Lille virksomhed i Værløse på vej mod flyvende megasucces

Dronefabrikanten Nordic Wing i Værløse har indgået en samarbejdsaftale med forsvaret og kan nu tænke store tanker om fremtiden.

Et flyvende erhvervs-eventyr er ved at få god luft under vingerne i en hangar på den tidligere Flyvestation Værløse. 

Her holder dronevirksomheden Nordic Wing Aps til, og nu har de indgået en samarbejdsaftale med det danske forsvar, som vil bruge dronen Astero til blandt andet efterretningsarbejde. Dermed kan Nordic Wing ende med at blive en af de små startups, der ender med et stort fedt stempel: Succes.

- Vi er otte medarbejdere og har tre jobopslag ude. Og jeg regner med, at vi skal ansætte en ekstra medarbejder hver måned i lang tid fremover, siger direktør Esben Nielsen til TV2 Lorry.

Han er oprindeligt journalist, men gik med tanker om at blive selvstændig. Og da han samtidig var teknisk interesseret, faldt tankerne på droneudvikling. Siden har han allieret sig med højt specialiserede ingeniører, og de står nu bag udviklingen af den danske drone Astero, som på mange måder er anderledes end de droner, vi ellers så småt har vænnet os til at se.

- Vores drone er et fastvingefly, og når vi sender den afsted, flyver den meget sikkert. Den kan flyve i 3,5 time og er meget stille. Derfor kan den også godkendes til at flyve over beboede områder, forklarer Esben Nielsen.

Robust mini-flyver

Astero-dronen vejer fire kilo og kan medbringe cirka et halvt kilo last - i form af kameraer eller andre sensorer. Og ifølge Esben Nielsen er den robust. 

De mere kendte droner med fire rotorer går lettere i stykker, og Astero kan blive flyvende, selv om der er fejl på visse af delene, mens andre droner ikke er flyvedygtige i tilsvarende situationer. Samtidig kan Astero holde til ret hårde landinger, uden at den går i stykker.

- Og så er Astero autonom. Den bliver programmeret inden start, og så flyver den selv.  Efter programmeringen kaster man den, og så skal man ikke forholde sig til andet, siger Esben Nielsen.

Samarbejdet med det danske forsvar har en værdi på tre millioner kroner og er lidt af en blåstempling.

- Da vi startede, indgik forsvaret ikke i vores planer. De og andre offentlige danske myndigheder kan være svære at komme i kontakt med for en lille virksomhed som vores. Men så henvendte de sig til os, og det blev så til det samarbejde, vi har nu, fortæller Esben Nielsen.

Kan bruges til efterretningsarbejde

Da forsvaret henvendte sig til Nordic Wing, var selve flyet udviklet. Men herefter er der arbejdet med justeringer, så forsvaret kan bruge det. Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse bekræfter overfor TV2 Lorry samarbejdet og oplyser, at de tester flyene fra Nordic Wing for at afdække fremtidige anvendelsesmuligheder. Det kan være at teste flyet som platform for forskellige sensorer samt efterretningsarbejde.

Og ifølge Esben Nielsen er det ikke kun forsvaret, der viser interesse for den danskproducerede drone.

Nordic Wing er langt fremme i forhandlinger om at teste dronen over afrikanske naturområder og naturparker, hvor den skal holde øje med de forhadte krybskytter. Med 3,5 timers flyvetid og en hastighed på op imod 60 kilometer i timen, vil den kunne dække store områder. Der er planlagt testflyvninger over den afrikanske savanne i løbet af andet kvartal 2022.

Vild fremtid for droner

Og arbejder man med droner, så kan man tillade sig at tænke store tanker - for dronebranchen er stadig ny.

- Vi er vel et eller andet sted, hvor luftfarten var i tyverne. Så der kommer stadig til at gå lang tid, før luften over H. C. Andersens Boulevard er tætpakket af droner, men teknologien er ved at være på plads. Så skal man have defineret regler om brug af luftrum. For hidtil har det været sådan, at hvert land havde sine egne regler - eller ingen, forklarer Esben Nielsen.

Og han er også sikker på, at vi før eller siden kommer til at opleve langt større droner, der flyver med passagerer.

- Der er der ingen tvivl om, siger han.

Så når du næste gang ser en drone, der summer rundt i luften over dig - måske i gang med at fotografere eller overvåge brud på fjernvarmeledninger, så kigger du på noget, der kan gå hen og medføre store forandringer i vores hverdag engang i en fremtid, der måske ikke er så langt væk.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik