Kan ikke skaffe personale: Her må patienter vente på at blive opereret

Der mangler nu så mange narkosesygeplejersker på hospitalerne i hovedstaden, at hver tiende operationsleje er lukket ned. "Dybt bekymrende og en alvorlig situation," lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

Der er så stor mangel på anæstesisygeplejersker på hospitalerne i Region Hovedstaden, at flere patienter med ikke-akutte operationer må vente på at blive opereret. 

Ifølge tal fra Region Hovedstaden, som TV 2 Lorry har fået tilsendt, er der i regionen således 71 ubesatte fuldtidsstillinger som anæstesisygeplejerske.

Til sammenligning er der i regionen 426 besatte fuldtidsstillinger som anæstesisygeplejerske.

Det betyder, at 14,8 procent - eller næsten hver syvende stilling som anæstesisygeplejerske - er ubesat. Og det har konsekvenser.

Tallene fra Region Hovedstaden, som er opgjort medio maj 2022, viser, at visse hospitaler har måtte lukke op mod hvert fjerde operationsleje. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er operationsleje og anæstesisygeplejerske?

På Bispebjerg Hospital har de brug for 40 anæstesisygeplejersker – men 11 af stillingerne er fortsat ubesatte. 

- Det betyder, at vi skal gøre os rigtig umage med at prioritere det, som vi så kan. Og der opererer vi alle, som kommer ind og har brug for akut operation. Og alle kræftpatienter bliver opereret, siger vicedirektør på Bispebjerg Hospital, Marie-Helene Olsen.

quote Det betyder, at vi skal gøre os rigtig umage med at prioritere det, som vi så kan

Vicedirektør på Bispebjerg Hospital, Marie-Helene Olsen

Hospitalet har lukket ned for 20-25 procent af operationslejerne. Og ikke-akutte patienter må vente.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Se her, hvor mange operationslejer de enkelte hospitaler har lukket i maj 2022

Erik: Kedeligt at vente

En af de patienter, der ved, hvordan det er at vente på en operation er Poul Erik Witzel, der har slidgigt i sine knæ. 

- Det gør kraftstejleme ondt. Det er så slemt, at de gerne vil have dem skiftet, og det vil jeg også gerne.

Derfor blev Poul Erik Witzel første gang indkaldt til operation for halvandet år siden. Men det er ikke sket endnu

- Det er noget skidt. Det kedeligt at blive ved med at vente og vente, men jeg kan jo ikke bare sætte mig ned og græde over det.

I alt har han fået udsat eller aflyst operationen fem gange.

- Det påvirker mig jo, jeg har det ikke godt med det. Jeg kan ikke passe min have mere selv, og jeg har altid haft soveværelse på 1. sal, men der har jeg ikke været oppe i trekvart år.

Hård kritik

Kritikken af manglende hænder og de længere ventetider er hård fra både Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter.

- Det er dybt bekymrende og en alvorlig situation, som har direkte og tydelige konsekvenser for patienter i regionen, lyder det fra kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.

quote Det er dybt bekymrende og en alvorlig situation

Kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins

- Konsekvensen for mange patienter er, at deres sygdom udvikler sig. Patienter går med smerter og nedsat livskvalitet. De venter på operationen, og når den så bliver udsat igen, så har det altså stor betydning for deres mentale sundhed men også deres fysiske helbred, og derfor er det alvorligt, lyder det fra direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Marie-Helene Olsen, vicedirektør på Bispebjerg Hospital, hvordan kan det være i orden, at de skal vente? 

- Det er vi også rigtig kede af. Vi gør alt, hvad vi kan, for at give dem bedre tider, end det, vi først har været nødt til at give dem, siger Marie-Helene Olsen.

I Region Hovedstaden Susanne Due Kristensen (S) formand for Udvalg for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet. Hun oplyser, at Region Hovedstaden har planer om at øge uddannelseskapaciteten forbedre arbejdsforholdene for anæstesisygeplejerske.

I maj måned sagde du, at udvalget siden februar havde været i gang med at finde en plan, som skulle udfoldes til sommer. Det er jo nu?

- Vi har vedtaget en plan, og nu udfolder vi strategien. Nogle af de ting, vi kigger på, er vagtplanlægningen. Hvordan kan vi gøre den mere attraktiv? Vi vil gerne have, at Region Hovedstaden er en attraktiv arbejdsplads for alle, siger Susanne Due Kristensen. 

Men hvordan vil I skaffe flere sygeplejersker til de patienter, der venter lige nu?

- Der er ikke nogen nemme snuptagsløsninger i den her forbindelse. Det tager to år at uddanne en anæstesisygeplejerske, og vi har øget optaget af sygeplejersker til anæstesisygeplejerske-uddannelsen.

Så patienterne er nødt til at blive ved med at vente?

- Sammen med Danske Regioner, Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen kigger vi på at lave nogle mere komprimerede uddannelsesforløb. I Region Hovedstaden er vi rigtig dygtige til at lave simulationer, og det vil vi gerne have ind i uddannelsesforløbene for måske at få nogle uddannet hurtigere, siger Susanne Due Kristensen. 

I mellemtiden har Poul Erik Witzel fået en ny indkaldelse fra hospitalet til 23. september.

- Så håber vi, at det lykkes denne her gang. I hvert fald med det ene knæ, siger han.