Rita har udviklet stress af boligrenovering: - Jeg har totalt opgivet håbet

Beboerne bliver nu bakket op af en lægelig rapport, som kalder situationen for beboerne sundhedsmæssig uforsvarlig.

Mere end 1000 beboere i det almene boligbyggeri Søndermarken på Frederiksberg gennemgår lige nu, hvad flere af dem kalder et sandt renoveringsmareridt.

Det er blandt andet Rita Poulsen, som har boet i Søndermarken i 10 år. Siden stiladserne skød op uden for vinduet for et år siden, har det føltes som at bo på en byggeplads.

Hun føler sig nødsaget til at tage maske på, inden hun går ind i sit eget hjem.

- Luften er tit så fuld af støv, at jeg hoster og ikke kan være i det. Der er et tykt lag støv over det hele, siger hun til TV 2 Lorry.

Det er Frederiksberg Forenede Boligselskaber, der sammen med KAB har været i gang med renoveringen bolibyggeriet siden 2017, hvor blandt andet vinduer skal skiftes, der skal fjernes skimmelsvamp og laves ny ventilation i de 434 lejligheder.

Beboerne i Søndermarken er ikke blevet tilbudt en permanent genhusning undervejs i renoveringsprojektet og må derfor leve med store gener.

quote Jeg tror ikke, jeg oplevet noget mere ydmygende end at sidde i min egen lejlighed på toilet, og så kommer der en håndværker ind.

Rita Poulsen, beboer Søndermarken.

Men en ting er støj og møg. Noget andet er de sociale konsekvenser, der tærrer hårdt på Rita Poulsen. I et år har hun ikke kunnet få besøg af sit barnebarn.

- Han plejede at komme måske to gange om ugen, siger hun.

To andre beboere i Søndermarken deler i højeste grad Rita Poulsens frustrationer over, at de er nødt til at bo midt i byggerodet uden mulighed for genhusning.

- Det er jo skrækkeligt. Man har jo fået frataget sit hjem, sine rettigheder og sit privatliv, siger Kate Sebastian Bøggild.

Muho Palic følger trop.

- Vi er på en måde umyndiggjort, for KAB lytter ikke til, hvad vi siger, siger han.

quote De forhold, vi mødte, er uacceptable at bo i. Det svarer til at bo på en byggeplads

Margrethe Bordado Sköld, Bispebjerg Hospital

Uacceptabelt at bo i, fastslår læger

På opfordring fra beboerne besøgte to læger Søndermarken forrige fredag. Og i en arbejds- og miljømedicinsk rapport, retter de nu en skarp kritik af de forhold, beboerne lever under.

Risiko for ulykker, overskredne støjgrænser, udtalte problemer med støv og synlig skimmelsvamp er blandt kritikpunkterne fra lægerne.

- De forhold, vi mødte, er uacceptable at bo i. Det svarer til at bo på en byggeplads. Jeg må indrømme, at vi var overrasket over omfanget af de risici, som beborne står i. Jeg vil kalde det et grelt eksempel, siger Margrethe Bordado Sköld, der er under specialisering i arbejdsmedicin fra Bispebjerg Hospital.

Rita Poulsen mener, at hun har udviklet stress under renoveringen af hendes lejlighed.
Rita Poulsen mener, at hun har udviklet stress under renoveringen af hendes lejlighed.
Foto: TV 2 Lorry

For Rita Poulsen flød bægeret over, da hun sad på toilet i entréen, mens en håndværker låste sig ind i lejligheden og gik lige forbi.

quote Luften er tit så fuld af støv, at jeg hoster og ikke kan være i det.

Rita Poulsen, beboer Søndermarken

- Jeg tror ikke, jeg oplevet noget mere ydmygende end at sidde i min egen lejlighed på toilet, og så kommer der en håndværker ind, som jeg ikke engang kan snakke med, han taler et fremmed sprog. Det er det mest grænseoverskridende og ydmygende jeg har været udsat for, siger hun.

De seneste måneder har hun derfor for egen regning lejet sig ind i en anden lejlighed, så hun hun sidder med dobbelt husleje.

Og hun mener, at hverken boligselskabet eller politikerne på Frederiksberg har lyttet til beboernes bekymring.

- Man får et svar, som er automatisk. Der er ingen individuelle hensyn. Jeg har totalt opgivet håbet, siger Rita Poulsen.

quote Vi er så utrolig kede af, at det har udviklet sig på den her måde

Rolf Andersson, byggedirektør hos KAB

Voldsomme opstramninger

Efter coronaudbruddet er beboerne tilbudt midlertidig genhusning på hotel. Men hos boligselskabet KAB forstår man beboernes frustrationer.

Selskabet forklarer, at det tilbage i 2007, da projektet blev startet, var beboerne selv, der accepterede en renovering uden genhusning. Alternativet var slet ingen renovering af skimmelsvampsplaget byggeri.

- Vi er så utrolig kede af, at det har udviklet sig på den her måde. Og det er to umulige ting at veje op mod hinanden. Man har ikke lyst til at vælge nogen af dem fra. Fremadrettet må vi bruge genhusning meget mere massivt, siger Rolf Andersson, der er byggedirektør hos KAB.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

Boligselskabet understreger, at der løbende er ført tilsyn med forholdene under renoveringen.

Men efter TV 2 Lorrys offentliggørelse af den barske kritik i den arbejds- og miljømedicinske rapport, er der nu indkaldt til hastemøde i torsdag formiddag med Frederiksberg Kommune.

Her vil man se åbent på alle muligheder for at forbedre forholdene.

- På baggrund af den her lægelige udmelding kommer vi nok til at se nogle voldsomme opstramninger, og det er vi også gået i gang med at forhandle med vores finansielle partner, om vi kan skaffe ressourcer til, siger Rolf Andersson.

quote Jeg håber absolut, at beboerne får en genhusning. Det skulle de være tilbudt helt fra start

Lone Loklindt, Det Radikale Venstre

Borgmester bekymret over forhold

Rådmand på Frederiksberg, Lone Loklindt (R), besøgte allerede i marts byggeriet og skrev straks om forholdene til borgmester Simon Aggesen (K) og forvaltningen.

Hun ærgrer sig over, at der ifølge hende, ikke er sket noget siden. Nu håber hun, at hastemødet på torsdag mellem kommunen og KAB kan føre nye forbedrede forhold for beboerne med sig.

- Jeg håber absolut, at beboerne får en genhusning. Det skulle de være tilbudt helt fra start af. Så er der selvfølgelig spørgsmålet om regningen, men jeg håber også, at det her får betydning fremadrettet. Både den måde vi samarbejder med den almene sektor men i det hele taget, hvordan man vurderer den slags projekter, inden de sættes igang, og man giver byggetilladelsen, siger Lone Loklindt.

Den konservative borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen, har ikke ville stille op til interview onsdag. Men i et skriftligt svar siger han:

"Frederiksberg Kommune er som tilsynsmyndighed  bekymret over forholdene i disse boliger. Derfor har kommunen været på en række tilsyn i de seneste uger og været i tæt kontakt med KAB om situationen.

Dialogen med KAB medførte, at KAB tilbage i april tilbød alle beboere genhusning på et hotel. Dette tilbud eksisterer fortsat. Frederiksberg Kommune ser med stor alvor af rapporten fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg, og kommunen tager på endnu et tilsyn i ejendommen torsdag.

Frederiksberg Kommune er løbende i dialog med KAB og holder intenst fokus på sagen og på at sikre bedre forløb i tilsvarende renoveringssager. Beslutningen om at gennemføre renoveringen uden genhusning blev besluttet som led i en helhedsplan, der også er tiltrådt af lejerne i ejendommen."

Renovering har givet stress

Hos Rita Poulsen hober bunkerne af varslinger om byggegener sig fortsat op.

Seneste melding er, at hendes lejlighed er færdig om 12 dage. Men hun er fortsat i tvivl, om hun kan overskue at flytte tilbage til et sted, der har påført hende så mange gener.

- Jeg har mistet overblikket. Jeg tror, man kunne kalde det stress i virkeligheden. Hele mit system er stresset af det her. Jeg er næsten mest bekymret for mit helbred, siger Rita Poulsen.

Rita Poulsen
Rita Poulsen
Foto: TV 2 Lorry