Sådan skiftede regionen farve - et parti "slået ihjel" mens "ret interessant" tendens nu viser sig

Man siger, at landspolitiske tendenser slår halvt igennem ved kommunalvalg. Men hvordan er det egentlig gået partierne i vores sendeområde ved dette års kommunalvalg?

Det er dagen derpå efter kommunal- og regionsrådsvalget, og det er tid til at samle op på gårsdagens begivenheder og nattens forhandlinger.

I denne artikel kigger TV 2 Lorry, sammen med vores valgekspert Robert Klemmensen nærmere, på, hvilke partier der har opnået størst fremgang ved kommunalvalget og dermed kan lade sig kåre som vindere.

Men ingen vindere uden tabere, og derfor tager vi også et kig på, hvilke partier der havde en hård aften.

Med en stigning på ikke mindre end 1200 procent, så må Nye Borgerlige siges at have haft den største procentvise fremgang. 

Men bag tallet gemmer sig historien om et parti, der kun havde et enkelt mandat med sig fra forrige valg. Derfor ville enhver fremgang skille sig markant ud.

quote De må jo nærmest slå Dansk Folkeparti ihjel

Robert Klemmensen, valgforsker og professor i statskundskab, Syddansk Universitet

Men med en fremgang på 12 mandater, så er Nye Borgerlige det parti, der har fået den tredje-største fremgang, når man kigger på antallet af mandater.

- Nye Borgerliges fremgang er interessant, fordi den kommer på baggrund af Dansk Folkepartis (DF) tilbagegang, vurderer Robert Klemmensen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, og fortsætter:

- De må jo nærmest slå DF ihjel. Og det er en besked om, at Nye Borgerlige er i stand til at flytte nogle af DF’s vælgere, 

Træk i pilen for at se, hvordan kommunerne i sendeområdet har skiftet farve...

Konservative er valgets vinder

Den største fremgang i antallet af nye mandater rundt om i byrådene i Lorryland skal findes hos Konservative. 

De har oplevet en massiv fremgang på landsplan og med 62 nye mandater i vores sendeområde, så er det en stigning på ikke mindre end 60 procent.

- Der er ikke så meget andet at sige end, at selvom de taber Frederiksberg, så er det svært at holde armene nede. Det kræver noget anstrengelse at bevare pessimismen i det parti, siger Robert Klemmensen. 

I mange af hovedstadskommunerne - herunder både Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Herlev - er partiet gået markant frem.

Faktisk skal vi, i følge Martin Vinæs Larsen, der er valgekspert, ph.D. og lektor på Statskundskab ved Aarhus Universitet, helt tilbage til 80'erne, hvis vi skal genkalde os sidst, Konservative var så populære blandt vælgerne.

Konservative er da også lykkedes med at vriste borgmesterkæder såvel som stemmer ud af hænderne på to Venstre-borgmestre i henholdsvis Rudersdal og Dragør.

Også SF har oplevet en mandatfremgang på 50 procent. De er gået fra 44 mandater til 66 rundt om i Lorryland. Det er en spring på 22 mandater.

- Der er et eller andet der tyder på, at der i vores region har været en polarisering. De her yderpartier har klaret sig godt, og det er ret interessant, lyder det fra Robert Klemmensen.

Storbyfænomener

Enhedslisten fik et kanonvalg i København, men den samlede fremgang i vores sendeområde er til at overse.

quote Jeg synes, det er sundt nok for demokratiet, at der opstår de her lokale lister

Robert Klemmensen, valgforsker og professor i statskundskab, Syddansk Universitet

Selvom de kan notere sig ni mandater mere end i 2017, så er knap halvdelen af dem udelukkende kommet i København. Den samlede fremgang lander på 18 procent, hvilket er lige under Radikale Venstres fremgang på 22 procent.

- Det interessante ved Enhedslisten er, at det er et storbyfænomen. Det er København og Frederiksberg. Her har de fået syv af ni nye mandater.

Enhedslisten overgås også af de lokale lister, når man samler dem sammen i en potpourri. Faktisk havde de lokale lister et godt valg med en fremgang på 35 procent. 

- Sådan en som mig er jo glad for det af den grund, at vi har lokaldemokrati for at lokale spørgsmål skal kunne tages op. Så er jeg med på, at meget af det, de tager op, er parti-fnidder. For eksempel i Ishøj hvor Ole Bjørstorp danner Ishøjlisten, fordi han vil være borgmester, fortæller Robert Klemmensen og uddyber:

- Der er et dobbeltsignal i de lokale lister. Der lægger en eller anden proteststemme i det. Men jeg synes, det er sundt nok for demokratiet.

Kigger vi mod valgets tabere, så finder vi et parti, der nu kun eksistere i København. I hvert fald i vores sendeområde. 

Alternativet er gået hele 75 procent tilbage - fra otte til to mandater. Liberal Alliance risikerer også snart at være en sag blot i Lorryland, efter de er gået fra 11 til fem mandater.

- Det er et katastrofevalg for dem begge. Det er der, hvor det er ved at være lukketid. Der er ikke så meget mere at sige om det. Selvfølgelig har de en chance for at komme tilbage, men det bliver svært, vurderer Robert Klemmensen.

Valgets største tabere

De seks mandater, som Alternativet og Liberal Alliance har mistet, overgås dog med længder af Socialdemokratiet, der har mistet ikke mindre end 43 mandater. Det er det højeste antal af alle partier, og hvis vi tager Konservative ud af ligningen, har de mistet flere mandater end nogle af den andre partier har vundet.

quote Jeg er overrasket over, at Socialdemokratiet går så meget tilbage

Robert Klemmensen, valgforsker og professor i statskundskab, Syddansk Universitet

Heldigvis for dem så har de masser at give af og procentvis er det kun en tilbagegang på 16 procent. Dermed overgår Venstre Socialdemokratiet med deres tilbagegang på 18 procent af deres hidtidige mandater.

- Forskellen mellem dem er blevet mindsket. De der to procentpoint er nærmest en tilfældighed. Jeg er overrasket over, at Socialdemokratiet går så meget tilbage. Der, hvor vi ser, det har konsekvenser, er, at de mister deres absolutte flertal i Rødovre, siger Robert Klemmensen og fortsætter:

- Der er nogle af dynamikkerne rundt omkring i kommunalbestyrelserne hvor Socialdemokratiet skal vende sig til at forhandle mere, end de har skullet tidligere. Især i Rødovre må det ramme dem på selvforståelsen. Nu skal de til at spørge pænt.

Martin Vinæs Larsen mener, at Socialdemokratiet længe har fokuseret på provinsen fremfor hovedstadsområdet - selvom Mette Frederiksen (S) tidligere har benægtet, at det skulle være tilfældet.

Valgets helt store taber på dog siges at være Dansk Folkeparti, der mere end halverer deres mandater i TV 2 Lorrys sendeområde. Fra 57 mandater i 2017 til 22 mandater i 2021, så viser DF's katastrofekurs på landsplan sig også ude i kommunerne.

- Det er en katastrofetur, de er på. Tulle (Kristian Thulesen Dahl, red.) har været ude og sige, at nu er alt åbent - også hans formandskab. Det er andet valg, han taber. Det er eddermame kritisk, vurderer Robert Klemmensen og uddyber:

- DF prøver at finde lys i mørket. Men der er noget, der tyder på, at alt lys er ved at blive slukket. Jeg kan godt forstå, hvis de er halvt desperate. Andre store partier har som regel en bund for, hvor langt de kan komme ned, når det går skidt. Men det ligner det ikke, at Dansk Folkeparti har.

_