Efter kæmpe koks: Nu stævnes byggefirma for millionbeløb i svømmehalssag

Frederiksberg Kommune har besluttet at anlægge sag mod entreprenør Skou Gruppen A/S.

RETTELSE
Clock25. maj 2022, kl. 19:00
TV 2 Lorry har nu tilføjet Skou Gruppens svar på de anklager, kommunen retter mod entreprenøren. TV 2 Lorry beklager, at Skou Gruppen ikke blev forholdt kritikken fra Frederiksberg Kommune i første omgang.

Tilbage i maj 2020 lukkede en af Danmarks ældste svømmehaller for at lade sig underlægge en større renovering.

Dengang var forventningen, at svømmehallen ville være lukket for offentligheden de efterfølgende 11 måneder, men her knap to år senere er svømmehallen stadig lukket, og projektet har udviklet sig til en mindre skandale.

quote Vi har anlagt sag og indgivet klageskrift, der grundigt dokumenterer de fejl, vi mener, der er, og som samtidig rejser et større erstatningskrav mod Skou Gruppen A/S

Michael Vindfeldt (S), Borgmester i Frederiksberg Kommune

Tirsdag blev der føjet endnu et kapitel til det uskønne forløb mellem kommunen og entreprenøren. 

Frederiksberg Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at man har besluttet at lægge sag an mod den tidligere entreprenør Skou Gruppen A/S, der i januar blev smidt af projektet, efter et forløb med mange forsinkelser og manglende kvalitet i det udførte arbejde. 

Kommunen oplyser, at de kræver "et større millionbeløb" i erstatning - uden dog at oplyse det præcise beløb.

Udmeldingen kommer oveni, at der er igangsat en proces ved Voldgiftsnævnet, hvor en række uvildige sagkyndige gennemgår projektet for fejl og mangler i det allerede udførte arbejde. 

Nyt udbud på vej

Nu har Frederiksberg Kommune undersøgt hvilke opgaver, der mangler at blive udført, før man igen kan svømme i klorvandet på Frederiksberg.

Det er også årsagen til, at der går et halvt år, fra man satte den tidligere entreprenør på porten, og frem til at projektet igen kommer i udbud.

- Det er i sagens natur kompliceret at lave et udbudsmateriale for en halvfærdig svømmehal, hvor meget af arbejdet slet ikke er lavet ordentligt. Vi har brugt tiden på at samle vores dokumentation i sagen, og ud fra det føler vi os ret sikre på, hvad det er, der skal laves. Derfor er vi også klar til at gå i dialog med forskellige entreprenører igennem et udbud, skriver Michael Vindfelt i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Det er ikke ligefrem tiltag, der fremrykker genåbningen af den gamle svømmehal. Først i efteråret 2022 forventer Frederiksberg Kommune, at de har et overblik over, hvad mangler af renovering.

- Vi vil rigtig gerne tilbyde borgerne på Frederiksberg at få deres elskede gode, gamle svømmehal tilbage i drift så hurtigt som muligt. Det er vores fokus. Derfor er det brandærgerligt, at vi står i en situation, hvor entreprenøren ikke har løftet opgaven, siger Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S).

quote Brandærgerligt vi står i en situation, hvor entreprenøren ikke har løftet opgaven

Michael Vindfeldt (S), Borgmester i Frederiksberg Kommune

Prisstigning kan fortsætte

I første omgang var det budgetteret, at den samlede udgift for renoveringen ville løbe op i 70 millioner kroner. Det beløb steg siden med 30 millioner kroner, og med de stigende byggepriser in mente kan man frygte, at renoveringen vil blive endnu dyrere.

Frederiksbergs borgmester kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvorvidt kommunen forventer, at der skal findes flere penge til projektet.

- Den resterende del af istandsættelsen skal først i udbud, så prisen afhænger af de tilbud, der kommer ind – og af gode grunde, kan vi derfor heller ikke sige noget om, hvad vi forventer det kommer til at koste, da det ville skævvride udbudsprocessen. 

- Samtidig forventer vi først at få Voldgiftens afgørelse på sagen i efteråret, som foreløbigt fastsætter hvor mange penge Frederiksberg Kommune skal have tilbage fra Skou Gruppen, lyder det i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Forvaltningen regner med at sende opgaven i udbud allerede inden sommerferien, så renoveringen kan fortsætte hurtigst muligt efter sommerferien. 

For nysgerrige blikke holder kommunen "åben byggeplads", hvor man kan med egne øjne kan se, hvordan sømmehallen vil tage sig ud, når den åbner igen.

Michael Vindfeldt håber og tror på, at der kan findes nogle entreprenører, der kan levere svømmehallen i den rigtige kvalitet til den rigtige pris. Og går alt som han håber, så kigger vi mod slutningen af 2023 for en mulig genåbningsdato.

Entreprenør uenig i kommunens udlægning: Det er kommunen, der fejlede

Hos Skou Gruppen, der har været entreprenør på projektet frem til nu, ser man også frem til den kommende uvildige undersøgelse.

Her er forventningen, at man får medhold - og dermed ikke skal betale erstatning til kommunen.

- Hos Skou Gruppen ser vi frem til et uvildigt syn og skøn samt en Voldgiftsafgørelse på projektet i Frederiksberg Svømmehal, da vi har en god sag og forventer medhold, lyder det fra Martin Skou Heidemann, som er administrerende direktør og partner hos Skou Gruppen.

Her betragtes slutningen på samarbejdet om det kuldsejlede projekt som ærgerlig - men som Frederiksberg Kommunes ansvar.

- Vi har igennem hele projektet forsøgt at nå til enighed med Frederiksberg Kommune om, hvordan moderniseringen af Frederiksberg Svømmehal kunne ske i overensstemmelse med bygningsreglementet, normer, vejledninger og almindelig dansk byggeskik. Det var bare ikke muligt at få kommunen og dennes rådgiver med til det, forklarer Martin Skou Heidemann.

Ifølge Skou Gruppen modtog entreprenøren eksempelvis først kommunens planer for, hvordan vandinstallationerne skulle gennemføres i svømmehallen en hel måned efter den planlagte afleveringsdato.

- Kommunen fastholdt ellers i mange måneder, at VVS-arbejdet skulle udføres direkte imod gældende lovgivning og normer, lyder det fra Martin Skou Heidemann.

Svømmehallerne og skandalerne