Boligportal efter fusk: Sæt indskuddet på en lukket konto

Direktøren for boligportalen Findroommates foreslår, at indskud for lejeboliger bliver sat ind på en lukket konto. Det skal forebygge svindel.

En lukket konto for depositum til lejeboliger, som først kan tilgås efter lejemålet er fraflyttet, kan være med til at forebygge udlejningssvindel.

Det mener direktør for boligportal, efter TV 2 Lorry de seneste uger har kunnet afdække, at det pressede boligmarked betyder, at mange svindlere forsøger at snyde boligsøgende.

Internettet gør det let for svindlerne at lokke flere intresserede købere til og udnytte deres ofte desperate situation.

Den mest almindelige form for svindel er, at udlejer løber med depositummet. TV 2 Lorry har fortalt, at både ægteparret Thomas og Ida Viborg og den kinesiske forsker Ding Zhao har oplevet netop det.

Nu forslår direktøren for en af boligportalerne, Findroommate.dk, at der laves en ordning, så indskuddet går ind på en lukket konto, i stedet for at lejeren skal betale det til udlejeren med det samme.

- I Tyskland arbejder de med en model, hvor hverken udlejer eller lejer har adgang til pengene før lejemålet er fraflyttet. Det forhindrer den slags svindel, siger Findroommates' direktør, Kristian Matthes til TV 2 Lorry.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er positiv overfor ideen.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man fastfryser indskuddet, så vil udlejer ikke kunne bruge pengene til noget, før lejemålet er ophørt. Det vil sige, at vi kan komme de her sager til livs. Det vil også forhindre sager ligesom dem TV 2 Lorry har kunnet afdække, siger Peter Skaarup, Dansk Folkeparti og fortsætter:

- Så jeg synes, det er et godt forslag, vi bliver nødt til at se mere på. For vi skal sætte hårdt ind overfor dem, der snyder uskylidige mennesker.

Peter Skaarup, DF, er positiv overfor branchens forslag
Peter Skaarup, DF, er positiv overfor branchens forslag
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Socialdemokratiet er heller ikke afvisende:

- Jeg synes det lyder som et godt forslag, men jeg vil gerne se konsekvenserne af det først. Det er vigtigt at der ikke kommer mere bureaukrati, siger boligordfører Kaare Dybvad fra Socialdemokratiet.

Også Kaare Dybvad, Socialdemokratiet, tager godt imod ideen om at sætte indskud in på lukkede konti
Også Kaare Dybvad, Socialdemokratiet, tager godt imod ideen om at sætte indskud in på lukkede konti
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

I de to boligsager, TV 2 lorry har afdækket, har udlejerne brugt portalerne Findroommate.dk og Lejebolig.dk. Begge portaler gør allerede meget ud af at opdage mulige svindlere.

Hos Lejebolig.dk er Navid Maschoufi særlig dedikeret til opgaven. Han tjekker udlejere på en række parametre, som han har udviklet i sine otte år i jobbet.

Han vil dog ikke vil afsløre, hvad det præcis er, han kontrollerer. Den viden kan nemlig være en hjælp for eventuelle svindlere.

De svindlere, der giver ham de største udfordringer, er dem, der opfører sig mest som de lovlydige.

- De sværeste svindlere at fange er dem, nogen der godt kan virke oprigtige, siger han til TV 2 Lorry.

Navid Maschoufi arbejder til daglig med at afsløre boligsvindlere
Navid Maschoufi arbejder til daglig med at afsløre boligsvindlere
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Lejebolig.dks direktør, Michael Eggert, vil nu tage initiativ til, at der bliver skabt en bracheorganisation, for boligportaler.

- Efter den her sag er opstået, vil jeg tage initiativ til at se på, om vi kan organisere branchen på en bedre måde. Både så vi kan dele erfaringer for at undgå svindel. Men også for at sikre, at alle spillere på markedet lever efter de samme spilleregler, siger han til TV 2 Lorry.

Lejebolig.dks direktør forslår også, at der indføres en særlig indskudsforsikring for lejere
Lejebolig.dks direktør forslår også, at der indføres en særlig indskudsforsikring for lejere
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Han så også gerne, at der blev skabt en forsikringsordning, der siker lejernes indskud, hvis de har handlet i god tro og overholdt alle de forholdsregler man skal, når man lejer.

- I situationer som de omtalte her, hvor lejerne har gjort, hvad de kan for at sikre sig, kan en forsikring være relevant. I sagerne her har de jo være ude og se lejemået, og de har styr på kontrakten og så videre. I de sager kunne det være en ide at se på, om man vil kunne lave en forsiking, så lejerens indkud er sikret, hvis de kommer i en situation, hvor man bliver franarret det, siger han til TV 2 Lorry.

Socialdemokraternes boligordfører er klar til at smøge ærmerne op. 

- Det her problem, det skal vi have løst. Det er ikke i orden, at der er så mange unge mennesker, for eksempel fra udlandet, der bliver snydt for ret store beløb, siger Kaare Dybvad, Socialdemkratiet til TV 2 Lorry.

Dansk Folkeparti så gerne at straffene for boligsnyd blev skærpet.

- Hvis jeg kigger på de domme, der er faldet, så er de typisk betingede. Det vil sige, at man ikke ryger i fængsel og ikke får en klækklig bøde. Jeg mener, at man skal have det redskab, at man skal kunne give fængsel i de alvorlige sager, og det er jo nogle af dem, TV 2 Lorry har omtalt, siger Peter Skaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti.

Han agter nu at tage sagen op i retsudvalget og rejse sagen for de relevante ministre.

Uanset hvad går problemet ikke væk af sig selv.

- Svindlerne er blevet meget bedre til det. De har udviklet sig, teknoloigen har udviklet sig, og vi skal bare følge med, siger Navid Maschoufi.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik