Efter flere skandalesager: Nu udskydes omstridt boligrenovering

Den sidste fase af den skandaleramte renovering af almenboligbyggeriet Søndermarken på Frederiksberg er udskudt, mens en mulig genhusning af beboere nu skal drøftes.

01:41

Det almene boligbyggeri Søndermarken på Frederiksberg består af i alt fem etageejendomme. Video: TV 2 Lorry

Der er godt nyt for beboerne i det skandaleramte renoveringsprojekt Søndermarken på Frederiksberg.

Frederiksberg Forenede Boligselskaber (FFB), der ejer de 434 almene boliger, har besluttet at udskyde renoveringen af den femte og sidste blok på Borgmester Fischers Vej.

I stedet skal der nu findes en ordentlig løsning for beboerne, inden man går i gang med boligrenoveringen.

Læs også Borgmester har fået nok af boligselskaber i asbest-sag: Nu hjælper kommunen ramte beboere

Derfor vil man nu holde et møde med beboerne, hvor der blandt andet skal diskuteres muligheden for genhusning af beboerne, mens renoveringen vil foregå.

- Det er helt fantastisk, at vi ser ud til at få genhusning. Det er jo det, vi har kæmpet for i utrolig lang tid, og nu ser det ud til at lykkes, siger Kate Sebastian Bøggild, der er beboer og en slags uofficiel talsperson for beboerne.

Sker på baggrund af massivt svigt

I et brev til beoerne skriver FFB, at beslutningen er er truffet ”i lyset af byggeledelsens og entreprenørens massive svigt af beboerne i Søndermarken”.

Det svigt har TV 2 Lorry afdækket.

Beboere i de fire andre etageejendomme i Søndermarken har nemlig gennemlevet dybt problematiske forhold under den flerårige boligrenovering, der startede i 2017.

Forhold som larm, støv, byggerod og sågar asbestfund i en enkelt lejlighed har fået læger til flere gange at beskrive boligerne som uacceptable til beboelse.

Læs også Skandale på Frederiksberg fortsætter: Nu er der fundet asbest i Gittes lejlighed

Kate Sebastian Bøggild fortæller via en (lettere pixeleret) Facetime-forbindelse, at hun glæder sig over den mulige genhusning, men stiller sig skeptisk over for udsigten til, at beboerne kan ende med at skulle betale ekstra for det. Foto: TV 2 Lorry

Borgmester: Vil se en konkret plan

Og det manglede også bare, lyder det fra Frederiksberg borgmester Simon Aggesen.

- Jeg er glad for, at det nu ser ud til, at der nu bliver fundet en løsning på genhusning. Men jeg synes, det er ret utroligt, at der skulle gå så lang tid, siger Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune og fortsætter:

- Så ja, det manglede bare, men lad os nu lige se en konkret plan, inden vi jubler alt for meget. Men der er grund til optimisme.

FFB, der heller ikke i dag ønsker at kommentere sagen over for TV 2 Lorry, skriver til beboerne, at man nu indgår i en dialog med Landsbyggefonden om finansieringen af en eventuel midlertidig genhusningsløsning, og om afklaring af de afledte huslejekonsekvenser.

Spørger man Kate Sebastian Bøggild, så skal regningen for genhusningen – som alt andet lige står til at være dyrere end ingen genhusning – i hvert fald ikke tørres af på beboerne.

Læs også Efter bekymrende forhold: Nu øges tilsynet med skandaleramt boligrenovering

- Hvis genhusningen kommer til at ske på beboernes regning, så synes jeg ikke, det er tilfredsstillende. Slet ikke fordi de nu har fundet de her farlige stoffer i bygningen som asbest, siger hun.

En endelig løsning skal drøftes på et ekstraordinært afdelingsmøde den 10. august med beboerne.

I artiklerne herunder kan du læse mere om den skandaleramte renoveringssag:

Læs også Læger med nyt opråb: Få genhuset beboere fra skandalerenovering

Læs også Boligselskab bryder kommunalt påbud

Læs også Rita har udviklet stress af boligrenovering: - Jeg har totalt opgivet håbet

Læs også Efter renoverings-mareridt: Nu får boligselskab påbud

Læs også Trods corona: Boligselskab afviser at stoppe renovering i folks hjem

Læs også Boligselskab stopper renovering af lejligheder efter kritik fra beboere

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik