Danmarksmestre i petanque er bedste venner og sigter efter VM

Mange forbinder petanque med hyggelige eftermiddage, men for 29-årige Morten Junge Olsen og vennen Lasse Dithmar er sporten gået hen og blevet en passion.

Gruset knitrer, når den tunge metalkugle lander med et smæld. 

Den har bevæget sig over ti meter, siden den forlod Morten Junge Olsens hånd. Og den rammer lige præcis dér, hvor han vil have den hen. For det meste.

quote Det kræver, at man kan styre sine tanker og bevare roen i pressede situationer, hvor der er meget på spil.

Morten Junge Olsen, Danmarksmester i petanque.

For selvom mange forbinder pentaque med hyggelige weekender i parken, så er spillet blevet en passion for den 29-årige pentaque-entusiast fra Karlslunde. Han har de sidste mange år forsøgt at perfektionere sin teknik i sporten, hvor metalkugler skal kastes med knivskarp præcision og fokus.

En indsats der har ført til, at Morten Junge Olsen nu kan kalde sig tredobbelt Danmarksmester i petanque. 

Petanque i blodet

Morten Junge Olsen føler sig hjemme på petanquebanen. Han har nemlig opholdt sig dér mere end de fleste. Han stiftede allerede bekendtskab med petanque som tilskuer i barnevognen, når hans far selv spillede.

- Jeg har fået petanque ind med modermælken. Min far, han hev mig med på petanquebanerne, da jeg lå i barnevogn, siger den 29-årige Danmarksmester i petanque.

Morten Junge Olsen er desuden heller ikke det eneste medlem af familien, der har talent for petanque.

Også søsteren har sans for sporten, og sammen har de vundet Danmarksmesterskabet i mix-double i petanque. 

Konkurrerer med sin bedste ven

Passionen for petanque betyder, at Morten Junge Olsen ofte tilbringer mange timer på grusbanerne i Boule Hedebo Petanqueklub. Det kræver nemlig træning at blive god til petanque. Især det mentale aspekt af sporten er afgørende. 

- Det kræver, at man kan styre sine tanker og bevare roen i pressede situationer, hvor der er meget på spil, siger Morten Junge Olsen. 

De mange timers træning foregår ofte i selskab med vennen og landsholdsmedspiller Lasse Dithmar, der også flere gange har kunnet kalde sig for Danmarksmester i petanque. 

Hvad er petanque?

Venskabet stopper dog ikke de to petanquemestre i at konkurrere. De har nemlig flere gange skulle stå overfor hinanden i konkurrencer og finaler. 

- Vi har et stort konkurrencegen begge to. Det er ligemeget, om det er træning eller vigtige kampe. Vi vil til enhver tid slå hinanden, siger Morten Junge Olsen. 

Konkurrencen mellem de to venner er noget som Lasse Dithmer kan nikke genkendende til. Han mener dog, at det netop er det, der bidrager til, at de konstant bliver bedre. 

- Der kan vi godt pace hinanden. Sådan så vi forhåbentligt kan forbedre hinanden hele tiden. Jeg tror, vi er rigtig gode pendanter til hinanden, siger Lasse Dithmar. 

Petanque i hjemmet 

Træningen stopper ikke, når de to venner forlader petanqueklubben. Den kommer også med hjem. Morten Junge Olsen og Lasse Dithmar deler nemlig ikke kun deres passion. De deler også adresse. 

De Ukendte Danmarksmestre

Hjemmet vidner da også om beboere, der er glade for petanque. På deres hjemmekontor på førstesal hænger deres medajler side om side. Og selvom medaljerne næsten dækker hele væggen, kan de to petanquespillere ikke lade være med at tænke på dem, der mangler:

- Jeg mangler at vinde et DM, før jeg har vundet dem allesammen. Og det gør Lasse også, selvom det ikke er det samme. Så der er også en lille konkurrence om, hvem der vinder dem først, siger Morten Junge Olsen.

At de to pentanque-entusiaster bor under samme tag betyder også, at de kommer ud i petanqueklubben, selv når tv'et eller afslapning frister.

- Når vi begge to hænger i sofaen, og så lige kigger på hinanden: "Burde vi ikke gå over at træne i en time på petanquebanen?". Så bliver det ofte til et ja, fortæller Morten Junge Olsen. 

Petanquekugler i kufferten 

Verdenskortet i køkkenet vidner om, at både Morten Junge Olsen og Lasse Dithmars ambitioner rækker ud over Danmarks grænser. 

Små hvide knappenåle markerer nemlig de steder, hvor de to pentaquespillere har rejst hen for at deltage i internationale konkurrencer i sportsgrenen. 

Igennem årene har Morten Junge Olsen deltaget to gange i VM i petanque og én gang i EM.

Rejserne og konkurrencerne byder på eksotiske destinationer som Madaskar og Canada, men for Morten Junge Olsen er det især fællesskabet med de andre spillere, der er vigtigt.

- Det er nogle af de fedeste oplevelser jeg har haft med petanque. Man er afsted sammen med sine gode kammerater. Jeg lige været afsted til Canada med Lasse for at deltage i VM. Det er bare fedt at kunne dele med sin bedste ven, fortæller Morten Junge Olsen. 

Drømmen er VM

Selvom Morten Junge Olsen både er tredobbelt og forsvarende Danmarksmester, er drømmen og målet stadig at stå på prispodiet til enten verdensmesterskabet eller europamesterskabet i petanque. 

- Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at vinde en medalje ved et VM eller EM på et tidspunkt, siger Morten Junge Olsen.

Om den 29-årige petanquespiller kommer til at vinde enten guld, sølv eller bronze, må tiden vise. Verdensmesterskaberne i petanque i 2020 blev udskudt på grund af corona-pandemien og afholdes i stedet til sommer. 

Én ting er dog sikker. Morten Junge Olsen og Lasse Dithmar kommer til at tilbringe ventetiden på petanquebanerne. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Zoologisk Have

Trods grønt lys: Zoologisk Have og andre kulturoplevelser åbner ikke mandag

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

def_thumb,50_percent

playOplev i vinterferien: Giv storbyfuglene husly

Take away restauranter

Københavnerne har købt over halvdelen af kuverterne til madfestival

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere