Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

Vandet i flere søer i Folkeparken i Roskilde er blevet blågrønt og mælket. Nu har kommunens miljømedarbejdere fundet frem årsagen.

Borgere, der den sidste uges tid har begivet sig rundt i Folkeparken i Roskilde, har mødt lidt af et opsigtsvækkende syn.

Her fremstår vandet i fire ud af parkens fem søer nemlig mælket med et blågrønt skær.

Nu viser en undersøgelse, at det skyldes en bakterieopblomstring.

Det fortæller Jens Asger Andersen, der er specialkonsulent i Roskilde Kommune, til TV 2 Lorry.

- Undersøgelsen har vist, at det, der giver den mælkede farve, er en bakterieopblomstring, og at der samtidig er nogle grønne alger, men de er mindre dominerende.

- Bakterieopblomstringen stammer fra de næringsstoffer, som ligger i bunden af søerne. Det må være noget med temperaturen og iltforholdene, der sætter gang i den netop nu, siger han.

Foruden den mælkede farve, kan man i øjeblikket også opleve blå-grønne nuancer, som både skyldes grønne alger og refleksion fra omgivelsernes forårsfarver.

Formentlig ikke sundhedsskadelig

Hvilken type af bakterie, der er tale om, er man endnu ikke klar over, men det skal videre undersøgelser nu vise. Dog er man ret sikker på, at der ikke er tale om en sundhedsskadelig bakterie.

- Vi ved det ikke med 100 procents sikkerhed, men som det står i svaret fra undersøgelsen, så er det næsten sikkert, at det ikke er skadeligt.

- Men vi mangler en endelig artsbestemmelse af bakterien, før vi helt sikkert kan sige, at det ikke er sundhedsskadeligt for dyr og mennesker, siger Jens Asger Andersen.

Ifølge Jens Asger Andersen er det ikke første gang, at man oplever, at søerne i Folkeparken i Roskilde skifter farve.

- Når vi har set på det historisk og spurgt tidligere medarbejdere, så har vi fundet ud af, at det er noget, der er sket før. Det skyldes, at der ligger en stor næringspulje i søerne.

Slut med at fodre ænder

Netop den store næringspulje skyldes blandt andet, at folk ofte fordrer ænderne med brød i området.

Og det er noget, som Roskilde Kommune derfor vil forsøge at forhindre.

- Når man fodrer med brød, så er det en stor næringsbelastning til en sø. Derfor vil vi undgå, at folk fodrer med brød. Vi overvejer derfor at sætte nogle skilte op, som fortæller folk, at de ikke skal fordre ænderne med brød.

Derudover fortæller Jens Asger Andersen, at kommunen vil undersøge indholdet af næringsstoffer i det kildevand, som strømmer til søerne.

På den længere bane vil kommunen også se på, hvordan den kan oprense søerne og få fjernet den store næringsstofpulje, som ligger i søerne og derved få genskabt en god balance i søerne.