Frederiksberg lader københavnerbørn bruge deres børnehaver

Mens der er mangel på institutionspladser i København, er der så mange pladser på Frederiksberg, at man ville lukke dagtilbud. Nu åbner Frederiksberg ventelister til københavnerbørn.

Foto: Claus Bech Andersen - Scanpix & Ritzau

Manglen på daginstitutionspladser til børn i Københavns Kommune har siden årsskiftet været en realitet for politikerne, som derfor bygger daginstitutioner på livet løs.

Vi har lige nu 450 tomme pladser, og vi har estimeret, at vi hvert fald godt kan sælge 100 pladser til København. Men hvem ved - nu må vi se, hvor stor efterspørgslen bliver.

Jan E. Jørgensen (V), viceborgmester Frederiksberg Kommune

Men nu er der også hjælp at hente hos nabokommunen Frederiksberg. Her er der nemlig så mange ledige institutionspladser, at politikerne tidligere har overvejet at lukke flere dagtilbud.

Københavnerforældre kan for fremtiden henvende sig til Frederiksberg Kommunes pladsanvisning og skrive deres børn op til daginstitutioner i Frederiksberg Kommune.

Læs også København mangler vuggestuer - Frederiksberg har tomme pladser

Det fremgår af budgetaftalen for 2019 i Frederiksberg Kommune.

- For noget tid siden lukkede vi ventelisterne til daginstitionerne gennem pladsanvisningen. Men nu bliver de åbnet igen, så de københavnske forældre kan få skrevet deres barn op til en daginstitutionsplads på Frederiksberg, siger Jan E. Jørgensen (V), der er viceborgmester i kommunen, til TV 2 Lorry.

Han understreger, at der fortsat skal lukkes institutioner på Frederiksberg, men at man håber at kunne begrænse lukningerne mest muligt ved at få københavnerbørn ind.

- Vi har lige nu 450 tomme pladser, og vi har estimeret, at vi hvert fald godt kan sælge 100 pladser til København. Men hvem ved - nu må vi se, hvor stor efterspørgslen bliver, siger han.

Ifølge Lone Loklindt, som sidder i byrådet for Radikale Venstre på Frederiksberg, er aftalen den optimale løsning på dagsinstitutionsproblematikken.

Læs også Københavner-forældre uden pasning håber på hjælp fra Frederiksberg

- Vi synes, at vi har fået en økonomisk ansvarlig løsning. Vi godt kunne se, at der skulle reduceres i kapaciteten, men på denne her måde sikrer vi, at der fortsat er et stort udbud for familierne på Frederiksberg, siger hun til TV 2 Lorry.

Konservative stemte for på trods

De Konservative i Frederiksberg har ikke talt varmt om forslaget op til. Pernille Høxbroe, socialudvalgsformand, Konservative, udtalte tidligere, at hun "ikke er sat i verden for at at drive daginstitutioner for københavske børn".

Hun fortæller da også til TV 2 Lorry, at det ikke var på de Konservatives ønskeliste: 

- Det er ikke noget, der er groet i min baghave, men sådan er det at lave politik. Jørgen Glenthøj (Frederiksbergs borgmester) har vist, at han i ekstrem grad forstår politik i en nøddeskal: At indgå kompromiser, siger hun.

Viceborgmester: Vi håber at København vil sprede ordet

Viceborgmester Jan E. Jørgensen oplyser, at kommunen nu vil gå i dialog med politikerne og pladsanvisningen i Københavns Kommune for at få dem til at fortælle om de ledige pladser i nabokommunen.

Læs også Politiker i nødråb: Børn fra København bør passes på Frederiksberg

- Åbningen af ventelisten er noget, som vi selv kan bestemme (på Frederiksberg, red.). Men vi kan ikke tvinge pladsanvisningen i Københavns Kommune til at informere om det. Som forældre har man ret til at få børnene passet i en institution, hvor der er plads - men det betyder ikke, at pladsanvisningen skal oplyse om, hvor der er pladser, siger Jan E. Jørgensen, der samtidig understreger, at Frederiksberg Kommune ikke vil tjene penge på de pladser, som går til københavnerbørn:

- Det er ikke noget, vi tjener penge på, for Københavns Kommune betaler vores udgifter - og kun vores udgifter. Så det betyder kun, at vi undgår at institutioner lukker, siger han.

Disse københavnerforældre kunne have gavn af tilbuddet: 

03:11

Elisabet Oddsdottir og Karina Vilhelmsen er et af de københavner-par, der mangler pasning til deres datter.

Luk video

Børne- Ungdomsborgmester: Det kan give god mening

Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.dem) finder det positivt, at Frederiksberg vil åbne deres ventelister for de københavnske børn.

- For nogle forældre i København kan det give god mening at vælge en daginstitution på Frederiksberg, når de skal have familiens daglige transport og logistik til at gå op i en højere enhed. Nu ser vi frem til at høre fra Frederiksberg Kommune, hvilke forudsætninger der skal gælde, siger Jesper Christensen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Læs også Københavns børn er et skridt tættere på at blive passet i nabokommunen

REGLERNE OM FRIT VALG AF DAGTILBUD OVER KOMMUNEGRÆNSER

Forældre har ret til at vælge et dagtilbud til deres barn i en anden kommune end deres egen. Kommuner har dog mulighed for at lukke ventelister for børn fra andre kommuner, blandt andet hvis pasningsgarantien er truet. En sådan lukning skal indberettes til Socialstyrelsen via databasen www.ventelistelukning.dk.

Både Frederiksberg og København har lukket deres ventelister for børn fra andre kommuner. 

Kilde: Socialstyrelsen

Frederiksbergs nye budgetaftale betyder bl.a.:

  • En lang række serviceforbedringer til frederiksbergborgerne, som for eksempel skolemad og styrket indsats for udsatte borgere i alle aldre.
  • Flere bæredygtige initiativer på det grønne område.
  • En løsning på udfordringen med overkapacitet på dagtilbud, hvor flere skovpladser bevares, færre institutioner lukkes, og der ansættes flere pædagoger.
  • En stigning i prisen på parkering for at skabe bedre forhold for de bilister, der har brug for at parkere på Frederiksberg.
  • Halvering af byggesagsgebyrer.
Forligspartierne: Konservative, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet, SF og Liberal Alliance indgår forlig om Frederiksberg Kommunes budget 2019.

Kilde: Frederiksberg Kommune


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik