianshavns Pølsevogn

Det er dog langt fra første gang, at den omtalte gruppe har skabt utryghed for de lokale beboere.

For allerede to dage tidligere skrev Christianshavns Lokaludvalg et brev til politidirektøren og socialborgmesteren i København.

Heri gør de opmærksom på, at 'der er perioder, hvor grupperinger bidrager med en betydeligt afvigende - og utryghedsskabende - adfærd.'

Problemet er ifølge en borger, der har henvendt sig til lokaludvalget, at en bestemt gruppering er voldelige overfor alle, også overfor de øvrige socialt udsatte, som opholder sig på torvet.

- Vi har en politik, der hedder: Torvet for alle. Det er for dem, der skal lufte deres vovser, børn, der skal hjem fra skole, men også dem, der har haft et hårdt liv og mødes sammen. Alle skal have lov til at være der, uanset hvem de er, forklarer Poul T. Cohrt, der er formand for Christianshavns Lokaludvalg, til TV 2 Lorry.

Ønsker mere politi

Én af dem, der oplever den grupperingens voldsomme adfærd på tætteste hold, er Thomas Telner. Han arbejder i den lokale pølsevogn, der står på Christianshavns Torv.

- Jeg oplever en gruppe østeuropæere på seks, syv stykker, der begår tyveri hver dag, starter slåskampe og stjæler fra folk i buskøen, siger han og uddyber:

- De spiller fodbold midt på torvet og rammer børn og ældre og andre, der kommer henover torvet.

Thomas Telner fortæller, at urolighederne nogle gange bliver så voldsomme, at folk kommer hen og gemmer sig ved pølsevognen. To gange har han desuden set sig nødsaget til at lukke pølsevognen, fordi der var for meget ballade.

Han har forsøgt at gå i dialog med grupperingen, siger han til TV 2 Lorry, men det er ikke altid lige let, når de har fået for meget alkohol inden for vesten.

quote Jeg føler mig meget udsat. Det er mig, der peger dem ud, når de laver ballade, og det ved de godt. Derfor overvejer jeg nu, om jeg skal stoppe i pølsevognen nu, fordi det er blevet for meget.

Thomas Telner, medarbejder, Christianshavns Pølsevogn

Hos Københavns Politi er man opmærksom på, at der for tiden er udfordringer med grupperinger, der skaber utryghed på Christianshavns Torv.

Derfor har de også skruet op for deres tilstedeværelse, oplyser politikommissær Bjarke Alberts, der er leder af Amager nærpoliti:

- I denne uge er vi f.eks. til stede med den mobile politistation onsdag og torsdag.

Men det hjælper ikke meget, mener Thomas Telner:

- Der går ikke fem minutter, før politiet er kørt, så er de tilbage igen. Det er sørgeligt alt det her.

Politiet leder efter langsigtet løsning

Han håber, at politiet vil tage problemerne mere alvorligt og forsøge at finde en permanent løsning:

- Der er kommet et forbud mod overnatning på pladsen, men så startede det igen søndag. Vi frygter, at det eskalerer i et mord, for det er meget voldsomme slåskampe, siger han og kommer selv med et bud på en løsning:

- Der må være et zoneforbud, når politiet kommer op mod syv gange om dagen. Et zoneforbud på 14 dage vil give lidt ro på.

Også formanden for Christianshavns Lokaludvalg, Poul T. Cohrt, kunne tænke sig, at politiet opprioriterede indsatsen ved torvet.

- Det, vi har foreslået, er, at der bliver patruljeret mere på torvet af både politi og sociale myndigheder. God gammeldags fodpatrulje og ikke fra en bil. Det tager ofte en masse ting i opløbet, så det ikke ender ud i alle mulige sager.

Københavns Politi anerkender, at uroen på torvet skaber utryghed hos de lokale borgere, men de skal ikke forvente, at der kommer en løsning her og nu. I stedte kigger de på den lange bane:

- Ud over de politimæssige udfordringer ser vi dog også et mere grundlæggende socialt problem med de personer, der udgør de tilstedeværende grupperinger. Derfor vil vi inden længe mødes med de relevante aktører fra kommunen, lokalområdet og relevante organisationer, så vi forhåbentligt kan komme problemerne til livs, skriver politikommissær Bjarke Alberts.

Tilbage på torvet står Thomas Telner og efterlyser handling lige nu og her.

- Jeg føler mig meget udsat. Det er mig, der peger dem ud, når de laver ballade, og det ved de godt. Derfor overvejer jeg nu, om jeg skal stoppe i pølsevognen nu, fordi det er blevet for meget.