Smart tiltag på genbrugspladser øger genanvendelsen

Affaldsselskab har som de første i Danmark valgt at sige farvel til containere til brændbart på deres genbrugspladser. Det har øget genanvendelsen, viser beregninger.

01:06

Jakob Neve, der er sektionsleder hos ARGO, har god grund til at smile.

Affaldsselskabet ARGO har forsøgt at øge genanvendelsen på deres genbrugspladser ved at afskaffe deres containere til stort og småt.

Et tilltag, som blev søsat løbende i 2018 på deres genbrugspladser i Lejre, Køge, Stevns og Roskilde. Og det viser sig nu, at tiltaget har haft den ønskede effekt.

Nye beregninger for alle deres genbrugspladser viser nemlig, at de har øget deres genanvendelse markant.

Over al forventning 

Genanvendelsen er øget med 11.000 ton på årsbasis, hvilket er 4000 ton mere end først antaget. Det svarer til et bidrag på cirka 90 kilo per husstand.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Nye beregninger for alle ARGO's genbrugspladser viser, at de har øget deres genanvendelse markant. Foto: TV 2 Lorry

- Det er gået over al forventning. Folk har virkelig taget det til sig, og langt de fleste er glade for det, siger Jakob Neve, der er sektionsleder hos ARGO, til TV 2 Lorry.

Tal på genanvendelsen:

  • Træ: 7.000 ton genavendt med 50 pct.
  • Plast: 2.000 ton genanvendt med 50 pct.
  • Pap: 1.200 ton genanvendt med 150 pct.
  • Bøger/papir 700 ton genanvendt med 100 pct.
  • Tekstiler: 200 ton genanvendt med 100 pct.
  • Mineraluld: 100 ton genanvendt med 50 pct.
     

Kilde: ARGO

Se mere

Ifølge ham er den øgede miljøbevidsthed en medvirkende faktor til succesen.

- Tallene indikerer, at vi har ramt en god trend i samfundet, for det er meget moderne at tænke på miljøet. Det er moderne at sortere og moderne at mindske madspil, så folk har taget godt imod det, siger Jakob Neve.

Kræver ændring af vaner

Afskaffelsen af containere til brændbart har tvunget brugerne af genbrugspladserne til at ændre lidt på deres vaner.

- Det, de måske skal vænne sig til, er at sortere hjemmefra. Det nye system kræver nemlig, at man hjemmefra sætter sig ind i, hvordan man sorterer på genbrugspladsen, for der er ikke nogen container, hvor man bare kan smide en sæk i mere, siger Jakob Neve.

(Artiklen fortsætter under billedet)

I stedet for småt og stort brændbart, er der nu opsat flere containere til de forskellige materialer, der nu skal genanvendes. Foto: TV 2 Lorry

I stedet for småt og stort brændbart, er der nu opsat flere containere til de forskellige materialer, der nu skal genanvendes.

De er alle markeret med grønne tavler.  Det er eksempelvis bøger, indendørs træ og polstrede møbler, som ikke længere bare skal gå op i røg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik