Frisøren Petri bider negle i omstridt svømmehals-drama: "En katastrofe"

Renoveringen af svømmehallen på Frederiksberg er gået helt i stå, og det har store konsekvenser for nogle af de erhvervsdrivende, der har holdt til i bygningens lokaler.

Du kan få massage, klippet håret og en kop kaffe med croissant.

Bygningen, der huser Frederiksberg Svømmehal, indeholder flere muligheder end en svømmetur. Alt fra sundhedsklinikker, caféer, frisører og et fitnesscenter har haft lokaler i bygningen, men den forsinkede renovering af svømmehallen betyder, at det nu er over to år siden, de sidst har haft adgang til deres lokaler.

Og det er ikke uden omkostninger.

- Jeg har nok mistet omkring 50 procent af mine kunder. Det er nok den største konsekvens, fortæller frisør Petri Rantala til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Svømmehalsskandalen på Frederiksberg

Han har haft frisørsalonen Salon Petri i Frederiksberg Svømmehal i 30 år, men renoveringen betyder, at salonen er lukket ned på ubestemt tid. I stedet arbejder han som mobilfrisør og tager ud til kunderne. Det har dog den konsekvens, at de såkaldte strøgkunder, der kom ind uden bestilling, er forsvundet helt.

- De (Frederiksberg Kommune, red.) lovede 11 måneders nedlukning, men nu nærmer vi os over tre år, siger Petri.

Hvordan har du oplevet processen med renoveringen?

- Haha, skal jeg sætte ord på det? Det er mere eller mindre en katastrofe. Det er ikke i orden på nogen måde. Det er manges levebrød, det handler om.

Planlagt lukning i 11 måneder

Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal har udviklet sig til en mindre skandale, siden projektet blev sat i søen i juni 2020. I den oprindelige tidsplan skulle den åbne igen i maj 2021. 

To år efter projektets start er status, at renoveringen koster det samme som en ny svømmehal, entreprenøren er blevet fyret, og ingen ved, hvornår frederiksbergborgerne igen kan nyde en tur i den over 90 år gamle svømmehal.

Senest har Frederiksberg Kommune valgt at lægge sag an mod entreprenøren, Skou Gruppen A/S, fordi de mener, at entreprenøren er skyld i forsinkelserne. Den udlægning afvises af Skou Gruppen A/S, der i stedet peger på, at kommunens sagsbehandling er årsagen til forsinkelserne.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå konflikten om svømmehallen

I forbindelse med renoveringen har de to sundhedsklinikker Massagetid og Klinik for Fodterapi måtte finde nye lokaler i nærheden. Førstnævnte, der ejes af Claus Gerving Andersen, ligger nu 200 meter væk fra svømmehallen.

- Vi savner svømmehallen og det liv, som en svømmehal medfører, ekstremt meget. Vi er selvfølgelig frustrerede over udsættelsen og ventetiden, men vi glæder os meget til at komme tilbage til svømmehallen, hvor vi har været i otte år, inden den blev lukket ned, siger han.

Claus Gerving Andersen understreger, at det ikke har haft nogle økonomiske konsekvenser, at hans lokaler i svømmehallen er utilgængelige. De kunder, han havde, som ikke brugte svømmehallen, er taget med hen til de nye lokaler, og så er der også kommet andre til.

- Det er aldrig fedt at skulle rykke ud midlertidigt, men så længe det er midlertidigt, er det okay. Men vi overlever, og det har også ført det positive med sig, at vi har fået tilgang af nye kunder.

Helt så enkelt har det ikke været for Jesper Ibsen, der er indehaver af caféen, der gik under navnet Risteriet, og som holder til i stueetagen. Virksomheden var kort inden nedlukningen af svømmehallen gennem en omstrukturering, der efterlod Jesper Ibsen som den, der skulle drive caféen videre i sit eget navn.

Hverken købt eller solgt

Han håber, han kan vende tilbage til sine tidligere lokaler og drive café igen, men fordi han har oprettet et nyt cvr-nummer, end det lejeaftalen oprindeligt var udstedt i, så er han i en lidt usikker situation, hvor han hverken er købt eller solgt.

- Virksomheden blev delt op lige omkring tidspunktet for renoveringen, og det bliver lidt bøvlet i forhold til at drive det videre. Jeg håber at få lov til at overtage de samme lokaler, men problemet er, at jeg har et nyt cvr-nummer, og derfor skal lokalerne i udbud igen.

Men kommunen kan ikke tage stilling til et nyt udbud, fordi der ikke er adgang til lokalerne. Det betyder, at nedlukningen har en økonomisk konsekvens for Jesper Ibsen, der selv har smidt penge i indretningen af caféen.

- Jeg står med en café, jeg har bygget selv, og den står jo bare der. Jeg ved ikke, om det (inventaret, red.) skal ned, om det skal videre til en anden lokation, eller om jeg kan sælge det videre til andre. Og imens har det en økonomisk konsekvens, da værdien løbende nedskrives, siger han.

TV 2 Lorry har været i dialog med Frederiksberg Kommune for at få dem til at løfte lidt af sløret for, hvor i renoveringsprocessen svømmehallen befinder sig.

I et skriftligt svar oplyser borgmester, Michael Vindfeldt, at der arbejdes med et genudbud af den resterende del af opgaven

- Forvaltningen forventer at sende opgaven i udbud inden sommerferien, så udbudsprocessen kan være afsluttet og arbejdet med at genåbne svømmehallen kan fortsætte hurtigst muligt efter sommerferien.

Borgmesteren anerkender, at det ikke er en optimal situation for de erhvervsdrivende i svømmehallens lokaler.

- Jeg er ked af og ærgerlig over, at vores erhvervsdrivende bliver berørt på denne måde af situationen, og jeg har fuld forståelse for, at det er svært at være erhvervsdrivende på de vilkår.

Det er planen, at svømmehallen skal stå færdig senest i slutningen af 2023.

Svømmehallerne og skandalerne