Lattergas i kiosker: Så let kan unge købe patronerne

Tidligere kunne lattergaspatroner kun købes i køkkenbutikker eller via internettet. Men nu er helt almindelige kiosker også begyndt at sælge dem.

Mange har nok også lagt mærke til, at det flyder med de brugte patroner på gader og stræder, men hvor nemt er det egentligt for unge at købe lattergassen? 

TV 2 Lorrys stikprøve afslører, at patronerne, der i stort omfang bruges som rusmiddel blandt unge, let kan købes - også af mindreårige.

Redaktionen havde udstyret en 16-årig gymnasieelev og en 12-årig skoleelev med skjult mikrofon, hvorefter de kørte rundt til kiosker i københavnsområdet for at købe lattergaspatroner.

Se hvordan det gik i indslaget herunder:

Mindreårige køber lattergaspatroner

Køber uden problemer

- Hej! Kan jeg købe nogle lattergaspatroner og nogle balloner?

- Ja, hvor mange pakker skal du bruge?

- Bare en enkelt pakke, tak.

Allerede ved første kiosk på Frederiksberg er der gevinst for den 16-årige gymnasieelev. 

Og også i næste kiosk i Valby kan han uden problemer købe både patroner og balloner, som bruges til at inhalere gassen med. 

Herefter går turen til Nørrebro, hvor han ligeledes køber lattergassen flere steder. 

På tre timer får gymnasieeleven købt lattergaspatroner i ialt ni kiosker på Frederiksberg, Amager og Nørrebro samt i Valby og i Gentofte. Prisen er cirka 50 kroner for ti patroner.

Sælges i almindelige kiosker

Den 12-årige skoleelev har til gengæld ikke heldet med sig.

Hun får enten at vide, at der er udsolgt, eller at kiosken ikke ønsker at sælge til hende.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det ikke ulovligt at købe og sælge lattergaspatroner, medmindre man er klar over, at det skal bruges som rusmiddel.

Tidligere kunne man kun købe lattergas i køkkenbutikker eller via nettet.

Men på det seneste er mange helt almindelige kiosker begyndt at sælge dem.

Grossist har anbefalet det

Ingen af ejerne af de kiosker, som de to unge var forbi, har lyst til at stille op til et kamerainterview, men ifølge flere af dem kan de ikke sige nej til at sælge et eftertragtet produkt, hvis deres forretning skal overleve.

- Vi kan ikke tage ansvar for, at folk bruger lattergassen til misbrug. Vi vil bare tjene penge på det. Det er det, det handler om her i forretningen, siger en kioskejer på Nørrebro til TV 2 Lorry, da han bliver spurgt om, hvorfor han sælger patronerne til en 16-årig dreng.

Flere af kioskejerne siger, at de er begyndt at sælge patronerne, fordi en grossist har været forbi kiosken og anbefalet det. 

- For tre-fire dage siden kom der en mand. Han sagde, at mange kiosker tjener godt på dem, lyder det fra en kioskejer på Frederiksberg.

En smart fidus?

Der er flere grossister, som sælger lattergaspatronerne. Blandt andet den store engroskæde Dagrofa. Men flere af kioskerne nævner også den mindre grossist HF Innovation.

- Jeg har et produkt, som er fuldt ud lovligt. Vi sælger ikke med det formål, at det skal bruges til misbrug på nogen som helst måder. Vi har nogle kunder. Nogle restauranter og nogle mindre detailkæder, som gerne vil sælge det her produkt, siger direktøren i HF Innovation, Hüseyin Fener, til TV 2 Lorry, da vi ringer til ham.

HF Innovation sælger ikke kun lattergas. På hjemmesiden tilbydes cigaretpapir som normalt bruges til joints. Der sælges også såkaldte bonger, som man normalt ikke bruger til at ryge almindeligt tobak på. Man kan også købe lightere, balloner og en elektronisk vægt, som mange pushere bruger til at veje hash på.

TV 2 Lorry har spurgt direktøren for HF Innovation, om virksomheden har fundet en smart fidus i gråzonen i salg af varer, som ikke er decideret ulovlige, men som bliver brugt til noget andet end det oprindelige formål. 

- Det er overhovedet ikke vores formål. Vores formål er at være i den her branche, og vi efterkommer bare vores kunders behov. Vi kan jo ikke vide, hvad vores varer bliver brugt til. Vi kunne ikke drømme om at sælge noget, som er ulovligt, afslutter Hüseyin Fener.

Samtidig med TV 2 Lorrys afsløringer går Giftlinjen på Bispebjerg Hospital nu ud og advarer om en stor stigning i misbrug af lattergas - et misbrug der i værste fald kan føre til kroniske nerveskader. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20110707-115149-L-1920x1078we

Falske indsamlere for Kræftens Bekæmpelse stjal med arme og ben: Organisation afviser tendens

19990321-140100-1-1000x613we

Borgere frygter falske indsamlere efter landsindsamling - nu undersøges sagen

def_thumb,50_percent

playBorgere debatterede kunstig ø med politikere ved virtuelt borgermøde om Lynetteholm

MIB-demo i København den 10. april 2021.

Politi melder om fredelig demonstration mod coronapas

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere