Kommune kræver 219.000 kroner af borgere for tre fældede vejtræer

Grotesk og uhyggelig forskelsbehandling, lyder det fra borgere i Hvidovre i en opsigtsvækkende sag, hvor både kommunen og borgere har fældet træer uden tilladelse.

To ægtepar på Ege Allé i Hvidovre må væbne sig med tålmodighed.

Først om halvandet år har de udsigt til en afklaring i retten.

- Det er umenneskeligt lang tid at vente, siger Rikke Kristiansen. 

Sammen med sin mand Heino Kristiansen og et andet ægtepar på vejen - Gabriela og Torben Strøm, er hun politianmeldt af Hvidovre Kommune for groft hærværk i forbindelse med en sag, hvor de har fældet tre træer på villavejen.

En sag, hvor kommunen kræver 219.000 kroner i erstatning.

- Jeg synes, det er en magtdemonstration uden lige - jeg har altid troet, at kommunen var til for borgerne, siger Rikke Kristiansen.

Borgere: Træerne er plantet ulovligt

Sagen handler om ni egetræer på Ege Allé, som ifølge naboerne – og uden kommunens vidende - er plantet ulovligt for år tilbage.

- Vi har en nabo, som for tyve år siden valgte at være lidt autonom og sige - det er Ege Allé, så vi skal da have store egetræer, siger Rikke Kristiansen.

Igennem årene er træerne vokset - og har skabt voksende frustration hos flere naboer.

quote - Det var vel et desperat skrig til sidst, fordi vi i fire eller fem år har prøvet af få kommunens Vej- og Park-afdeling i tale, for at få dem til at komme ned og se, hvor generende, det er. Vi har bedt dem om at fælde dem - fordi de er ulovlige

Beboere, Ege Allé, Hvidovre

- Specielt de senere år, fordi de bliver så enormt store. Det er parktræer - ikke vejtræer. Vi er bekymret for vejnettet - vi er bekymret for vores kommende fibernet og for fjernvarmenettet. Og så har vi et utroligt løvfald, som blæser ned og ind i vores haver. Og en masse agern, som ligger på vejene, siger Rikke Kristiansen.

Ægteparrene nævner også skæve fortov på grund af rødderne - og en ikke-eksisterende vejbelysning.

- Hele kronen skyggede for lampen, siger Rikke Kristiansen, mens hun peger op på en ud af tre gadelamper på det lille vejstykke.

Til sidst fik naboerne nok. Tidligere i år fældede de tre af træerne.

Desperat skrig om hjælp

- Det var vel et desperat skrig til sidst, fordi vi i fire eller fem år har prøvet af få kommunens Vej- og Park-afdeling i tale, for at få dem til at komme ned og se, hvor generende, det er. Vi har bedt dem om at fælde dem - fordi de er ulovlige, lyder det samstemmende fra de to ægtepar.

Kommunen har aldrig givet tilladelse til at plante træerne og har aldrig krævet dem fjernet. Men de er plantet på kommunens område, så nu er de kommunens ejendom, lyder det fra Hvidovre Kommune.

Som på forhånd havde sagt nej til naboernes ønske om selv at måtte fælde træerne.

- Vi mener stadig ikke, at det er kommunens træer. Vi mener, det er nogle træer, som er ulovligt plantet, som ikke hører hjemme her, siger Rikke Kristiansen.

Lang udsigt til retssag

Nu er sagen havnet i retten, hvor den er berammet til april 2022.

Kommunen kræver 219.000 kroner i erstatning. Udgifter til plantning af tre nye større egetræer, som i følge kommunen blandt meget andet kræver etablering af nye plantebed på cirka 16 kubikmeter under hvert træ.

Få kilometer fra Ege Allé - på en anden villavej i kommunen – er der også en sag om fældede træer mellem kommunen og private grundejere.

quote - Kommunen har fældet træerne, som står på vores grund

Pierre Lundby Jensen, Dansvej

Men med omvendt fortegn.

Denne gang er det kommunen, som har været i sving med motorsaven på Dansvej.

Og det er baggrunden for, at Pierre Lundby Jensen i nummer 31 har kontaktet os.

- Jeg har skrevet til jer, fordi vi har fået fældet nogle træer herude - Kommunen har fældet træerne, som står på vores grund, siger Pierre Lundby Jensen.

Troede privat grund var kommunens

Kommunens medarbejdere troede ved en fejl, at et lille stykke af ejerforeningens areal ned mod S-banen og Gl. Køge Landevej tilhørte kommunen.

Og har både fældet buske, grønt og sirligt passet og op mod tredive år gamle mirabelletræer.

I dag har beboerne i ejerforeningen Dansvej 31A-31F fri udsigt til banen og banelegemet. Foto: TV 2 Lorry
I dag har beboerne i ejerforeningen Dansvej 31A-31F fri udsigt til banen og banelegemet. Foto: TV 2 Lorry
Tidligere dækkede træer og buske for både støj og udsigt til S-togsbanen. Foto: TV 2 Lorry
Tidligere dækkede træer og buske for både støj og udsigt til S-togsbanen. Foto: TV 2 Lorry
Sådan ser der ud fra Dansvej efter kommunens besøg med motorsaven. Foto: TV 2 Lorry
Sådan ser der ud fra Dansvej efter kommunens besøg med motorsaven. Foto: TV 2 Lorry

- Det, de har fældet, dækkede banen og tog noget af trafikstøjen fra Gl. Køgelandevej. Når man stod dernede kunne man ikke se noget af broen, siger Pierre Lundby Jensen.

- Og det er jeres jord? 

- Det er vores jord. Vores matrikel går helt ned til kanten af fortovet, siger Pierre Lundby Jensen.

Kritik: Kommunen løber fra aftale

Kommunen har dog erkendt fejlen. Og efter eget udsagn været i dialog med borgerne om reetablering af træer og buske.

- Nu har kommunen i stedet sat to små træer til henholdsvis højre og venstre for det store træ i midten. Og det dækker jo hverken tog eller tager noget af trafikstøjen, siger Pierre Lundby Jensen, som mener Hvidovre Kommune forsøger at smyge sig udenom den aftale, den har indgået med grundejerforeningen.

- Jeg undrer mig over Hvidovre Kommune. At de efter vi har indgået en aftale og lavet en indsigelse kommer med sådan et resultat der, når vores krav var, at det dækkede for banen og tog noget af trafikstøjen ude fra Gl. Køge Landevej, siger han.

Både han og andre naboer er fortørnet over kommunens opførsel.

- Men vi vil dog ikke gå så langt som Hvidovre Kommune og foretage en politianmeldelse for groft hærværk (som i sagen fra Ege Allé, red.), da vi mener, at der burde kunne findes en løsning i al mindelighed, slutter Pierre Lundby Jensen.

Samme holdning har de to ægtepar på Ege Allé.

- Vi er "underdogs" og har intet at skulle have sagt. Og kommunen kan bare frikende sig selv. På Dansvej forsøger de at klare sagen på dialogbasis, og det undrer så såre, at vi skal politianmeldes og have en straffe sag på halsen, siger Rikke Kristiansen.

Borgmester er tavs

Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Hvidovres borgmester Helle Adelborg, men hun afviser at lade sig interviewe om begge sager.

I stedet henviser hun til kommunens direktør for Kultur, Miljø og Vækst, Gert Stephan Nelth, som heller ikke vil lade sig interviewe, men kun sende kommunens udlægning af hændelsesforløbet på en mail.

Hvidovre Kommunes udlægning af sagen

Udvalgsformand: Kommunalbestyrelsen anede intet

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Hvidovre, løsgænger Steen Ørskov Larsen, kalder sagen på Ege Allé en decideret skændsel. 

I følge ham fik kommunalbestyrelsen først besked om retssagen mod de to ægtepar, da det var for sent.

Hvorfor er det rimeligt, at man skal genplante store træer på Ege Allé, men nøjes med ganske små træer ude på Dansvej? 

- Det er heller ikke rimeligt. Der er ikke andet at sige til det. Det er jo den omvendte sag i virkeligheden. Kommunen kvajer sig - kører ud og kommer til at fælde nogle træer på en privat vej, siger Steen Ørskov Larsen.

- Jeg synes, det (sagen på Ege Allé, red.) er en rigtig skidt sag, hvor nogle helt almindelige gode borgere kommer i klemme, bliver retsforfulgt og får et kæmpe erstatningskrav i en sag, der ikke burde være landet der efter min smag. Den har været fuldstændig ukendt for alle andre end borgmesteren og forvaltningen. Den blev først kendt for alle os andre, da vi blev kontaktet af nogle borgere nede fra området i slutningen af oktober. Og der var det lige som om, at toget var kørt, for da var sagen allerede færdigefterforsket hos politiet og sendt til retten. Og jeg vil bare sige, at om et år står vi i en kommunal valgkamp. Og der vil alle, der stiller op, love borgerne, at jeg gerne vil vælges, fordi jeg vil gerne repræsentere denne her by og jer borgere. Så skulle man måske også gøre det i hverdagen, siger udvalgsformanden.

TV 2 Lorry har været i kontakt med den borger, som ifølge naboerne oprindeligt plantede de ni egetræer. Han ønsker ikke at kommentere sagen. 


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

penge skat

Gaveregn: Alle ansatte i kommune belønnes med 1000 kroner

20201019-130444-2-1920x1280we

Tidligere overborgmester Frank Jensen starter konsulentfirma

20200122-103312-A-1920x1281we

Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

20190704-114409-5-1920x1338we

Politikere vil have lattergas på forbudsliste

Hvidovre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere