Datterens død satte Mads på en mission - fredag skal hans borgerforslag diskuteres i Folketinget

Mads Sebbelovs datter døde på venteliste til et nyt hjerte. Nu har han tvunget sig vej til politikernes ører.

Resultatet efter 1. behandling
Der var ikke flertal i Folketinget for at støtte borgerforslaget om organdonation med aktivt fravalg ved 1. behandlingen, da flere partier ønskede længere betænkningstid. 2. behandlingen er sat til oktober 2022.

Fredag klokken 10 har Mads Sebbelov fra Østerbro i København reserveret fem pladser på tilhørerrækkerne på Christiansborg. 

- De begynder først klokken 11, men jeg skal ikke risikere, at de flytter punktet højere op. Derfor kommer vi allerede klokken 10, lyder det stålsat. 

Vejen til landets politikere og Christiansborg har været brolagt med forhindringer og modstand, men nu er det lykkedes Mads Sebbelov nærmest at tiltvinge sig adgang til landets magthavere med sin sag om organdonation. 

- Jeg er både sorgfuld og stolt over, at sagen nu får den opmærksomhed, den fortjener. En opmærksomhed, der har været underprioriteret igennem alt for mange år, siger Mads Sebbelov til TV 2 Lorry. 

Forud for fredagens behandling på Christiansborg ligger en lang kamp for at få ændret organdonationsloven i Danmark. 

Som det er i dag, skal man aktivt melde sig om organdonor, og det valg er der fortsat få danskere, der forholder sig til. Faktisk har 74 procent af alle danskere over 15 år endnu ikke registeret sig i organdonorregisteret. 

Det betyder, at ventelisterne til et nyt organ er meget lange. For en del patienter er listerne også for lange. 

quote Måske kunne min datter, og mange andre, have været reddet - hvis loven havde været et aktivt fravalg til organdonation.

Mads Sebbelov

Det var blandt andet tilfældet med Mads Sebbelovs datter, Josephine, der ventede på et nyt hjerte. 

Kun 15 år blev Josephine. Hun døde den 21. april 2020, før hendes liv for alvor var begyndt. 

"Måske kunne min datter og mange andre have været reddet - hvis loven havde været et aktivt fravalg til organdonation fra det fyldte 18. år i Danmark," skrev Mads Sebbelov i en kronik hos TV 2 Lorry i marts i år. 

Og en lovændring er netop, hvad han kæmper for. Og har kæmpet for siden den aprildag i 2020. 

Men det har vist sig at være svært at få ministre og politikere i tale,  når det handler om organdonationsloven. 

Ej heller det første borgerforslag, som Mads Sebbelov igangsatte, fik de nødvendige 50.000 underskrifter, før det kunne lande til behandling på Christiansborg. 

Men vedholdenhed lønner sig ofte, og da Mads Sebbelov forsøgte sig med endnu et borgerforslag tidligere i år, rundede det de adgangsgivende 50.000 underskrifter. 

Og derfor skal landets politikere fredag drøfte en ændring af organdonationsloven. 

- Jeg er forsigtig optimist. Mine forventninger er, at der denne gang bliver gjort noget. Noget, som kan gøre en forskel. 

Politikerne tror det handler om tvang

En anden, som kommer til at følge førstebehandlingen af lovforslaget, er Lasse Heidelbach. Han er stifter og administrerende direktør i landsorganisationen 'Organdonation - Ja tak'. 

I 2019 lykkedes det organisationen at komme igennem med et borgerforslag, der også havde det mål at ændre organdonationsloven til et aktivt tilvalg. 

Men på Christiansborg blev forslaget nedstemt. 

quote Men når det kommer til organdonation, er vi næsten et uland.

Lasse Heidelbach, Organdonation - Ja tak

- Jeg håber, det kommer til at gå godt. Men jeg har min bange anelser. I de sidste seks måneder har vi forsøgt at holde møder med alle partierne for at fortælle dem om vores sag og model. Men mange af partierne er ikke vendt tilbage til os, forklarer Lasse Heidelbach til TV 2 Lorry. 

Blandt andet har 'Organdonation - Ja tak' ikke fået hul igennem til SF og Socialdemokratiet. 

- Og det er ikke godt. For vi ved, at når vi faktisk kommer i tale med politikerne, så skifter de mening. Vores borgerforslag faldt i 2019, fordi politikerne troede, at der var tale om tvang, og at borgerne mistede deres selvbestemmelse. Men sådan er det slet ikke. Man kan altid melde sig fra, man skal bare gøre det aktivt. 

(Artiklen fortsætter under videoen)

En far kæmper for at ændre reglerne for organdonation, efter at hans egen datter ventede forægves på et nyt hjerte. Politikere på Christiansborg er uenige.

24 lande i Europa har allerede ændret deres lovgivning i forbindelse med organdonation, sådan at man automatisk er organdonor, og at man kan fravælge det til en hver tid. 

- Og så står Danmark tilbage og nægter at lytte. Det er nærmest en fadæse. Vi bryster os af at være et forgangsland på så mange områder. Men når det kommer til organdonation, er vi næsten et uland, siger Lasse Heidelbach. 

Hans 9-årige datter Esther fik en ny lever som 2-årig efter et hård kræftforløb. Men ikke alle er så heldige som hende. Og derfor fortsætter kampen. Også hvis politikerne endnu engang skulle vende det døve øre til argumenterne. 

Det er både Mads Sebbelov og Lasse Heidelbach enige om. 

- Jeg håber på en lovændring denne gang, men ligegyldigt hvad får vi skabt en opmærksomhed for sagen. Og det er godt for sagen. Og nu er det lykkedes mig at få et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter andenbehandlingen af borgerforslaget. Og det er vigtigt, slår Mads Sebbelov fast. 

quote Hvis det bliver endnu et nej, er det næste vi overvejer, er at lave et borgerforslag om en folkeafstemning.

Lasse Heidelbach, Organdonation - Ja tak

Udover de to behandlinger af lovforslaget på Christiansborg, er der 7. juni også et dialogmøde for politikerne. 

- Det er på min datter, Josephines, 18 års fødselsdag. Det er jeg personligt meget stolt af. Det er nærmest historisk, at politikerne skal diskutere en så vigtig lovændring, på den dag min datter ville være blevet myndig. 

Begge fædre frygter endnu et politisk nej i kampen for aktivt fravalg, og derfor er overvejelserne om næste skridt også i gang. 

- Hvis det bliver endnu et nej, er det næste, vi overvejer, at lave et borgerforslag om en folkeafstemning. Vi ved fra flere meningsmålinger, at op til 86 procent af danskerne støtter organdonation, og derfor vil vi tage sagen i egen hånd nu. Det er vi slet ikke bange for, siger Lasse Heidelbach. 

Man kan følge førstebehandlingen af borgerforslaget på Folketingets TV på linket her. Det er fredag fra klokken 11. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik