Frisøren Petri bider negle i omstridt svømmehals-drama: "En katastrofe"

Renoveringen af svømmehallen på Frederiksberg er gået helt i stå, og det har store konsekvenser for nogle af de erhvervsdrivende, der har holdt til i bygningens lokaler.

Du kan få massage, klippet håret og en kop kaffe med croissant.

Bygningen, der huser Frederiksberg Svømmehal, indeholder flere muligheder end en svømmetur. Alt fra sundhedsklinikker, caféer, frisører og et fitnesscenter har haft lokaler i bygningen, men den forsinkede renovering af svømmehallen betyder, at det nu er over to år siden, de sidst har haft adgang til deres lokaler.

Og det er ikke uden omkostninger.

- Jeg har nok mistet omkring 50 procent af mine kunder. Det er nok den største konsekvens, fortæller frisør Petri Rantala til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Svømmehalsskandalen på Frederiksberg

Frederiksberg Kommune vedtog i foråret 2019 en omfattende renovering af den gamle svømmehal til en anslået pris på omkring 70 millioner kroner.

Siden justerede kommunen forventningen om yderligere udgifter for 30 millioner kroner, så prisen for renoveringen af badeanstalten nu lød på 100 millioner.

I marts måned 2021 måtte både Frederiksberg Kommune og entreprenøren dog kaste håndklædet i bassinet: Tidsplanen var skredet så meget, at man ikke turde melde noget ud om en dato for en genåbning. 

Efterfølgende - i slut-juni samme år - meldte daværende formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune, Nikolaj Bøgh (C) ud, at parterne havde fundet "en rimelig skudsikker tidsplan" om, at Frederiksberg Svømmehal skulle stå klar i foråret 2022 - næsten et år senere end planlagt.

Men knap et halvt år senere ændrede tonen sig, da kommunen truede med at fyre entreprenøren, hvilket i sidste ende blev effektueret i januar i år.

Han har haft frisørsalonen Salon Petri i Frederiksberg Svømmehal i 30 år, men renoveringen betyder, at salonen er lukket ned på ubestemt tid. I stedet arbejder han som mobilfrisør og tager ud til kunderne. Det har dog den konsekvens, at de såkaldte strøgkunder, der kom ind uden bestilling, er forsvundet helt.

- De (Frederiksberg Kommune, red.) lovede 11 måneders nedlukning, men nu nærmer vi os over tre år, siger Petri.

Hvordan har du oplevet processen med renoveringen?

- Haha, skal jeg sætte ord på det? Det er mere eller mindre en katastrofe. Det er ikke i orden på nogen måde. Det er manges levebrød, det handler om.

Planlagt lukning i 11 måneder

Renoveringen af Frederiksberg Svømmehal har udviklet sig til en mindre skandale, siden projektet blev sat i søen i juni 2020. I den oprindelige tidsplan skulle den åbne igen i maj 2021. 

To år efter projektets start er status, at renoveringen koster det samme som en ny svømmehal, entreprenøren er blevet fyret, og ingen ved, hvornår frederiksbergborgerne igen kan nyde en tur i den over 90 år gamle svømmehal.

Senest har Frederiksberg Kommune valgt at lægge sag an mod entreprenøren, Skou Gruppen A/S, fordi de mener, at entreprenøren er skyld i forsinkelserne. Den udlægning afvises af Skou Gruppen A/S, der i stedet peger på, at kommunens sagsbehandling er årsagen til forsinkelserne.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå konflikten om svømmehallen

18. januar besluttede Frederiksberg Kommune at ophæve samarbejdet med Skou Gruppen A/S om renoveringen af Frederiksberg Svømmehal.

Siden fulgte en længere periode på knap et halvt år, hvor en voldgiftssag skulle undersøge, hvad der manglede af opgaver, for at finde frem til hvordan et kommende udbud skal se ud.

I slutningen af maj lød det fra kommunens borgmester, Michael Vindfeldt, at man havde besluttet at stævne den tidligere entreprenør Skou Gruppen A/S for "et større millionbeløb" på grund af forsinkelserne og manglerne.

Hos Skou Gruppen A/S tager man stævningen med sindsro, da man forventer at få medhold og dermed ikke skal betale erstatning. Ifølge entreprenøren er det nemlig kommunen, der har forhalet renoveringen ved at overskride deadlines.

I forbindelse med renoveringen har de to sundhedsklinikker Massagetid og Klinik for Fodterapi måtte finde nye lokaler i nærheden. Førstnævnte, der ejes af Claus Gerving Andersen, ligger nu 200 meter væk fra svømmehallen.

- Vi savner svømmehallen og det liv, som en svømmehal medfører, ekstremt meget. Vi er selvfølgelig frustrerede over udsættelsen og ventetiden, men vi glæder os meget til at komme tilbage til svømmehallen, hvor vi har været i otte år, inden den blev lukket ned, siger han.

Claus Gerving Andersen understreger, at det ikke har haft nogle økonomiske konsekvenser, at hans lokaler i svømmehallen er utilgængelige. De kunder, han havde, som ikke brugte svømmehallen, er taget med hen til de nye lokaler, og så er der også kommet andre til.

- Det er aldrig fedt at skulle rykke ud midlertidigt, men så længe det er midlertidigt, er det okay. Men vi overlever, og det har også ført det positive med sig, at vi har fået tilgang af nye kunder.

Helt så enkelt har det ikke været for Jesper Ibsen, der er indehaver af caféen, der gik under navnet Risteriet, og som holder til i stueetagen. Virksomheden var kort inden nedlukningen af svømmehallen gennem en omstrukturering, der efterlod Jesper Ibsen som den, der skulle drive caféen videre i sit eget navn.

Hverken købt eller solgt

Han håber, han kan vende tilbage til sine tidligere lokaler og drive café igen, men fordi han har oprettet et nyt cvr-nummer, end det lejeaftalen oprindeligt var udstedt i, så er han i en lidt usikker situation, hvor han hverken er købt eller solgt.

- Virksomheden blev delt op lige omkring tidspunktet for renoveringen, og det bliver lidt bøvlet i forhold til at drive det videre. Jeg håber at få lov til at overtage de samme lokaler, men problemet er, at jeg har et nyt cvr-nummer, og derfor skal lokalerne i udbud igen.

Men kommunen kan ikke tage stilling til et nyt udbud, fordi der ikke er adgang til lokalerne. Det betyder, at nedlukningen har en økonomisk konsekvens for Jesper Ibsen, der selv har smidt penge i indretningen af caféen.

- Jeg står med en café, jeg har bygget selv, og den står jo bare der. Jeg ved ikke, om det (inventaret, red.) skal ned, om det skal videre til en anden lokation, eller om jeg kan sælge det videre til andre. Og imens har det en økonomisk konsekvens, da værdien løbende nedskrives, siger han.

TV 2 Lorry har været i dialog med Frederiksberg Kommune for at få dem til at løfte lidt af sløret for, hvor i renoveringsprocessen svømmehallen befinder sig.

I et skriftligt svar oplyser borgmester, Michael Vindfeldt, at der arbejdes med et genudbud af den resterende del af opgaven

- Forvaltningen forventer at sende opgaven i udbud inden sommerferien, så udbudsprocessen kan være afsluttet og arbejdet med at genåbne svømmehallen kan fortsætte hurtigst muligt efter sommerferien.

Borgmesteren anerkender, at det ikke er en optimal situation for de erhvervsdrivende i svømmehallens lokaler.

- Jeg er ked af og ærgerlig over, at vores erhvervsdrivende bliver berørt på denne måde af situationen, og jeg har fuld forståelse for, at det er svært at være erhvervsdrivende på de vilkår.

Det er planen, at svømmehallen skal stå færdig senest i slutningen af 2023.

Svømmehallerne og skandalerne

Det er bestemt ikke kun Frederiksberg Svømmehal, der har oplevet problemer i forbindelse med byggeri. Nedenfor kan du se en liste over nogle af de andre byggeprojekter med svømmehaller i hovedstadsområdet, der har oplevet store problemer.

Bellahøj Svømmestadion

Selvom Bellahøj Svømmestadion blot havde lidt mere end 10 år på bagen, måtte det store nationalstadion for dansk svømning lukke ned i 2019, efter der blev fundet bakterievækst og skimmelsvamp i gulvene i den nye bygning.

Bellahøj Svømmestadion åbnede tidligere i år efter mere end to års renovering, der kostede 55.5 millioner kroner.

Byggeriet af Bellahøj Svømmestadion kostede oprindeligt 230 millioner kroner.

Roskilde Badet

Første spadestik til byggeriet af Roskilde Badet blev foretaget i 2017, og efter mere end to års forsinkelse åbnede det i juni i år.

Det var budgetteret, at den nye svømmehal skulle koste 110 millioner kroner at bygge, men den samlede pris endte på 224 millioner kroner.

Byggeriet var plaget af en lang række alvorlige fejl, der blandt andet inkluderede asbest, nedfaldent tag og alvorlige fejl på betonelementer.

Der er nu iværksat en uvildig undersøgelse for at finde ud af. hvad der gik galt.

Frederikssund Svømmehal

Frederikssund blev første spadestik taget tilbage i november 2017, og svømmehallen skulle efter planen have stået klar til brug i sommeren 2019.

Byggeriet af den nye svømmehal blev undervejs ramt af store problemer, som forsinkede projektet, og det hjalp ikke på situationen, at der efterfølgende opstod et juridisk slagsmål mellem kommunen og entreprenøren.

Den officielle åbningsdato endte med at blive skubbet mere end et år, da borgeren i Frederikssund endelig fik indviet deres nye svømmehal den 15. august 2020.

Vandkulturhuset i København

Oprindeligt var det planen, at det 360 millioner kroner dyre vandkulturhus med en prominent plads på Papirøen i København skulle stå klar i begyndelsen af 2022 som et arkitektonisk fyrtårn med både udendørs havnebad og en indendørs svømmehal, som er tegnet af blandt andre den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma.

Men i august 2019 kom det frem, at det prestigøse byggeri står til at blive forsinket i to og et halvt år og samtidig bliver dyrere end først antaget.

I oktober i 2020 blev der sat navn på entreprenørerne, der skal opføre den store svømmehal. Samtidig kom det frem, at den samlede pris på vandkulturhuset nu var 566 millioner kroner - altså mere end 200 millioner kroner dyrere end først annonceret.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik