Ny genbrugsstation: Her puster iværksættere liv i dit skrald

Ny genbrugsstation har en ambition om, at der skal mindre affald i containerne og mere til iværksætterne.

At tage på genbrugsstationen er for de fleste nok en ret triviel oplevelse. Og vi lover ikke, at det fremover bliver en fest at låne naboens trailer og tilbringe søndagen i 'containerland'. 

quote Det kan næsten være alt. Der er ikke så mange begrænsninger.

Merete Kristoffersen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen

Men når Københavns nye genbrugscenter i Sydhavn på lørdag bliver indviet, er chancen for at køre derfra med en god mavefornemmelse af at have sendt dine ting videre til genbrug betydeligt større.

Normalt på en genbrugsstation ville man køre direkte ind til containerne, hvor meget af det afleverede affald genanvendes. Det vil sige, at det for eksempel bliver smeltet om. 

Men i Sydhavn skal du først igennem en sluse, og her hjælper en genbrugsvejleder dig med at kigge efter ting, der kan genbruges direkte.

Ny genbrugsstation har en ambition om, at der skal mindre affald i containerne og mere til iværksætterne.

Sydhavn Genbrugscenter

- Det kan næsten være alt. Der er ikke så mange begrænsninger, siger Merete Kristoffersen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Målet er, at 20 procent af alt det affald, der indleveres på Sydhavn Genbrugscenter, bliver genbrugt direkte i 2024.

I dag genbruges fire procent af affaldet på byens genbrugsstationer, som det er - uden at materialet bliver smeltet om til noget andet.

- Sydhavn Genbrugscenter er en vigtig brik i Københavns ambition om at blive CO2-neutral og en by uden affald i 2050, lyder det fra konstitueret teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergaard Madsen, Enhedslisten. 

I slusen til Sydhavn Genbrugscenter hjælper genbrugsvejledere med at tage ting fra til direkte genbrug.
I slusen til Sydhavn Genbrugscenter hjælper genbrugsvejledere med at tage ting fra til direkte genbrug.
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Lorry

Genbrug får nyt liv

De ting, der kan genbruges, spænder bredt:

- Men vi ved, at der kommer rigtig meget byggeaffald på sådan en genbrugsstation. Så det vil jo været noget af det, hvor vi siger: 'Er der nogle døre, nogle stolper eller andre ting, vi kan bruge igen', siger Merete Kristoffersen.

Se indslag om det helt nye Sydhavn Genbrugscenter, hvor man tager genbrug et skridt videre, og hvor iværksættere skaber brugbare ting ud af det, vi andre smider ud.

Til at tage imod tingene har centret blandt andet tilknyttet 13 iværksættere i testlaboratorium, der udvikler forskellige forretningsidéer med udgangspunkt i genbrug.

Iværksætter-idéerne spænder lige fra babyvugger ud af brugte cykeldele og tekstiler over genopfyldelige shampooflasker af affaldsplast,til valgplakater, der bruges i hjemløseprojekter.

Høje genbrugs-ambitioner

Ud over at være en almindelig genbrugsstation, er centret indrettet med et væld af funktioner og aktiviteter, som har fokus på, hvordan man kan genbruge det, der ellers ville blive smidt ud.

De yngste københavnere kan lære alt om affald og genbrug i centrets besøgs- og skoletjeneste. Der vil året rundt være workshops for børn og voksne, paneldebatter, oplæg og filmfremvisninger relateret til genbrug og bæredygtighed. Og til efteråret åbner en butik, der sælger brugte byggematerialer.

Ifølge Merete Kristoffersen har man med Sydhavn Genbrugscenter udviklet sin helt egen genbrugsstations-model. Inspirationen er blandt andet hentet i Sverige. 

Det nye Sydhavn Genbrugscenter
Det nye Sydhavn Genbrugscenter
Foto: Troels Heien

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20200624-170308-L-1920x1280we

playGodt nyt til badegæster: Populær strand forbedres

25_seconds

playStrid i landsretten - beboere i Fredens Havn kan blive hjemløse

dunkene

playKøbenhavnske forskere bag banebrydende metode: Så meget kemi afgiver drikkedunke

Pandaer

playZoos hanpanda vil hellere tygge i bambus end parre sig

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere