Vred borgmester tordner mod Movia: ”Det er simpelthen ikke i orden”

Borgmesteren på Stevns, Anette Mortensen (V), raser mod Movia, der uden at informere kommunen har valgt at sænke hastigheden på Østbanen.

Det er en langt fra tilfreds borgmester på Stevns, der har modtaget nyheden om, at Lokaltog og Movia har valgt at nedsætte togenes hastighed på Østbanen på grund af slidte skinner.

Borgmester Anette Mortensen (V) er nemlig sur over, at hun og resten af Stevns Kommune helt intetanende fik overleveret nyheden i en pressemeddelelse fra Movia i starten af ugen.

- Jeg har respekt for, at Lokaltog og Movia vægter de rejsendes sikkerhed og en stabil togdrift højt. Til gengæld har jeg ikke ret meget respekt for den måde, denne proces er foregået på, siger Anette Mortensen.

quote Det er simpelt hen ikke i orden at modtage budskabet i en pressemeddelelse fra Movia

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns

Utilfredsheden bunder i, at Movia i mandags udsendte en pressemeddelelse, hvor der stod, at man i tæt dialog med Lokaltog har besluttet at sænke hastigheden fra 100 km/t. til 75 km/t. fra den 15. december. Det kommer konkret til at betyde færre afgange for stevnsborgerne, der også skal skifte tog undervejs, hvis man skal videre til Rødvig.

Ingen respekt for borgerne

Ændringen begrundes med, at skinnernes tilstand er værre end forventet, og at en nedsat hastighed er en forudsætning for at kunne opretholde en stabil togdrift i de kommende år.

- Det er simpelt hen ikke i orden at modtage budskabet i en pressemeddelelse fra Movia, og det må være rimeligt som minimum at forvente, at vi var blevet inviteret til et møde sammen med Faxe og Køge kommuner, hvor vi kunne have talt tingene igennem i ro og mag. Det er trods alt vores borgere, der bliver berørt af ændringerne, og det virker ikke som om, respekten for deres hverdag har været prioriteret højt i dette forløb, harcelerer borgmesteren.

- Jeg er også ret nysgerrig på, hvordan Lokaltog og Movia er kommet frem til, at det lige er stevnsborgerne, der skal skifte tog undervejs på rejsen. Det er uforståeligt, at det ikke kommer som et resultat af en dialog, hvor alle tre berørte kommuner kunne have givet deres besyv med, siger Anette Mortensen.

Skinne-ansvar ligger hos Region Sjælland

Ansvaret for skinnerne ligger hos Region Sjælland, og Lokaltog og Movias behov for at nedsætte togdriften skyldes, som nævnt, at skinnerne på strækningen er slidte, og ikke er løbende renoveret i det omfang, de burde.

Region Sjælland har – for hele regionen – et stort investeringsefterslæb, og har ikke de økonomiske ressourcer, der skal til for at skifte skinnerne både her og andre steder på Sjælland.

Derfor vil Region Sjælland intensivere arbejdet op imod regeringen, Folketingets partier, transportministeren og transportministeriet for at sikre den nødvendige togdrift for sjællænderne – herunder passagererne på Østbanen.

- Det bliver et arbejde, vi kommer til at følge tæt og gå meget aktivt ind i, for en velfungerende kollektiv trafik er afgørende for Stevns som pendlerkommune set i lyset af, at det heller ikke er let at komme til og fra kommunen i bil i myldretiden, siger Anette Mortensen.