København mangler vuggestuer - Frederiksberg har tomme pladser

Frederiksberg har regnet med 400 småbørn mere, end virkeligheden har bragt. Københavns har regnet med over 600 færre. De to kommuner hjælper dog ikke hinanden.

Arkivfoto fra daginstitution. Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix

Børnehaver og vuggestuer i Frederiksberg Kommune har i øjeblikket 400 tomme pladser. En ny befolkningsprognose viser, at andelen af børn i alderen 0-5 år ikke stiger, som den plejer.

I nabokommunen København er det stik modsat. Her har en befolkningsprognose regnet med langt færre småbørn, end der reelt er kommet til verden. Det skriver Politiken. 

Derfor er kommunen i fuld gang med at etablere en lang række midlertidige løsninger her og nu med blandt andet paviloner, indtil der er bygget flere institutioner.   

Læs også Mangel på skoler og institutioner undrer eksperter

Et spørgsmål om økonomi

At de københavnske småbørn kommer i daginstitution i Frederiksberg Kommune er nemlig umiddelbart ikke en løsning. 

Derimod skal kommunalbestyrelsen på Frederiksberg senere på året tage stilling til, om der skal lukkes pladser.

Ifølge Politiken kan Frederiksberg nemlig kun få dækket udgifter til personale, mad og aktiviteter, hvis børn fra for eksempel København optager pladser i daginstitutionerne.

Husleje og vedligeholdelse står Frederiksberg selv for. Det er derfor et spørgsmål om økonomi.

- Vi arbejder efter det grundprincip, at vi driver daginstitutioner for de borgere, der bor i kommunen, men vi efterlever selvfølgelig princippet om frit valg over kommunegrænser, fortæller Inger Andersen, der er børne- og ungedirektør i Frederiksberg Kommune, til Politiken. 

Reglerne om frit valg af dagtilbud over kommunegrænser

Forældre har ret til at vælge et dagtilbud til deres barn i en anden kommune end deres egen. Kommuner har dog mulighed for at lukke ventelister for børn fra andre kommuner, blandt andet hvis pasningsgarantien er truet. En sådan lukning skal indberettes til Socialstyrelsen via databasen www.ventelistelukning.dk.

Både Frederiksberg og København har lukket deres ventelister for børn fra andre kommuner. 

Kilde: Socialstyrelsen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik