Her planlægges der grusgrave: Se om de ligger i dit område

Region Hovedstaden er i gang med at udarbejde en ny råstofplan, og det betyder, at ti kommuner i Lorryland har fået reserveret arealer til nye grusgrave - se hvor længere nede i artiklen.

02:49

Byens beboere er bange for fremtidige planer omen grusgrav

I hele ti kommuner i TV 2 Lorrys område står en stribe områder til at risikere at skulle forvandles til grusgrave.

Det er Region Hovedstaden, der har udpeget og reserveret en række arealer til nye graveområder, som i fremtiden kan benyttes til indvinding af råstoffer som sand, grus og ler til 12 års forbrug i regionen, hvis private lodsejere ønsker det.

Det sker på baggrund af Region Hovedstadens råstofplan, som skal være klar til næste sommer, hvor politikerne skal vedtage den nye plan.

Derudover planlægger regionen også at udpege nye interesseområder, som regionen ønsker at undersøge nærmere, for at af- eller bekræfte om der er erhvervsmæssige interessante råstoffer.

Her kan der komme grusgrave

De ti kommuner, hvor Region Hovedstaden har reserveret områder til gravearbejde:

Allerød
Egedal
Fredensborg
Frederikssund
Furesø
Gribskov
Halsnæs
Helsingør
Hillerød
Høje-Taastrup

 

Se kort fra områderne nederst i artiklen.

"Stavnsbundet så længe jeg lever"

Et af de reserverede arealer ligger klods op af den lille by Bregnerød i Furesø, og her er borgerne dybt bekymrede for udsigten til at blive nabo til en stor grusgrav.

- Det vil med sikkerhed betyde, at al fraflytning og tilflytning stopper, og udviklingen af Bregnerød går i stå. Jeg synes jo, at der må være andre områder, som er mere egnede, hvor man ikke påvirker så mange husstande og familier med at grave så tæt på deres ejendomme, siger Lars Hovgaard, der bor i Bregnerød og ejer noget af det jord, som regionen vil undersøge for råstoffer.

- Helt personligt, så tænker jeg, at jeg bliver stavnsbundet. Det er ikke det værste sted at være stavnsbundet, men de tidslinjer, der ligger i sådan et grusgravsprojekt, vil betyde, at jeg ikke vil kunne flytte herfra i den tid, jeg lever, siger Lars Hovgaard til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet

Lars Hovgaard bor i Bregnerød, og han er - som mange andre borgere i området - bekymret for, hvad det får af konsekvenser, hvis der kommer en grusgrav på eller i nærheden af hans ejendom. Foto: TV 2 Lorry

Region Hovedstaden erkender fejl

Der er meget fredet natur ved Bregnerød, og derfor havde beboere i området ikke regnet med, at netop deres nabolag overhovedet var en mulighed for en fremtidig grusgrav.

Samtidig oplever flere berørte beboere, at de slet ikke var informeret om projektet før meget sent.

I Region Hovedstaden erkender man, at der er begået en fejl i forhold til at informere berørte borgere. En teknisk fejl er skyld i, at flere borgere, også i Egedal Kommune, ikke har fået besked om blandt andet høringsfristen.

- Det er vi superærgerlige over. Lige så snart vi fandt ud af, at der var en række borgere, som ikke var hørt, sendte vi selvfølgelig partshøringsbrevene ud og forlængede høringsfristen, så borgerne får deres lovpligtige fire uger til at fremsende deres høringssvar, siger Mette Simonsen, projektleder for Region Hovedstadens Råstofplan 2020.

Fristen for det oprindelige høringssvar udløber 6. juni, men det er nu rykket til 14. juni for de berørte borgere.

Kort over de berørte områder

Herunder kan du se landkort med de arealer, der er lagt op til at blive reserveret af Region Hovedstaden i ti kommuner.

Sådan læser du kortene.

”Graveområder” = områder, hvor man har fundet relevante råstoffer, og lodsejere kan derfor søge om, at der bliver udvundet råstoffer.

 

”Interesseområder” = områder, hvor det skal undersøges, om der er relevante råstoffer, som lodsejere kan søge om bliver udvundet.

Allerød Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Stålhøjgård.

Se mere her: 

Egedal Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Søsum og forslag til udvidelse af eksisterende graveområde L2 Ledøje Vest

Se mere her: 

Fredensborg Kommune. Forslag til nyt interesseområde ved Lille Toelt og Store Fælled.

Se mere her: 

Frederikssund Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Græse Bakkeby, Bonderup, Grønlien, Rørbæk, Krogstrup, Onsved og Landerslev Vest samt forslag til udvidelse af eksisterende graveområde ved D4 Lyngerup.

Se mere her: 

Furesø Kommune. Forslag til nyt interesseområde i Bregnerød.

Se mere her: 

Gribskov Kommune: Forslag til nyt graveområde i Dronningmølle, forslag til udvidelse af graveområde B2 Ammendrup og forslag til nyt interesseområde ved Laugø.

Se mere her: 

Halsnæs Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Ølsted.

Se mere her: 

Helsingør Kommune. Forslag til udvidelse af graveområde A1 Bøtterup og forslag til nyt interesseområde ved Horserød.

Se mere her: 

Hillerød Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Skævinge og forslag til nyt interesseområde ved Uvelse.

Se mere her: 

Høje-Taastrup Kommune. Forslag til udvidelse af graveområde J5 Hedeland.\t

Se mere her: 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik