Michaels kollega faldt om: Ringede 1-1-2 og blev bedt om at filme

Fra januar bliver ordning med videoopkald til 1-1-2 permanent. 

Et ganske særligt videoopkald var med til at redde Jan Trabergs liv. 

Da den 59-årige vicevært faldt om - ramt af hjertestop - en augustdag i sommer, ilede kollegaen Michael Pedersen til. Den snarrådige ejendomsmester i et boligselskab ringede straks 1-1-2 for at få hjælp. 

Medarbejderen fra Region Hovedstadens vagtcentral bad i den anden ende Michael Pedersen fra Nivå om at tilgå et særligt videoopkald. Det gjorde det muligt for Michael Pedersen at filme den livløse kollega, ligesom medarbejderen ved vagtcentralen kunne fortælle, hvordan ejendomsmesteren skulle fortsætte den livreddende hjertemassage på kollegaen. 

Michael Pedersen sætter i dag pris på den afgørende hjælp på den skelsættende dag.

- Det er super smart og meget betryggende, at der kommer et sæt ekstra øjne på, når du skal give hjertemassage. Det giver ro til at trykke rigtigt på brystet og følge 1-1-2 personalets anvisninger, siger Michael Pedersen i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

Sådan fungerer videoopkald ved 1-1-2 i Region Hovedstaden

Kan forbedre livreddende førstehjælp

Fra nytår vil borgere, der - ligesom Michael Pedersen - står over for at skulle give livreddende førstehjælp, i nogle tilfælde blive bedt om at tale med 1-1-2-personalet gennem et videoopkald. 

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse. 

Videoen bliver brugt af personalet til blandt andet at vurdere patienten og vejlede til førstehjælp, oplyser forsker og speciallæge Gitte Linderoth fra Akutberedskabet, der står bag indførelse af videoopkald.

- Videoopkald kan potentielt forbedre livreddende førstehjælp ved hjertestop eller bedre afklare en bevidstløs og kritisk syg borgers tilstand, siger Gitte Linderoth. 

Videoopkald ved 1-1-2

En stor forbedring

Videoopkald bliver også brugt til at vurdere ulykkens omfang eller vurdere uforklarlig akut sygdom hos børn, oplyser forskeren.

- Nu kan det sundhedsfaglige personale ved 1-1-2 for første gang direkte se, hvordan den syge eller tilskadekomnes tilstand er. Det er i mine øjne en stor forbedring af akuthjælpen til den enkelte borger, siger Gitte Linderoth.

Projektet med videoopkald har som forsøg været i gang i flere år, men det er først fra januar 2020, at det bliver gjort til en fast del af 1-1-2-opkald til Region Hovedstadens Vagtcentral. 

Ville ikke have overlevet

Jan Trabjerg, der kæmpede for livet i august, glæder sig også over de nye muligheder for videoopkald. 

- Jeg er virkelig heldig at være her i dag, for jeg ville sikkert ikke have overlevet hjertestop, hvis ikke jeg havde fået hjertemassage. Og det er rigtigt godt og trygt, at man nu kan få vejledning ved hjælp af direkte video, siger Jan Traberg. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

20190304-100858-7-1920x1279we

Politi beder offentligheden om hjælp i søgning efter 43-årig: ”Vi har ikke flere steder at lede”

ballerup 112 brand testcenter

To mænd fængslet for brandattentat mod testcenter

Cyklist dræbt i højresvingsulykke på Vesterbro.

46-årig kvinde dræbt i højresvingsulykke

politistation kastrup

Får du betjente som nabo? Her skal seks nye nærpolitistationer ligge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere