Kommune vil bruge gift til at bekæmpe uønsket plante – i strid med egen politik

Lyngby-Taarbæk Kommune vedtog for 23 år siden, at man ikke ville bruge sprøjtemidler til plantebekæmpelse. Nu skal der gøres en undtagelse. Modstander frygter glidebane.

En urt fra det fjerne østen er blevet omdrejningspunktet for en politisk strid i Lyngby-Taarbæk Kommune.

For fundet af to mindre bestande af den invasive art Japansk Pileurt langs Lyngby Omfartsvej har nemlig fået et flertal i kommunalbestyrelsen til at anbefale, at kommunen bryder med deres egen politik.

Således har et snævert flertal med kommunalbestyrelsens konservative politikere samt to løsgængere stemt for, at der skal bruges pesticider til at få bugt med planten.

Kommunen bryster sig ellers af at være tilmeldt initiativet Giftfri Haver, som indebærer, at der ikke anvendes pesticider på de kommunale arealer, mens en aftale indgået for 23 år siden pålægger kommunen at begrænse anvendelsen mest muligt.

Mekanisk bekæmpelse duer ikke, mener Konservative

Men nu skal der altså bruges glyfosat, som tidligere er blevet markedsført under navnet roundup.

Det til trods for, at forvaltningen har oplyst politikerne, at pileurten kan bekæmpes mekanisk og uden brug af sprøjtemidler – dog ikke nær så effektivt og billigt som ved brug af glyfosat.

- Det mekaniske duer ikke i det her tilfælde. Det skal være pesticider. Det, man skal tænke på, er, at er der bare fem centimeter tilbage i jorden af en Japansk Pileurt, så kommer den igen og igen, siger Richard Sandbæk (K), der er næstformand i Teknik- og Miljøudvalget.

Sigurd Agersnap (tv) fra SF og Richard Sandbæk (th) fra Konservative er uenige om, hvorvidt der skal bruges gift til at bekæmpe pileurten.
Sigurd Agersnap (tv) fra SF og Richard Sandbæk (th) fra Konservative er uenige om, hvorvidt der skal bruges gift til at bekæmpe pileurten.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry

Bør stå på mål for principper om at være giftfri

Beslutningen blev vedtaget med 12 stemmer for – heraf 10 stemmer fra De Konservative, mens de til sammen ni medlemmer fra Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten stemte imod.

Flertallets beslutning om at genindføre gift afføder skarp kritik fra den kommunale opposition.

- Det er lettere og billigere at bruge gift, men det har altså nogle miljømæssige konsekvenser. Så er jeg med på, at der kan være undtagelser. Men jeg synes, at man som kommune skal stå på mål for nogle principper om, at vi er giftfri, og det har vi været i 23 år, siger Sigurd Agersnap (SF), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Pileurten er konstateret flere steder langs Lyngby Omfartsvej.
Pileurten er konstateret flere steder langs Lyngby Omfartsvej.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry

Kan udgøre en sikkerhedsrisiko

Sikkert er det dog, at planten skal bekæmpes så hurtigt som muligt. For pileurtens kan ødelægge vejen og udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko.

Gartner Rune Kjærgaard Lange fra Geografisk Have forklarer, at det især er under overfladen, pileurtens rødder især kan gøre skade på en vejkonstruktion.

- Det er problematikken, ikke blot i Danmark, men også i mange andre lande, at planten kan ødelægge beton og asfalt og derfor og derfor dur det simpelthen ikke at have den i forbindelse med et byggeri, siger han.

Glidebane eller pragmatisme

Prisen for at komme af med Japansk Pileurt er meget forskellig alt efter, hvilken metode man bruger. Forvaltningen i Lyngby-Taarbæk Kommune har beregnet udgiften ved at bruge roundup mod den uønskede plante til 150.000 kroner.

Mekanisk bekæmpelse vil derimod koster op mod 1,6 millioner kroner.

Selv om den giftfri løsning er langt dyrere, så er den at foretrække, mener det røde mindretal.

- Jeg tror det er en glidebane til mere gift og det svækker helt sikkert vores argumenter overfor grundejere både virksomheder og private med at de skal lade være med at bruge gift og jeg tror også at kommunen kan komme lettere til at gøre det i fremtiden, siger Sigurd Agersnap (SF).

De Konservative mener dog, at der skal være plads til at bryde med et dogme, hvis det kan forsvares med økonomisk snusfornuft.

- Vi er enige i, at man ikke skal bruge gift i hele kommunen, og det vil vi også fortsætte med at holde fast i. Men det skal også være muligt som kommunalpolitiker at anvende en vis pragmatisme i, hvordan vi bruger borgernes skattekroner, lyder det fra Richard Sandbæk (K).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik