Fredensborgs høje smittetal overrasker borgmester - nu får kommunens strategi kritik af virolog

Virolog mener, at Fredensborg Kommune skal gå mere drastisk til værks, hvis man skal have nedbragt smitten i området Kokkedal, der udgør mere end 60 procent af smittetilfældene i den nordsjællandske kommune.

Borgmesteren i Fredensborg Kommune står med et stort problem.

Det sidste stykke tid er antallet af corona-smittede i kommunen steget og steget, og nu er Fredensborg den kommune i landet, hvor der er næstflest smittede per 100.000 indbygger.

- Vi er meget overrasket over det. Vi synes selv, vi gør rigtigt meget for at forhindre, at borgere i Fredensborg bliver smittet, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

Smitten i kommunen fordeler sig meget skævt. Mens kun fem procent af de smittede bor i Fredensborg by, bor hele 65 procent af de smittede i Kokkedal.

De resterende 30 procent fordeler sig i områderne omkring Nivå og Humlebæk.

Derfor forsøger kommunen nu at få smitten ned, særligt i Kokkedal, med forskellige tiltag. Blandt andet er de i gang med at uddanne 20 borgere til at blive såkaldte corona-guides.

- De kommer igennem et kort uddannelsesforløb, som vi regner med, at de er med færdige i næste uge. Og så skal de ud og rådgive, især her i Kokkedal, siger Thomas Lykke Pedersen.

Virolog kritiserer kommunens strategi

Kommunen samarbejder også med boligselskaberne, der blandt andet hjælper med at hænge plakater op om smitten, og kommunen ringer til folk, der er blevet smittet og oplyser dem om, hvor de kan gå i isolation.

Kokkedal har også et fast kviktestcenter.

Men ifølge virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, er det, der bliver gjort for at få smitten ned, ikke godt nok.

- Det er jeg bange for, det ikke er. Det er jo samme opskrift, som vi kender fra Vestegnen og Vollsmose, hvor man er startet med de her ting. Det er ikke fordi, der er noget i vejen med de her ting. Men det er ikke aktivt nok, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2 Lorry.

Smitteopsporere bør stemme dørklokker

Han mener, at man skal gøre ligesom i Ishøj, hvor medarbejdere fra Styrelsen for Patientsikkerhed nu går rundt og stemmer dørklokker for at opfordre alle til at lade sig teste. Også selvom, der stadig er markant færre smittet i Fredensborg Kommune sammenlignet med Ishøj.

- Selvom det måske ikke drejer sig om så mange mennesker i absolut antal, så kan det jo meget nemt brede sig ude i samfundet, når vi ser på denne her britiske variant. Og derfor mener jeg, at man skal ud og banke på dørene. Det er meget svært at sige nej til at lade sig teste, hvis der står en udenfor nærmest med podepinden klar, når du åbner døren, siger Allan Randrup Thomsen.


Klar til at tage utraditionelle midler i brug

Spørger man Fredensborgs borgmester, så er det meget muligt, at kommunen skal iværksætte et tiltag som det, Allan Randrup Thomsen beskriver.

- Det er meget muligt, vi skal det. Hvis de her tal fortsætter med at stige, så er det jo klart, vi skal bruge nogle utraditionelle midler, og det her kunne være et af de midler, vi kunne tage i brug i de områder i Fredensborg, hvor vi kan se, smitten er stigende, siger Thomas Lykke Pedersen.

Borgmesteren følger smitteudviklingen tæt, og hvis det står til ham så stopper smittespredningen i Kokkedal ligeså hurtigt, som den opstod.

- Jeg er meget ked af, at vi ligger så højt oppe på listen. Der skal Fredensborg slet ikke ligge, siger Thomas Lykke Pedersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik