Boligsøgende ægtepar snydt for 40.000 kroner

Thomas og Ida Viborg blev forleden offer for en formodet boligsvindler. Nu forsøger de at advare andre.

Drømmen om en ny lejebolig blev mandag forvandlet til et mareridt for ægteparret Thomas og Ida Viborg.

Her havde de glædet sig til at overtage en lejelejlighed på Tårnvej i Rødovre. Men da de dukkede op på adressen for at få overdraget nøglerne, var udlejeren som sunket i jorden.

Forinden havde ægteparret både underskrevet en lejekontrakt og lånt 40.000 kroner til et indskud, som de havde overført til udlejeren. Nu står parret med en opsagt lejlighed i Vanløse, de skal fraflytte inden på lørdag. Og samtidig aner de ikke, om de nogensinde får deres penge igen.

Men det er de tilsyneladende ikke ene om.

- Da vi kommer ud på adressen, bliver der ikke lukket op. Vi møder så tre rumænske fyre, som står med den samme lejekontrakt, og som også har indbetalt 40.000, fortæller Thomas Viborg til TV 2 Lorry.

Senere dukkede også en bulgarsk fyr op, som havde underskrevet den samme lejekontrakt og overført penge til udlejeren. Ægteparret forsøgte derfor straks at ringe til udlejeren. Men han svarede ikke.

- Her går det for alvor op for os, hvad det er, der er sket, fortæller Thomas Viborg.  

Det unge ægtepar anede på intet tidspunkt uråd om svindlen.
Det unge ægtepar anede på intet tidspunkt uråd om svindlen.
Foto: Privatfoto

Der er nu gået tre dage, og udlejeren har stadig ikke givet lyd fra sig. Thomas og Ida Viborg har derfor politianmeldt manden og været en tur forbi Rødovre Kommune for at få annulleret flytningen.

Kommunen har i den forbindelse oplyst dem, at manden har optrådt under sit rigtige navn og er  registreret som lejer på den pågældende adresse, men står til at skulle fraflytte lejemålet den første december.

Det tyder dog på, at manden allerede er flyttet og har taget parrets penge med sig.

- Vi er blevet kontaktet af folk gennem Facebook, der fortæller os, at de har set ham flytte allerede i fredags, siger Thomas Viborg.

En ud af en række svindelsager

TV 2 Lorry har været i kontakt med Københavns Vestegns Politi, som oplyser, at de som udgangspunkt ikke kommenterer på politianmeldelser imod konkrete personer, da det er omfattet af tavshedspligt.

Men i en mail udtaler politikommissær Lars Krogsgaard, leder af Københavns Vestegns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet, følgende: 

- Vi efterforsker lige nu en række sager om boligsvindel, hvor modus er som beskrevet af TV2 Lorry.

Tidligere på ugen kunne TV 2 Lorry fortælle om en lignende sag fra Nordsjælland, hvor flere personer var blevet stillet et lejemål i udsigt, men endte med at blive snydt for deres indskud af udlejeren.

Nordsjællands Politi fortalte i den forbindelse, at de i øjeblikket efterforsker 25 anmeldelser om boligsvindel, og at udlejeren går igen i mange af sagerne.

- Det vidner om en kynisk og uacceptabel tilgang til tingene. At sætte andre folk i sådan nogle økonomiske dilemmaer, det kan vi ikke acceptere, sagde Michael Gaml, politikommisær ved Nordsjælllands Politi, til TV 2 Lorry.

Selvom det i Thomas og Ida Viborgs tilfælde drejer sig om en anden formodet boligsvindler, så er der alligevel en række fællestræk i forhold til fremgangsmetoden i sagerne fra Nordsjælland.

Virkede som en flink ung mand

Parret kom i kontakt med udlejeren på nettet via en online boligportal – i det her tilfælde lejebolig.dk. – hvorefter de var til fremvisning, og senere hen skrev under på en lejekontrakt og overførte et indskud som aftalt. På intet tidspunkt anede de uråd, da de følte, at tingene forløb helt efter bogen.

- Da vi mødte ham til fremvisningen, virkede han som en flink ung mand, der havde godt styr på sine ting. Han fortalte, at han havde to lejligheder i indre København og nogle virksomheder rundt om på Sjælland. Han sagde, at han skulle flytte, fordi han havde fået arbejde i Schweiz de næste to år, fortæller Thomas Viborg. 

TV 2 Lorry er bekendt med mandens navn, og vi har forgæves forsøgt at komme i kontakt med ham via det telefonnummer, han gav ægteparret. Ifølge CVR-registeret har han tidligere været ejer og medeejer af en række virksomheder i hovedstadsområdet, som ikke længere eksisterer.  

Thomas og Ida Viborg delte i mandags et opslag på Facebook, hvor de fortæller om deres oplevelse og forsøger at komme i kontakt med andre personer, der også er blevet snydt af den samme udlejer.

Foreløbig har mere end 1000 personer delt opslaget, og flere har henvendt sig til parret - blandt andet med oplysninger om, at manden er blevet set flytte allerede i fredags. 

- Vi prøver at få historien frem, for vi er bange for, at han har snydt rigtig mange mennesker. Vi er forargede over, at han kan have så meget is i maven, siger Thomas Viborg, der har en formodning om, at manden måske kan være flyttet til Tyrkiet.

- Vi ved, at han har tyrkiske rødder, så det er nærliggende at tro, at han kan være flyttet derned, siger han.

LLO får mange henvendelser fra unge

Hos Lejernes LO får man stribevis af henvendelser fra unge, der bliver snydt på boligmarkedet. Typisk benytter svindlerne benytter sig af internettet, og spørger man lederen af LLO i Birkerød, Birte Vestergaard, så har hun et klart bud på, hvorfor de unge boligsøgende bliver snydt.

- Alle ved, at der er boligmangel. Det er simpelthen for nemt at lave sådan en annonce. Fristelsen er for stor, sagde Birte Vestergaard forleden til TV 2 Lorry.

Direktør for boligportal: "En sjælden sag" 

Michael Eggert, der er direktør hos udlejningsportalen lejebolig.dk, som ægteparret Thomas og Ida Viborg benyttede sig af, fortæller, at han er bekendt med sagen, og at lejebolig.dk efterfølgende har blokeret udlejerens udlejningsprofil.

- Jeg har ikke kendskab til, om der er andre sager med ham her. Men jeg vil sige, at det er en speciel sag, fordi lejemålet findes, og udlejeren også findes, men at han så alligevel er stukket af med deres indskud, siger Michael Eggert.

Han fortæller, at man på lejebolig.dk i øjeblikket har 8.000 ledige lejemål på landsplan, og at man løbende oplever, at der er personer, der forsøger at misbruge hjemmesiden til at begå svindel - typisk gennem falske lejeannoncer.

- Men vi har en række kriterier og kontrolfunktioner, der gør, at svindlerne bliver fanget i opløbet, siger Michael Eggert.

En meget tom følelse 

Michael Eggert har selv nærstuderet annonceinformationerne og korrespondancen mellem udlejeren i Thomas og Ida Viborg. I hans optik er sagen yderst sjælden.

- Jeg har svært ved at se, hvordan alarmklokkerne skulle kunne have ringet. Typisk vil man opleve, at de her svindlere vil komme med falske informationer, så de kan dække deres spor. Men det kan man på ingen måde sige, at ham her udlejeren har gjort. For han har rent faktisk forsøgt at fremleje denne her lejlighed, siger Michael Eggert.

Tilbage står ægteparret med det, som Thomas Viborg selv beskriver som en "meget tom følelse".  

- Det er et enormt tillidsbrud, og det er jo med til at gøre, at man får svært ved at stole på andre mennesker. Selvom vi er ret pressede lige nu, er der andre, der er dårligere stillede end os. Derfor håber vi også, at vores historie kan være med til at undgå, at der er andre, der bliver udsat for det samme, siger Thomas Viborg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik