- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Sangeren og musikeren Jørgen Olsen har gennem mange år været modstander af den selvbestaltede bådeby Fredens Havn, der er skudt op nær hans hjem.

I et havnebassin bag Operahuset i København ligger en slags flydende mini-Christiania, hvor en gruppe hjemløse har slået sig ned i klynger af gamle, skrotmodne både og dannet deres eget fællesskab.

Den autonome bådeby, som beboerne selv har døbt Fredens Havn, er imidlertid en torn i øjet hos mange af de landfaste naboer på havneøen Holmen.

En af dem er sanger og musiker Jørgen Olsen, der i de seneste otte år har protesteret mod bådebeboelsen.

 Det er simpelthen den værste øjebæ og noget forbandet svineri. Jeg er meget vred over, at man lægger sådan nogle "en-kroners-både" ind i et naturskønt område og sviner miljøet til. Mange af bådene er jo sunket til bunds som vrag, siger Jørgen Olsen til TV 2.

I torsdagens afsnit af TV 2s dokumentarserie 'Slaget om Fredens Havn', der følger bådfolkets kamp for at bevare deres flydende fristad, tog nogle af beboerne ind og demonstrerede foran Jørgen Olsens lejlighed.

quote Jeg kunne hurtigt komme til at fremstå som den velhavende idiot, der vil jage nogle stakler væk.

Jørgen Olsen, sanger og musiker

Mens de spillede 'Smuk som et stjerneskud' for fuld udblæsning, truede stodderkongen "Storken" i en megafon med, at de ville komme og sove i kvarteret, hvis de tvinges væk fra Fredens Havn.

På det tidspunkt befandt den 71-årige tidligere grandprixvinder sig i sin lejlighed. Men han ønskede ikke at stå frem. Han havde sagt nej tak til at medvirke i dokumentarserien.

- Jeg kunne hurtigt komme til at fremstå som den velhavende idiot, der vil jage nogle stakler væk. Men det er ikke det, jeg vil. Jeg vil gerne have, at København skal hjælpe dem med at flytte ind i noget bedre, siger han.

Men de vil jo helst bo i Fredens Havn, hvor de har skabt et velfungerende fællesskab. Ifølge hjemløseenheden er der heller ikke boliger nok til dem alle?

- Jeg har hørt det modsatte. Den tidligere overborgmester Frank Jensen lovede dem tag over hovedet. Så det skal de nok få nu, hvor der er en socialdemokratisk borgmester, mener Jørgen Olsen.

Fra smuk til svineri

Jørgen Olsen har boet i lejligheden på Holmen siden 2000 – samme år som han vandt Eurovisionen som den ene halvdel af popduoen Brødrene Olsen.

Han har derfor kendskab til, hvordan havnebassinet Erdkehlgraven så ud, før de første både i den omstridte pirathavn lagde til i 2006.

Sådan så Erdkehlgraven ud i 2006, før de første både kastede anker og anlagde Fredens Havn. Ifølge Jørgen Olsen var der dengang mere fugleliv og en fyldigere sivskov langs bredden.
Sådan så Erdkehlgraven ud i 2006, før de første både kastede anker og anlagde Fredens Havn. Ifølge Jørgen Olsen var der dengang mere fugleliv og en fyldigere sivskov langs bredden.
Foto: TV 2

- Da vi flyttede herud, var der meget mere idyllisk, og der var fyldt med fugleliv og flotte siv. Det er nu blevet ødelagt i den ende af havnen, hvor Fredens Havn ligger. Det er klart, at når der er så mange mennesker, skidt og møg, så forstyrrer det fuglene, siger han.

Men du har jo ikke selv udsigt til Fredens Havn derfra, hvor du bor. Hvordan kan det så genere dig?

- Jeg er generet af det svineri, de laver i vandet. Fækalier og whatever. Og de sunkne både lækker jo olie og væsker, når saltvandet tærer dem. Det går ud over naturen og miljøet.

Hvor meget generer det dig, at beboerne i Fredens Havn ikke betaler noget for at bo der?

- Jeg synes, det er helt vanvittigt. For mig at se skulle de betale noget, men det kan de jo ikke. Så det er os alle sammen, der betaler til deres ophold der, lyder det indigneret fra  sangeren.

Her ses Erdkehlgraven i 2016, efter at Fredens Havn har eksisteret i ti år.
Her ses Erdkehlgraven i 2016, efter at Fredens Havn har eksisteret i ti år.
Foto: TV 2

Overgreb på demokratiet

Når Jørgen Olsen har valgt at gå ind i slaget om Fredens Havn, er det imidlertid ikke kun på grund af den lokale problemstilling, men også fordi der efter hans mening er noget større på spil.

Han mener nemlig, at der er tale om et overgreb på selve demokratiet, når Fredens Havn kan få lov til at blive liggende i årevis, på trods af at den er dømt ulovlig.

- Vi er alle lige for loven, uanset om man hedder Jørgen Hattemager eller Kong Karl. Hvis jeg vil bygge et hus, så skal jeg have tilladelse af kommunen. Ellers kommer der nogen og siger: "Jamen, du må sgu rive det ned igen, for det vil vi ikke have", siger han.

En gruppe hjemløse, socialt udsatte og boligløse studerende har i bådfristaden Fredens Havn skabt deres eget samfund, hvor de støtter hinanden gennem fællesskabet.
En gruppe hjemløse, socialt udsatte og boligløse studerende har i bådfristaden Fredens Havn skabt deres eget samfund, hvor de støtter hinanden gennem fællesskabet.
Foto: TV 2


Ifølge Jørgen Olsen er det derfor grotesk, at myndighederne ikke for længst har grebet ind over for den ulovlige bådeby.

- Beboerne i Fredens Havn har fået mange advarsler og er flere gange blevet påbudt at fjerne deres både. Men de har ikke gjort noget som helst. Vi risikerer, at deres anarkistiske adfærd ender med at danne præcedens, så alle andre også bare kan slå sig ned, hvor de har lyst, for eksempel i en campingvogn i Dyrehaven, siger han.

Rydning sat på pause

Siden Kystdirektoratet i 2015 kendte Fredens Havn ulovlig, har Jørgen Olsen og et par andre beboere på Holmen ført an i kampen for at få bådfristaden ryddet.

Da myndighederne ikke greb ind, tog Jørgen Olsen i 2018 kontakt til den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for at sætte politisk skub i sagen.

Efter nogle høringer lykkedes det staten og Københavns Kommune i fællesskab at skaffe i alt 26 millioner kroner til en rydning af havnen, som blev sat i gang i april 2020. I første omgang gjaldt det de sunkne vrag, som lå på bunden af vandgraven.

I sommeren 2020 gik Københavns Kommune i gang med at rydde de sunkne vrag i Fredens Havn.
I sommeren 2020 gik Københavns Kommune i gang med at rydde de sunkne vrag i Fredens Havn.
Foto: TV 2


Da byretten i august 2020 også kendte bådfristaden ulovlig, blev fartøjsejerne endnu en gang stævnet til at fjerne deres både og anlæg fra vandgraven. Da dette ikke skete, blev beboerne idømt dagbøder, indtil de har rømmet havnen.

Men fem af fartøjsejerne valgte at anke sagen, og dermed blev den resterende del af rydningen sat på pause, indtil der falder en afgørelse i landsretten.

Frygter endnu en udsættelse

For øjeblikket venter de stridende parter på, at ankesagen behandles i Østre Landsret 27. og 28. april.

Jørgen Olsen håber, at landsretten vil stadfæste byrettens dom, så bådfolket igen taber sagen og endelig tvinges til at forlade området.

Men han frygter samtidig, at bådebyens beboere atter vil anke afgørelsen, og at det dermed vil føre til endnu en udsættelse af rydningen.

- De stopper jo ikke. Så jeg kan forestille mig, at de vil gå videre til højesteret eller måske endda menneskerettighedsdomstolen i Haag, siger Jørgen Olsen og tilføjer:

- I stedet for at anke skulle de hellere lette anker.

Her ses nogle af bådklyngerne fra luften. Mange af beboerne har valgt at forlade Fredens Havn efter byretsdommen i 2020, og der er nu omkring 15 både tilbage
Her ses nogle af bådklyngerne fra luften. Mange af beboerne har valgt at forlade Fredens Havn efter byretsdommen i 2020, og der er nu omkring 15 både tilbage
Foto: TV 2

Hvis beboerne i Fredens Havn alligevel fortsætter med at opholde sig i havnen, overvejer Jørgen Olsen at lave sin egen protest:

- Jeg kunne godt finde på at lave en happening: Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have og bosatte mig der? Så skulle du se reaktionen. Der ville ikke gå fem minutter, før jeg fik besked på at fjerne dem igen.

Talsmanden for 'Fredens Havn', Esben Banke, har tidligere afvist, at den ulovlige bådeby sviner miljøet til.

- Vi er jo heller ikke interesserede i, at der ligger miljøskadelige vrag i vandet. Derfor finansierede vi selv en større oprydning i 2016, hvor vi med hjælp fra miljøskibet Selma fik fjernet 30 ton affald fra havnen og tømt olietanke på de vrag, der var for store til at løfte op, har han tidligere oplyst til TV 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik