Skandale på Frederiksberg fortsætter: Nu er der fundet asbest i Gittes lejlighed

Renoveringsskandalen af det almene boligbyggeri Søndermarken på Frederiksberg fortsætter. Nu er der fundet asbest i en af lejlighederne. Og det skaber fornyet bekymring blandt beboerne.

Gitte Rynning må ikke længere komme ind i sin lejlighed gennem 13 år i Søndermarken på Frederiksberg.

Det står der blandt andet på skiltet på døren til lejligheden i det almene boligbyggeri. 

For ved en kontrolprøve foretaget under renoveringen af lejligheden - der begyndte midt i maj - er der nemlig fundet sundhedsskadelige asbest-rester i et depotrum.

Det viser et internt brev til beboerne i Søndermarken, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Nu er Gitte Rynning bekymret for sit helbred.

- Ja, mit helbred… Jeg er gammel, sukker en tydelig rørt Gitte Rynning. 

Til TV 2 Lorry har arbejds- og miljømedicinere tidligere advaret mod at lade folk bo i lejlighederne under renoveringen.

- Det er nogle forhold, som rent lægefagligt er uacceptable at bo i, sagde Margrethe Bordado Sköld fra arbejdsmedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Renoveringen af Søndermarken på Frederiksberg begyndte i maj.
Renoveringen af Søndermarken på Frederiksberg begyndte i maj.
Foto: Rasmus Wilmann

KAB: Fuldt forsvarligt

Men trods flere påbud på grund af sikkerhedsbrister under renoveringen, har boligselskabet KAB, der står for renoveringen, fastholdt, at det var sundhedsmæssigt forsvarligt. Det har Rolf Andersson, byggedirektør i KAB, tidligere udtalt til TV 2 Lorry. 

- Det er fuldt forsvarligt at bo i Søndermarken under renoveringen. Jeg medgiver, at det er meget genefuldt, men det er ikke sundhedsmæssigt uforsvarligt. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ingen adgang.
Ingen adgang.
Foto: Rasmus Wilmann

Gitte Rynning føler sig dog på ingen måde tryg. Selvom der kortvarigt har været sat udsugning op - og også været dækket af ind til depotrummet, hvor asbesten nu er fundet.

- De er rendt ind og ud af en dør, hvor de har hvirvlet støv op og er gået gennem stuen, siger Gitte Rynning. 

Hos KAB tager man fundet af asbest meget alvorligt.

- Det er helt uacceptabelt, vi har straks bedt om at få et rengøringsteam på. Og vi har bedt Rambøll om at overtage kontrolopgave. Og så har vi flyttet beboeren på hotel, siger Rolf Andersson fra KAB.

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Det er helt uacceptabelt, vi har straks bedt om at få et rengøringsteam på, siger Rolf Andersson, byggedirektør i KAB.
- Det er helt uacceptabelt, vi har straks bedt om at få et rengøringsteam på, siger Rolf Andersson, byggedirektør i KAB.
Foto: Rasmus Wilmann

Uforståeligt 

Fra en lejlighed fire etager under lejligheden med fund af asbest, kan man se, at der er fri passage mellem depotrummene på alle 15 etager. De bliver nu også testet.

Men selvom KAB understreger, at der kun er gjort det ene fund af asbest, mener Lone Loklindt, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune, at beboerne skal tilbydes en reel genhusning i rigtige lejligheder under renoveringen.

- Sagen er jo, at der er blevet foretaget ganske få prøver i hele den byggeproces, der har været. Nu har man så fundet asbest, og det er mig meget uforståeligt, at man kan tilbagevise det som en enkelt sag, siger Lone Loklindt til TV 2 Lorry. 

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K). 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Beboerne skal tilbydes en reel genhusning i rigtige lejligheder under renoveringen, mener Lone Loklindt, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune.
Beboerne skal tilbydes en reel genhusning i rigtige lejligheder under renoveringen, mener Lone Loklindt, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune.
Foto: Rasmus Wilmann

Kan få konsekvenser

Lillian Rasch Madsen, der er chef for kommunens afdeling for by, byggeri og ejendomme, skriver til gengæld til TV 2 Lorry, at kommunen har bedt Frederiksberg Forenede Boligselskaber, der ejer Søndermarken, om at redegøre for, hvordan de vil sikre, at der ikke igen findes asbestfibre i lejlighederne. 

Ellers får det konsekvenser.

"På nuværende tidspunkt har vi ikke politianmeldt - men finder vi asbest en gang til, gør vi det," skriver hun.

Magtesløs

Gitte Rynning føler sig magtesløs. Hun betaler stadig fuld husleje for den lejlighed, hun nu ikke må bo i. 

Og selvom hun får morgenmad og aftensmad på et hotelværelse i Sydhavnen, hun har fået stillet til rådighed af KAB, er det som pensionist svært også at få råd til at spise frokost ude hver dag.

- Der er to muligheder. Enten må jeg hamstre ved morgenmaden og tage den med op på værelset, eller også må jeg sulte til om aftenen. Det er ikke holdbart. 

Afbryder interview

Men fra KAB er der - asbestfund til trods - ikke mulighed for at stille Gitte Rynning en mere permanent genhusning i sigte.

Hvad gør I ved den beboer, som stadig ikke kan komme ind i den lejlighed, hvor hun betaler husleje? 

- Jeg synes, du bevæger dig uden for rammen i forhold til de spørgsmål, du har sendt mig. Jeg kan ikke improvisere svar på spørgsmål, jeg ikke har haft mulighed for at forberede mig på. Derfor afbryder jeg interviewet nu, siger Rolf Andersson under intereviewet med TV 2 Lorry.

Jeg har skrevet i de spørgsmål, jeg har sendt dig: Hvad gør I for at håndtere situationen, og det gælder jo også situationen for Gitte, der bor i lejligheden?

- Hun er blevet genhuset på hotel med de tilbud, vi kan give hende. Hun skal ikke betale for morgenmad eller aftensmad. Det har hun inde i sit budget i det daglige, antager jeg. Hun skal betale for en frokost, og den kan hun vælge at købe, som hun måtte ønske det. Det er rammen for det tilbud, vi har, siger Rolf Andersson.

Så der er med andre ord ikke mulighed for at give hende en anden form for genhusning, end det tilbud, der er til hende nu?

- Tak for snakken, lyder det kortfattede svar fra Rolf Andersson, inden han smækker røret på. 

Hvornår Gitte Rynning kan komme tilbage i sin lejlighed er endnu uvist. Selve renoveringen står til at slutte til oktober, og indtil da, er fremtidsudsigterne er usikre.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal. Det er forfærdeligt, siger Gitte Rynning. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik