Poul-Erik har nu ventet et år på sin knæoperation: - Jeg kan ingenting

Poul-Erik Witzel skulle egentlig have været opereret for et år siden. Men sygeplejerskestrejken og coronapandemien har skabt lange ventetider. En vanvittig situation, siger Gigtforeningen.

Soveværelset er flyttet fra første sal til stuen. Kommunen står for rengøringen, og familien må hjælpe til med alt det praktiske i hjemmet.

76-årige Poul-Erik Witzel fra Køge har nedslidte knæ, og for mere end et år siden blev det besluttet, at de skulle opereres. Operationen har han ikke set noget til. Til gengæld bliver hans tilstand værre og værre. 

- Jeg kan ingenting. Jeg synes ikke, det er i orden, at man bliver ved med at udskyde det. Det har virkelig berørt mig meget, siger Poul-Erik Witzel. 

Hvor pensionisten tidligere har været aktiv i haven og sat pris på at holde styr på de huslige pligter, må han nu bede om hjælp. 

- Det piner mig rigtig meget. Jeg kan ikke engang bære træpiller ind til at komme i ovnen. Det må jeg have sønnen til at gøre. Det er jo ikke særlig spændende at skulle blive afhængig af sine børn på den måde, siger han.

quote Det er helt uhørt. Det er en vanvittig situation

Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

Sygeplejerstrejke og coronapandemi

Det er de lange venteliste på sygehusene, der gør, at Poul-Erik Witzel må leve med så mange smerter, som han gør. Operationspuklen er opstået som konsekvens af den langvarige sygeplejestrejke og coronapandemien. 

Derfor er Poul-Erik Witzel langt fra den eneste, der lige nu har måtte vente længe på en operation.  

Poul-Erik Witzel har tidligere været ivrig efter at holde haven i hjemmet ved Køge. Nu kan han kun med megen besvær og ved hjælp af krykker bevæge sig rundt.
Poul-Erik Witzel har tidligere været ivrig efter at holde haven i hjemmet ved Køge. Nu kan han kun med megen besvær og ved hjælp af krykker bevæge sig rundt.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Lorry

- Det er helt uhørt. Det er en vanvittig situation, patienterne er i med den pukkel, der er, og de lange ventetider, siger Mette Bryde Lind, der er direktør i Gigtforeningen.

Ifølge hende kan det medføre alvorlige konsekvenser for patienterne, hvis man ikke får den rette behandling i tide.

- Når man først er visiteret til en operation, så er det jo fordi, man har brug for den. Det vil sige, at man har smerter, og man allerede der har et funktionstab, siger direktøren.

- Når det trækker ud og trækker ud, så ødelægges leddene mere og mere, og for mange betyder det, at man får et dårligt funktionsniveau. Men udover det udvikler mange også en depression, fordi man trækker sig fra sociale arrangementer, fordi man har for mange smerter, fortsætter hun. 

I 2020 var ventetiden på en knæoperation 11 uger. I maj 2022 var det ventetiden mere end fordoblet og nu oppe på 23 uger.
I 2020 var ventetiden på en knæoperation 11 uger. I maj 2022 var det ventetiden mere end fordoblet og nu oppe på 23 uger.
Foto: TV 2 Lorry

quote Jeg kan ingenting. Det har virkelig berørt mig meget

Poul-Erik Witzel

Skepsis om løfte

I 2020 skulle patienter i gennemsnit vente 11 uger på en knæoperation. I maj 2022 er det tal helt oppe på 23 uger. Det viser en rapport fra Sundhedsministeriet. 

På trods af det meddelte Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i juni til Jyllands-Posten, at regeringen har givet regionerne de fornødne midler til at komme i mål med at nedbringe ventetiden til et normalt niveau, og at han forventede, at regionerne ville holde deres aftale.

Men det er ikke et løfte, som Gigtforeningen giver meget for. 

- Det er nærmest komiske Ali, at man holder fast i, at puklen skal afvikles indenfor det her år. I virkeligheden bliver det værre og værre. Hvis man ikke snart gør noget radikalt anderledes, så vil der være rigtig mange mennesker, der kommer i klemme, fordi de ikke kan blive opereret, siger Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen.

Og her stemmer Venstres fungerende politiske ordfører, Morten Dahlin, i.

- Hvis sundhedsministeren stædigt holder fast i, at der ikke skal flere friske penge ind i systemet, så har vi meget svært ved at se, at hans løfte om, at ventetiderne skal være overstået ved nytår, kommer til at holde stik, siger han.

I dag skriver Sundhedsministeriet da også sådan her i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

- Der arbejdes på højtryk i regionerne for fortsat at øge aktiviteten og nå en overordnet normalisering af ventetiderne til udredning og behandling inden året er omme - dog med nogle områder, som først vil kunne være normaliseret i 2023.

Selv om Poul-Erik Witzel aktuelt er dårligt gående, drømmer han om en dag at kunne tilbagelægge camionen i det nordlige Spanien til fods.
Selv om Poul-Erik Witzel aktuelt er dårligt gående, drømmer han om en dag at kunne tilbagelægge camionen i det nordlige Spanien til fods.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Lorry

Håb om en bedre fremtid

Tilbage i Køge hos Poul-Erik Witzel er der ikke megen tiltro til det system, der skal få ham tilbage på benene. 

- Jeg tænker bare, at det politiske system ikke lever op til det, de burde. Det er det eneste, der er at sige til det. Det kan ikke nytte noget, at de sidder og lover behandlingsgaranti, når de ikke kan overholde det på nogen som helst måde, siger han. 

Alligevel kan han ikke lade være med at håbe på, at han på et tidspunkt får sin operation og dermed får det bedre.

Poul-Erik Witzel har nemlig en drøm, han skal have realiseret – og den involverer et sæt duelige knæ.

- Jeg skulle da gerne ned og gå Caminoen. Det min drøm at komme derned og gå i otte dage. Og det skal nok lykkes.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik