Københavner-forældre uden pasning håber på hjælp fra Frederiksberg

De Radikale på Frederiksberg vil lade kommunens institutioner passe børn fra Københavns Kommune. "En hjælp" siger et par fra København, der mangler pasning. Men de borgerlige vil ikke være med.

Københavns Kommune mangler institutionspladser.

Helt omvendt ser det ud hos nabokommunen Frederiksberg, der nu står til at skære både stillinger og pladser væk, fordi børnetallet i Frederiksberg Kommune er faldende.

Men hvorfor ikke lave en win win, foreslår de Radikale på Frederiksberg. De vil bevare kommunens institutionspladser, og i stedet tilbyde pladserne til Københavns Kommune.

De Radikale stillede oprindelig forslaget i maj. Dengang hed det, at Frederiksberg ville få problemer med at opkræve udgifter til husleje og vedligeholdelse af institutionerne - og at man kun kunne få København til at betale for personale, aktiviteter og mad.

Ruben Kidde fra de Radikale vil lade daginstitutionerne på Frederiksberg passe Københavnske børn.
Ruben Kidde fra de Radikale vil lade daginstitutionerne på Frederiksberg passe Københavnske børn.
Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Men nu siger Frederiksbergs forvaltning, at Københavns Kommune sagtens kan yde et ekstra tilskud, så de fleste udgifter bliver dækket.

- Jeg synes, det er en rigtig god nyhed for Frederiksbergs børn og deres forældre og for københavnerbørn, at det nu kan lade sig gøre at lave en aftale, en winwin model mellem København og Frederiksberg, siger Ruben Kidde som er medlem af Børneudvalget i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg. 

Københavner-familie: Stor hjælp  

Elisabet Oddsdottir og Karina Vilhelmsen smed torsdag et opslag på Facebook. Her skrev de, at de leder efter en familie, der ligesom dem, mangler pasning. Karina vil nemlig blive hjemme og passe børn, selvom det betyder, at hun sætter sit studie som jordemor yderligere på pause.

-  Jeg skulle være startet her i september igen, så har jeg måttet søge orlov for, at vi kunne lave noget fælles pasning, siger hun.

 Fra hjemmet på Islands brygge er der kun tre kilometer til Frederiksberg, så hvis Nora kunne få en plads der, ville det være værd at overveje. 

Noras to mødre leder efter en familie, der vil lave fællespasning

- Det ville lette alle, hvis det blev en mulighed, og vi kunne få en plads der, siger Karina Vilhelmsen til TV 2 Lorry.

Borgerlige på Frederiksberg: En dårlig idé

Men hjælpen er endnu ikke sikker, for De Konservative på Frederiksberg synes ikke om idéen.

Pernille Høxbro fra de Konservative støtter ikke umiddelbart forslaget
Pernille Høxbro fra de Konservative støtter ikke umiddelbart forslaget
Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

- Umiddelbart er jeg er ikke sat verden for at drive daginstitutioner for københavske børn. Det må politikerne i København gøre, siger Pernille Høxbro, som sidder i Børneudvalget i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Også Liberal Alliance er imod.

Liberal Alliance er også imod forslaget
Liberal Alliance er også imod forslaget
Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

- Mit overordnede hensyn er at drive daginstitutionområdet så effektivt og økonomisk ansvarligt som muligt. Det mener jeg ikke, vi gør, hvis vi begynder at sælge ud af pladserne til Københavnerne, siger Laura Lindahl, Liberal Alliance, medlem af Børneudvalget på Frederiksberg. 

560 stillinger står til at ryge

Frederiksberg står til at skulle skære op til 560 stillinger på institutionerne. Pædagogerne selv er forsigtigt positive overfor forslaget.

- Hvis det er praktisk muligt, hvis der er københavnerbørn, der er interesserede i pladserne, og hvis økonomien er på plads i forslaget, så er vi villige til at se på alle forslag, der kan redde institutionerne på Frederiksberg, siger Mia Skou Jørgensen, som er næstformand i BUPL Hovedstaden til TV 2 Lorry.

Det er Radikale Venstre enig i.

- Som udgangspunkt så er det jo logik, at det vil være positivt, at når der er en kommune, der har et kæmpe problem med at mangle pladser til deres børn, og du omvendt har en kommune, der har ledige pladser, så kan der selvfølgelig være en postiv værdi for alle, siger Ruben Kidde som er medlem af Børneudvalget i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for de Radikale. 

Ikke et ultimativt nej

De Radikale vil nu have forslaget ind i de kommende budgetforhandlinger.

Kan du sige nu, at du ultimativt vil sige nej til det her?

- Jeg synes jo, det er en dårlig ide, men lad os nu se, når vi kommer videre frem. Vi lukker ikke tingene på nuværende tidspunkt, siger Pernille Høxbro, Konservative.

Sådan lyder det også fra LA.

- Jeg vil ikke udelukke noget, inden vi sætter os ved forhandlingsbordet. Men det er helt klart, at min og Liberal Alliances holdning er, at vi på Frederiksberg driver daginstitutioner for Frederiksbergs borgeres skyld - ikke for københavnerne, siger Laura Lindahl, LA. 

10 måneder gamle Nora skal passes hjemme af sin mor
10 måneder gamle Nora skal passes hjemme af sin mor
Foto: Jonatan Brask Onsberg/ TV 2 Lorry

Elisabeth Oddsdottir og Karina Vilhelmsens Facebook-opslag har givet én henvendelse - og om kort tid får Nora og hendes forældre besøg af en anden familie. Det betyder forhåbentlig at Nora får en ny ven, og at hendes mødre får et problem mindre.

-  Først og fremmest håber vi, det giver en løsning. Det er jo også sjov, at der er en anden tumlimng, der giver hende lidt modstand, siger Elisabet Oddsdottir til TV 2 Lorry.