Overlæger i opråb: - Vi kan ikke nå at behandle patienter

Overlægeforeningens medlemmer har oplevet et stigende pres de seneste uger og er bekymret for, at det vil fortsætte, siger formand Susanne Wammen.

På tirsdag er restriktioner fortid, og covid-19 vil ikke længere være en samfundskritisk sygdom. Igen.

Genåbningen kan dog betyde et uoverskueligt pres på sygehusene, hvis der kommer markant flere sygemeldinger. I værste fald risikerer sygehusene kun at kunne opretholde akutte behandlinger. Det siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen, der er overlæge på Rigshospitalet.

- Forhåbentlig er det kun i en kortere periode, indtil smittekurven knækker, men indtil da må fokus være på de mest syge patienter. Vi må ikke ende i en situation, hvor vi ikke har ressourcer til at behandle akut og kritisk syge patienter, siger hun.

Selvom Omikron-varianten har fjernet presset på intensivafdelingerne, så er der stadig høj samfundssmitte - også blandt sygehuspersonale. Derfor er landets overlæger bekymret for sygehusenes kapacitet.

Det viser en undersøgelse lavet af Overlægeforeningen på vegne af TV 2.

Ud af 135 adspurgte overlæger svarer knap fire ud af fem, at de er under ekstraordinært højt pres i januar grundet sygdom blandt de ansatte.

Samtidig svarer tre ud af fire, at de frygter for deres afdelings kapacitet, hvis ikke smittetallene falder inden foråret.

Der har ikke været fuld bemanding på sygehusene i måneder nu grundet sygdom blandt ansatte, siger Susanne Wammen, og det betyder flere aflysninger.

- Hvis du nu brækker benet og har åbent brud, så skal du nok blive opereret. Men lad os sige, du har et korsbånd, der bliver revet over, så kan det godt være, du må klare dig med en skinne de næste tre måneder.

Ked af politikernes løfter

Et stort emne på sygehusene lige nu er behandlingsgarantien, som blev genindført sidste uge.

Den betyder, at patienter har ret til behandling på privathospital, hvis de ikke kan få behandling i det offentlige sundhedsvæsen inden for 30 dage.

I øjeblikket er det majoriteten, der ikke kan få tilbudt behandling inden for tidsfristen, og sygehusene sender derfor mange videre til privathospitalerne.

Det er dog langt fra alle, der kan sendes videre, forklarer Susanne Wammen. For højtspecialiserede operationer skal udføres i sygehusvæsenet.

- Jeg er ked af, at man fra politisk hold siger, at man genindfører behandlingsgarantien, og at man nu kan blive behandlet, siger overlægen.

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan en enkelt afdeling på Hvidovre Hospital i øjeblikket aflyser 16 højtspecialiserede operationer hver uge grundet sygdom. Nogle får aflyst deres operationer flere gange.

Og det billede er gældende over hele landet, siger overlægernes formand.

- Det må være forfærdeligt for patienten. Hvis de har familie eller er i arbejdsalderen, så er det jo ikke et spørgsmål om den enkelte person, for det påvirker også deres omgivelser.

Hun tilføjer, at hvis man som tidligere nævnt har et revet korsbånd, der ikke kan behandles, kan det få alvorlige konsekvenser for eksempelvis håndværkeren.

Tusindvis af læger smittet i januar

Over hele landet er hobetal af danskere blevet syge med covid-19, siden Omikron-varianten begyndte at brede sig som ringe i vandet.

De stigende smittetal har både skabt begejstring og bekymring, fordi de på den ene side kan give Danmark flokimmunitet og på den anden side presser samfundsnødvendige erhverv.

Det afspejles også på hospitalerne, hvor læger ringer og melder sig syge oftere og oftere.

Mens der fra epidemiens begyndelse frem til den sidste uge i 2021 var registreret 2889 smittetilfælde blandt hospitalslægerne, er yderligere 2653 blevet smittet på blot fire uger. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

- Vi er langt fra at have været smittet alle sammen. Den her udvikling bliver ikke brudt af, at vi genåbner. Jeg hilser velkommen, at samfundet åbner, men der vil gå noget tid, før vi har nok personale på arbejde, siger Susanne Wammen.

I alt har 5542 hospitalslæger været smittet. Sidste uge alene testede 1141 hospitalslæger positive for coronavirus.

Sygehusene kan i de kommende uger derfor blive nødt til at prioritere patienter med akutte sygdomme og skader, fordi der ikke er det nødvendige personale, siger Susanne Wammen.

- Det er et problem, at vi står med daglige sygemeldinger. Selvom isolationstiden er sat ned, så er en medarbejder stadig ude af drift, når de er syge, og det kan mærkes.

Sygehusenes pukkel er stor

De mange udskudte operationer og andre behandlinger har skabt en pukkel i sundhedsvæsenet, som vil tage længe at få udmøntet, siger Danske Regioners formand Stephanie Lose (V).

Hun mener ikke, at problemet med sygehusenes kapacitet bliver bedre af, at færre bliver indlagt med coronavirus, så snart pandemien har toppet. Det sagde hun onsdag til TV 2.

- Det tager desværre længere tid at opbygge den ekstra kapacitet, det kræver, end det gør at opbygge en pukkel, lød det fra Stephanie Lohse.

Hun så gerne, at al kapaciteten i det private sundhedsvæsen aktiveres, og at sundhedsvæsnet får øget fokus på rekruttering og fastholdelse i den kommende tid.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svarede onsdag aften i tv-programmet Lippert på TV 2 NEWS på, om regeringen har en plan, der sørger for, at danskerne ikke sidder fast på lange ventelister for at få operationer.

- Det er sammen med vores regioner - vi vil bruge både det offentlige og private kapacitet og måned for måned sikre, at vi kommer tilbage til normalen.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik