'Joy-effekten' udeblev - men borgmesteren kunne alligevel ånde lettet op

Et tæt valg mellem rød og blå blok resulterede i en intens forhandlingsrunde, hvor alt kom i spil. Men nu har Roskilde fundet sin borgmester. Og han hedder stadig Tomas Breddam (S).

Der blev talt om "power" i Roskilde Kommune på valgaftenen. Henholdsvis Pape-power og Joy-power.

De Konservative fik et strålende valg og tilskrev "pape-power" en del af æren med henvisning til at Det Konservative Folkeparti på landsplan er gået frem i meningsmålingerne og at deres partiformand, Søren Pape, scorer toppoint i troværdighed.

De Konservative gik således fra tre til fem mandater  og tilførte blå blok fornyet styrke.

Omvendt skulle det vise sig at Socialdemokratiet mistede deres "Joy-power" med henvisning til at den tidligere og ekstremt populære borgmester i kommunen; Joy Mogensen, forlod borgmesterposten i 2019 og tog knap 15.000 personlige stemmer med sig.

Ny borgmester

Efter flere timers intense forhandlinger endte Socialdemokratiets Tomas Breddam med at gøre krav på borgmesterposten her i landets 14. største kommune.

I løbet af aftenen så det sandsynligt ud, at borgmesterkæden ligeså godt kunne lande i blå blok som i rød. Og i tilfælde af at blokkene ellers holdt fast i deres formationer så det ud til, at Radikale Venstre blive tungen på vægtskålen med spidskandidat Jeppe Trolle som kongemager.

Sådan blev det dog ikke.

For selvom de blå partier var tæt på at sikre et blåt flertal, kunne de i sidste ende ikke blive enige med De Radikale om, hvem der skulle besidde borgmesterposten.

DF havde i mellemtiden talt med Socialdemokratiet, og her blev de resten af natten. Derfor blev det borgerlige byråd en blindgyde. Og siden blev der indgået en konstituering uden om De Radikale.

Dermed har Socialdemokratiet, men vigtigere endnu Tomas Breddam bevist, at han kan føre partiet videre, selv uden Joy Mogensens evne til at trække stemmer.