Trods corona: Boligselskab afviser at stoppe renovering i folks hjem

Coronanedlukningen giver ballade i boligforeningen Søndermarken på Frederiksberg. I fredags indskærpede boligselskabet FFB, at beboerne skulle lukke håndværkere ind. Nu vil boligselskabet indkvartere beboerne på hotel.

Udover hele kaosset omkring coronasmitte skal beboerne i den almene boligforening Søndermarken på Frederiksberg også forholde sig til et nyt problem.

De er nemlig kommet i konflikt med boligselskabet om, hvordan de omfattende renoveringer i bebyggelsen skal gennemføres, imens virussen hærger.

Frederiksberg Forende Boligselskaber (FFB ) insisterer på, at renoveringen skal fortsætte - også inde i lejlighederne. Beboernes repræsentanter har krævet et midlertidigt stop.

Både idag og igår har der været fuld gang i byggepladsen
Både idag og igår har der været fuld gang i byggepladsen
Foto: privat billede

I en pressemeddelelse foreslår boligselskabet tirsdag, at nogle af beboerne kan blive akut indkvarteret på hotel, mens deres lejlighed bliver renoveret.

"Indtil videre vælger vi at fortsætte renoveringen så meget, som det kan lade sig gøre. Det gør vi samtidig med, at vi træffer de fornødne forholdsregler," skriver boligselskabet.

Coronafrygt stopper ikke et boligselskabs renovering af et byggeri på Frederiksberg

Mange sprøgsmål

Tilbuddet om akut genhusning kommer, efter at TV 2 Lorry de seneste dage har spurgt ind til sagen. Formanden for den beboervalgte afdelingsbestyrelse, Flemming Nielsen, er dog langt fra sikker på, at alle beboere ser tilbuddet om hotel som en løsning.

- Hvor lang tid skal opholdet være? Et par uger ville måske være ok, men mange lejligheder har jo været under renovering månedsvis. Sådan et ophold vil de færreste nok være interesserede. Har hotellet de fornødne faciliteter til, at folk kan arbejde hjemme? Og hjemmeundervise deres børn? Og andre faciliteter til børn? Er der køkken? Kan vi lave mad? Eller skal vi selv afholde merudgifterne ved at spise mad ude hver dag, siger Flemming Nielsen til TV 2 Lorry.

Udover den offentlige udmelding er tilbuddet om akut genhusning på hotel også sendt i et brev til beboerne. FFB har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer.

Boligselskabet tilbyder nu, at beboerne kan blive midlertidig genhuset på hotel
Boligselskabet tilbyder nu, at beboerne kan blive midlertidig genhuset på hotel
Foto: Privat foto

FFBs formand, Laurits Roikum, siger til TV2 Lorry, at han vil se frem til at drøfte sagen med beboerne og deres repræsentanter. 

Rammmer midt i coronaballade

Efter at regeringen i sidste uge indførte det ene drastiske tiltag efter det andet, begyndte beboerne at spørge ind til, hvordan boligselskabet havde tænkt sig at gennemføre renoveringen.

I fredags kom FFB med en orientering til beboerne, hvor det fremgik, at de havde tænkt sig at fortsætte arbejdet. Både udenfor og inde i lejlighederne. Der står blandt andet:

"Vi skylder fra projektets side at fortælle jer beboere, hvordan I med hele situationen omkring coronasvirus skal forholde jer, når håndværkerne skal ind i boligen. Udgangspunktet er, at når en renoveringssag er i gang, har entreprenøren ret til at komme ind i de relevante boliger, forudsat at det har været varslet korrekt."

I FFB sendte i fredags et brev til beboerne, hvor de understreger, at de har ret til at sende håndværkere ind i folks hjem.
I FFB sendte i fredags et brev til beboerne, hvor de understreger, at de har ret til at sende håndværkere ind i folks hjem.
Foto: privat billede

Da orienteringen kom, havde regeringen allerede bedt danskerne om at arbejde hjemmefra, lukket skolerne og indført hjemmeundervisning. Mange af beboerne har i forvejen meget indskrænkede hjem, fordi en stor del af deres lejlighed er under renovering. Trods det fremgår det af orienteringen fra i fredags, at FFB helst så, at beboerne bliver væk fra hjemmet, når håndværkerne arbejder:

"Når der arbejdes i boligerne, skal Sundhedsstyrelsens anbefalinger overholdes. Det gælder både for håndværkere og beboere. I denne situation betyder det, at du så vidt muligt skal forlade boligen. Hvis du ikke kan det, skal du lave en aftale med håndværkeren om, at du kan opholde dig i et andet rum, mens arbejdet står på."

Ifølge brevet til beboerne, er det bedst, hvis de bliver væk, når håndværkerne arbejder.
Ifølge brevet til beboerne, er det bedst, hvis de bliver væk, når håndværkerne arbejder.
Foto: Ifølge brevet til beboerne, er det bedst, hvis de bliver væk, når håndværkerne arbejder.

Også imødekommelse

I orienteringen understregede boligselskabet, at der var indskærpet overfor håndværkerne, at de skal bruge handsker og/eller gøre rent efter sig. Efter først at havde betonet, at håndværkerne altså har ret til at komme ind i boligerne, var der også en imødekommelse af de bekymrede beboere:

”Hvis du er meget utryg ved at lade håndværkeren få adgang, vil vi acceptere det, og lade være med at gå ind."

Men beboerformand, Flemming Nielsen, var stadigvæk ikke tryg ved boligselskabets udmelding. Han mener, at det ville kunne virke som et pres for den enkelte beboer, hvis de skulle forholde sig til at afvise håndværkere, der står i døren og beder om at komme ind. Især fordi der bor mange ældre i ejendommen, som ofte kan have svært ved at sige nej.

Den beboervalgte afdelingsbestyrelse har krævet et midlertidigt stop for arbejdet
Den beboervalgte afdelingsbestyrelse har krævet et midlertidigt stop for arbejdet
Foto: privat billede

Afdelingsbestyrelsen kræver midlertidigt stop

Derfor sendte afdelingsbestyrelsen i søndags et åbent brev til boligselskabet og beboerne med overskriften: ”Renoveringen i lejlighederne skal stoppe de næste 14 dage”

"Det forekommer absurd at fortsætte renoveringen i lejlighederne lige nu. Folk opfordres ligefrem til at forlade deres bolig, når der kommer håndværkere. Hvor skal beboerne tage hen? Håndværkerne går fra lejlighed til lejlighed, og kan være smittebærere. Hvad med beboere, der er i selvvalgt karantæne? Der er mange aspekter, der ikke er belyst. Der er behov for præcise retningslinjer fra FFB." 

Nu forslår boligselskabet altså, at renoveringen kan fortætte, ved at utrygge beboere akut flyttes på hotel. Men Flemming Nielsen er meget usikker på, hvor mange beboere, der har tænkt sig at tage imod tilbuddet om genhusning.

- Jeg er meget i tvivl om, hvor mange der vil tage imod det tilbud. Det kommer helt an på de konkrete betingelser. Dem glæder jeg mig til at få afklaret, siger Flemming Nielsen.

Ifølge brevet til beboerne, er det bedst, hvis de bliver væk, når håndværkerne arbejder.
Ifølge brevet til beboerne, er det bedst, hvis de bliver væk, når håndværkerne arbejder.

Må gerne blive boende

Af boligselskabets pressemeddelelse fra i dag, tirsdag,fremgår det også, at beboere, der ønsker at blive i deres hjem, fortsat kan blive. De kan fortsat afvise håndværkere, og håndværkerne har fået besked på, at de – udover at bruge handsker og gøre rent – nu også skal holde sig to meter fra beboerne.

Beboerne har også fået besked om, at de kan nøjes med at bruge hotelværelset som opholdssted om dagen, og at de kan opholde sig i deres lejlighed udenfor arbejdstid. Men hvis håndværkerne og beboerne begge er i lejligheden på daglig basis, rejser det nye spørgsmål. For så kan der være fare for smitte.

- Hvilke faste procedurer skal der så være, der sikrer, at vi ikke udsættes for smittefare, når fremmede arbejder i vores hjem? Bliver der ført kontrol med, at håndværkerne altid har handskerne på, og at der bliver sprittet af og rengjort efter endt arbejde? Ellers skal vi jo hver dag bare komme hjem og stole på, at alt er i orden. Det vil jeg personligt ikke føle mig helt tryg ved, siger Flemming Nielsen til TV 2 Lorry.

Det er en økonomisk beslutning ikke at stoppe renoveringen i beboernes lejligheder
Det er en økonomisk beslutning ikke at stoppe renoveringen i beboernes lejligheder
Foto: privat billede

Økonomien bestemmer

I pressemeddelelsen fra FFB fremgår det, at økonomi er årsagen til, at boligselskabet ønsker at fortsætte renoveringen.

”Når vi fortsætter renoveringen, er det fordi, der vil være en stor udgift forbundet med at stoppe renoveringen,” skriver boligselsskabet. 

Der står også, at det er billigere at genhuse akut end at sætte byggeriet i bero. Men Flemming Nielsen køber ikke uden videre det økonomiske argument.

- Vi står i en exceptionel situation, hvor alle må forvente tab, siger han til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

5987

Fredensborg Kommune har et af landets højeste smittetal - men smitten fordeler sig helt skævt

Coronavaccination

93 procent af alle plejehjemsbeboere er vaccineret i Region Hovedstaden

20201227-104249-L-1920x1280we

Se listen: I disse kommuner kan borgere over 85 år corona-vaccineres hos egen læge

gfnfgn

Sydafrikansk coronavariant slipper sit tag i København NV

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere