Helt ny hverdag: Her jagter man nu corona-mutationer

I kampen mod coronapandemien er det nu ved at blive et centralt punkt at holde øje med de frygtede mutationer af virus.

Mens smittetallene i Danmark over de sidste ti dage har været faldende, holder myndighederne et meget vågent øje med forekomsten af virusmutationer.

For de anses for at være mere smitsomme end den coronavirus, der nu i knap et år har lammet store dele af landet. Og hvis mutationerne for alvor begynder at slå igennem, så kan det føre til stigende smittetal. 

DTU's Center for Diagnostik er et af de steder, jagten på mutationerne foregår.

quote Det er vigtigt for os, at der er partnere, som DTU, der kan afhjælpe det pres sundhedsvæsenet oplever i denne tid, så vi kan fokusere kræfterne på at få bekæmpet coronavirus i alle dens varianter.

Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden, Socialdemokratiet

DTU har netop indgået en aftale med Danske Regioners Kriseledelse om, at DTU skal undersøge de positive prøver, som universitetet i forvejen selv analyserer, for at undersøge dem for mutationer.

Sekventering hedder processen, når forskerne skal fortælle, hvilken coronavariant der er tale om.

Flere mutationer i omløb

Det er blandt andet den britiske mutation, B117, centeret holder øje med. Dertil kommer nu også den såkaldte sydafrikanske mutation, der i fagsprog går under navnet B1351.

Den er fundet i få tilfælde her i Danmark. Endelig er der også fokus på en brasiliansk mutation, P1, der foreløbigt er konstateret på Færøerne.

- Aftalen omfatter sekventering af positive prøver fra DTU's egen pipeline (prøver fra Ålborg Hospital, Slagelse og Region Hovedstaden), samt fra Region Hovedstadens egne laboratorier. I første omgang er kapacitetsbehovet vurderet til 400 daglige positive prøver - men vi har mulighed for at skalere op, fortæller udviklingschef Helene Larsen fra Center for Diagnostik i en pressemeddelelse.

Centeret overtager dermed opgaver fra sygehuslaboratorier, der har haft travlt med sekventeringen. Det gælder for eksempel Rigshospitalet.

- Det er vigtigt for os, at der er partnere, som DTU, der kan afhjælpe det pres sundhedsvæsenet oplever i denne tid, så vi kan fokusere kræfterne på at få bekæmpet coronavirus i alle dens varianter. Derfor er vi glade for, at DTU har budt ind på opgaven, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Kræver flere ressourcer

DTU's Center for Diagnostik har omlagt en stor del af deres arbejde til udelukkende at fokusere på covid-19-prøver. Og kort efter årsskiftet rundede centeret i alt 800.000 analyserede prøver. Nu kommer altså sekventeringen oveni.

DTU oplyser, at de har udviklet en hurtig og billig procedure til sekventering af virus-varianterne, som er delt med hospitalerne og Statens Serum Institut.

Prøvesvarene fra DTU's sekventering indgår allerede nu som et direkte led i smitteopsporing og inddæmning af smitten med nye, mere smitsomme varianter. Det er dog en opgave, der kræver ressourcer.

- Vi skalerer nu op på udstyr og mandskab og dermed laboratoriefaciliteter, så vi kan håndtere denne opgave også. Det kræver stram koordinering at sikre en kort svartid på udmelding af coronavarianter, et svar som skal foreligge hurtigst muligt efter det positive prøvesvar for covid-19, siger Helene Larsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik