Efter flere års forfald: Her er de nye planer for ikonisk akvarium

De sidste otte år har det tidligere Danmarks Akvarium ligget øde hen, men nu skal det omdannes til et stort kulturhus.

Engang var Danmarks Akvarium i Charlottenlund et prægtigt syn, hvor fisk i alle afskygninger svømmede rundt i det blå vand.

Men siden akvariet lukkede i 2012, er det tidligere udflugtsmål langsomt blevet overtaget af slyngplanter og efterveerne fra en række teenagefester, og derfor ser bygningerne langt fra ud, som de gjorde engang. 

Men det skal der nu laves om på.

Køberne af akvariet har indhentet en byggetilladelse, og derfor skal det gamle fiskeparadis omdannes til et offentligt multi-kulturhus med fitness, restauranter, musik og kunst på 4.300 kvadratmeter.

Det kan være svært at se, at der engang har svømmet fisk rundt i akvariet her.  
Det kan være svært at se, at der engang har svømmet fisk rundt i akvariet her.  

Planerne har været længe undervejs

Siden fiskene fra Danmarks Akvarium blev flyttet over til Den Blå Planet på Amager, har man diskuteret, hvad bygningerne skulle bruges til. 

Muligheden for at lave ungdomsboliger har tidligere været fremme, og da den bevaringsværdige ejendom i 2014 blev købt af udviklingsfirmaet NPV A/S, var der oprindeligt planer om at bygge et strandhotel.

Men efter en række år er køberne nu blevet enige med Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen om, at arkitekt Gjerløv-Knudsens funkis-bygning fra 1939 altså skal blive til et kulturhus, der skal hedde "Akvariet".

Sådan så indgangen ud engang ved Danmarks Akvarium i Charlottenlund, der blev nedlagt i 2012. Billedet her er fra 1990.
Sådan så indgangen ud engang ved Danmarks Akvarium i Charlottenlund, der blev nedlagt i 2012. Billedet her er fra 1990.
Foto: Morten Dueholm - Ritzau Scanpix

I flere år har NPV A/S i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter arbejdet på den transformation, der skal give de historiske rammer på den fredede grund nyt liv.

- Vi glæder os i den grad over, at der nu er grønt lys til transformationen, og at det er lykkes at fastholde det gamle akvarium som en kulturbærende bygning. Vi har fra starten haft en vision om, at det smukke hus skulle have nyt liv som et samlingspunkt, der kan skabe værdi i lokalområdet, siger Jens Schaumann, adm. direktør i NPV A/S.

I det område, hvor der før var saltvandsbassin, bliver der et unikt fitness- og wellnesscenter. Og hvor der tidligere var cafeteria og museumsbutik, bliver der nu to restauranter med skovudsigt. Derudover bliver der plads til et kulturområde med mulighed for kunstudstillinger og koncerter, ligesom der også kommer lydstudier til kreative unge. 

Vil bevare historisk udtryk

Arkitekt Torsten Stephensen, der er partner hos Wilhelm Lauritzens Arkitekter, som har til opgave at nyfortolke og klargøre den ikoniske bygning, mener, at den er et stykke kulturhistorie, som er vigtig at holde fast i.

- Det drejer sig om en historisk bygning, som er en meget fin repræsentant for modernismen, som var kendetegnet for arkitekturen i 30'erne og 40'erne i Danmark. Jeg synes, det er vigtigt at bevare et stykke kultur og forbedre det i virkeligheden, siger Torsten Stephensen til TV 2 Lorry.

Sådan kommer det nye multi-kulturhus til at se ud set udefra.
Sådan kommer det nye multi-kulturhus til at se ud set udefra.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

For mange danskere er den hvide hovedbygning ikonisk, og det udtryk har arkitekterne ønsket at bevare.

Se forskellen på ruinerne af det gamle akvarium og det nye kulturhus her. Du kan rykke frem og tilbage i billedet ved at hive i den grønne firkant:

Efter
Akvariet
Før
marioPhoto 1

- Det er derfor vigtigt for os, at det er en bygning, der henvender sig til den brede befolkning. Det har det jo altid gjort, også dengang det var et akvarium. Der var det jo folk fra både fra København, men så sandelig også resten af Danmark, som tog herud, siger Torsten Stephensen.

Det offentlige multi-kulturhus forventes at åbne i slutningen af 2021.

Flere planter har indtaget det gamle akvarium.
Flere planter har indtaget det gamle akvarium.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik