Jubler over flere penge til hjemløse: "Mange sover i buskene"

Partierne bag budgetaftalen i Københavns Kommune har sikret en årlig pengepulje frem til 2023, som skal skaffe flere overnatningsmuligheder for hjemløse i de kolde måneder.

Nu får de hjemløse i København en varm hånd gennem København Kommunes budgetaftale for næste år.

Partierne bag aftalen har nemlig vedtaget, at der afsættes 700.000 kroner årligt fra 2020 til 2023, som frivillige hjemløseorganisationer kan søge til at oprette flere overnatningspladser. 

Pengene kan også søges til at transportere hjemløse rundt i byen til ledige overnatningspladser, eller til at sprede information til hjemløse om, hvorhenne i byen der er ledige overnatningsmuligheder. 

- Der mangler sengepladser til vores mest udsatte borgere (de hjemløse, red.) og lige om lidt bliver det pisse koldt for at sige det lige ud, og så er der brug for at kunne komme ind og sove et sted, siger Laura Rosenvinge (S), medlem af socialudvalget i Københavns Kommune. 

Sovesale fyldt op 

På Herbergscentret Sundholm på Amager vil sovesalene om lidt blive fyldt op med hjemløse, i takt med at temperaturen udenfor falder.

Her er der plads til 14 overnattende i en af sovesalene og i alt plads til 50 hjemløse under herbergest vinterberedskab. 

- Der er faktisk rigtig stor søgning efter overnatningssteder, og jeg synes, vi har haft en større belægning i år, end vi har haft tidligere, så vi har rigtig mange hjemløse, der søger efter et sted at sove, siger Hernik Bolling, som er afdelingsleder på Herbergscentret Sundholm. 

Da TV 2 Lorry besøger Herbergscentret Sundholm, sidder en gruppe hjemløse og sludrer, og da snakken falder på den kommende vinter og de nye penge fra Københavns Kommune, er der glæde. 

- Det er meget vigtigt, at kommunen afsætter penge, for lige nu mangler der pladser, og der er mange, som ligger og sover i buskene alle steder i hele København, lyder det fra Sussi Knudsen, som er hjemløs.

Glæde hos hjemløseorganisation

På nuværende tidspunkt er der 480 herbergspladser, 110 pladser på natcaféer og 137 nødovernatningspladser i København.

I vintermånederne bliver pladserne hurtigt fyldt op, og derfor glæder de hjemløses interesseorganisation SAND sig over de afsatte penge.

- Min umiddelbare reaktion er, at nu kommer politikerne endelig tingene i forekøbet, i stedet for at det skal komme som en overraskelse for dem, når det bliver frostvejr, siger Kim Allan Jensen, formand i SAND Hovedstaden.

Og formanden har selv flere forslag til, hvordan man kan få mest ud af pengene.

- Man kan jo organisere et eller andet, så man kan samle folk op på gaden, eller lave et netværk, så man kan vide, hvor der er plads henne, og hvor man skal gå hen og sove, lyder det fra Kim Allan Jensen.

På Herbergcentret Sundholm vil der komme mange hjemløse forbi i løbet af de næste vintermåneder, og her mærker man dagligt situationens alvor.

- Som regel er der meget brug for de penge, der bliver givet, for det er et hårdt trængt område. Og der er jo i den grad behov for alt den hjælp, som man kan få, siger Henrik Bolling.