Droner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

HOFOR sender i de kommende måneder droner op over København for at søge efter utætheder i fjernvarmenettet.

København har sammenlagt cirka 3.000 kilometer fjernvarmerør, som forsyner hovedstadens borgere med varme. Og går der hul på rørene, så er det spild af god energi, som kan koste mange penge.

Derfor sætter forsyningsselskabet HOFOR nu droner ind i jagten på utætheder.

HOFOR fandt ud af at bruge droner til formålet i 2016, og systemet viste sig at være så effektivt, at det nu bruges hvert år, hvor en tredjedel af byen overflyves.

Dronerne er udstyret med varmesøgende kameraer, og de tager termiske billeder, som viser, hvor temperaturen i undergrunden er højere, end den bør være.

Dronerne giver gode resultater

Første gang systemet blev brugt, fandt HOFOR 44 lækager.

Sektionsleder i HOFOR, Bo Jensen Møller, er ifølge en pressemeddelelse fra selskabet tilfreds med resultaterne fra de tidligere overflyvninger.

- Det er rigtigt mange kilometer rør, vi skal overvåge og efterse for at finde eventuelle lækager eller utætheder. Mange af rørene løber også under folks haver. Hvis der går hul på et rør, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt, fortæller han.

Men dronerne sparer både tid og penge, når utæthederne skal lokaliseres.

- Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder, så vi kan få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet. Alt sammen til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, siger han.

Drone på 12 kilo

Ifølge HOFOR er nye fjernvarmerør udstyret med sensorer, der selv giver besked, når der opstår en utæthed. Men mange af rørene i København er så gamle, at de ikke er udstyret med den nye teknologi.

Jagten på utætheder kræver, at der er lave temperaturer udenfor, og så må asfalten ikke være våd, ligesom der heller ikke må være ret meget vind.

Eftersøgningen gennemføres med to droner, der flyver i 80 til 100 meters højde. Den største af de to droner vejer 12 kilo, og hvis maN er tæt på, vil man kunne høre en svag brummen fra dens motor.

Eftersøgningen pågår resten af vinteren og i det tidlige forår.

I første omgang sker det over det nordlige Østerbro, dele af det centrale Østerbro samt dele af Indre By, Vesterbro og Valby.