Øldåser og bildæk lå på havbunden - historisk antal frivillige gav en hånd med

Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling sluttede denne weekend med rekord mange lokale affaldsindsamlinger blandt andet i Magretheholmens Havn, hvor dykkere gav en hjælpende hånd.

Hele ugen har Danmarks Naturfredningsforening samlet skrald ind med hjælp fra skoler og foreninger landet rundt.

Afslutningen på affaldsindsamlingen kulminerede denne forgangne weekend, hvor 2.200 lokale affaldsindsamlinger blev afholdt på landsplan. Heraf var 663 af indsamlingerne her i Lorryland.

De lokale indsamlinger er arrangeret af private borgere, foreninger, virksomheder - og det er det hidtil største antal indsamlinger, der er blevet meldt nogensinde, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

quote Vi har før fundet dåser, plastikposer, festivalstole, cykelhjul og endda minibuddhaer - alt muligt mærkeligt. Det er kun fantasien, der sætter grænser

Fridykker hos Københavns Fridykkerklub

Et af de steder, folk brugte deres søndag på at samle skrald, var ved Magretheholms Havn i København, hvor dykkere og fridykkere afsøgte havbunden for affald.

Jeppe Petersen er fridykker hos Københavns Fridykkerklub og er søndag trukket i dykkertøjet. Han har før været ude og finde skrald under havets overflade:

- Vi har før fundet dåser, plastikposer, festivalstole, cykelhjul og endda minibuddhaer - alt muligt mærkeligt. Det er kun fantasien, der sætter grænser, siger han til TV 2 Lorry.

Jeppe Petersen er fridykker, og samlede søndag eftermiddag skrald op af havet ved Magretheholms Havn i København
Jeppe Petersen er fridykker, og samlede søndag eftermiddag skrald op af havet ved Magretheholms Havn i København
Foto: Henry Michelsen - TV 2 Lorry

Stor lokal opbakning

Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, er  begejstret over årets indsamling:

- Det har været helt fantastisk, der har været en overvældende tilslutning til indsamlingen. Alene her i weekenden har vi mere end 2000 arrangerementer rundt i hele landet. Så danskerne har i den grad sagt ja tak til at være med til at gøre vores skønne natur endnu skønnere, siger han til TV 2 Lorry.

Dykkerne fandt mange mærkværdige skraldeobjekter på havets bund
Dykkerne fandt mange mærkværdige skraldeobjekter på havets bund
Foto: Henry Michelsen - TV 2 Lorry

I følge ham kan den store opbakning skyldes, at flere har været ude i naturen under Corona:

- Folk har været gode til at se skrald i naturen og samle det op. Og generelt er det jo sådan, at folk, der bruger naturen meget, er mere tilbøjelige til at passe på den, siger han.

Under hele indsamlingen har frivillige hjulpet til til fods, på cykel og i vandet ved brug af kajakker, kanoer og dykkere.

Også skolerne har hjulpet til med handske og skraldepose. I hverdagene deltog 42.250 børn fra skoler og daginstitutioner i Lorryland. I hele landet deltog 143.000 børn ved indsamlingen.

Der var især mange dåser at finde under vandets overflade.
Der var især mange dåser at finde under vandets overflade.
Foto: Henry Michelsen - TV 2 Lorry

Fokus på take-away affald

Dette år har Danmarks Naturfredningsforening fokus på take-away emballager, der bliver smidt i naturen. Under Corona har folk brugt mere tid i naturen, samtidigt med at take-away branchen er vokset. Derfor forventer Danmarks Naturfredningsforening ekstra meget affald i form af burgerpapirer, kaffekopper og andet engangsemballage.

- Udover at vi laver en forårsrengøring i naturen, håber vi også, at vi kan være med til at flytte holdninger. Det handler om, at det ikke er i orden lige at smide en dåse og droppe et stykke plastik. Vi skal alle sammen være med til at passe på naturen, siger Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Ved sidste års affaldsindsamling blev der fundet 53.000 kilo affald – heraf 3.300 mundbind.

Hvor meget skrald de indsamler i år, bliver først udregnet i slutningen af april, når alt skrald er indsamlet og registreret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik